Jyväskylän korona­tilanne räjähti, opiskelijoiden baari-iltaan jäljitetty yli 100 tartuntaa – ”Terveyden­huollon kantokyky vaarassa”

Jyväskylän kaupunginjohto kertoo, minkälaisia rajoituksia on tulossa koronan taltuttamiseksi.

31.1.2021 14:02 | Päivitetty 31.1.2021 17:41

Heikentyneen koronatilanteen kanssa paininut Jyväskylä on siirtynyt koronan leviämisvaiheeseen.

– Jyväskylä katsoo nyt siirtyneensä taudin leviämisvaiheeseen, sillä terveydenhuollon kantokyky on vaarantumassa. Terveydenhuollon jäljitystyö on tällä hetkellä erittäin ruuhkautunut ja karanteenien asettaminen on vaarassa hidastua, kaupungin tiedotteessa sanotaan.

Eilen Jyväskylässä ilmeni 53 uutta koronatartuntaa. Koko viikon tartuntamäärä sunnuntaiaamuun mennessä oli noin 240, kaupunki kertoo. Ilmaantuvuusluku 14 vuorokaudelta on 160 tartuntaa sataatuhatta asukasta kohti.

Eilen Jyväskylässä asetettiin karanteeniin tai eristykseen jälleen yli 500 ihmistä. Jo aiemmin viikolla karanteeniin on asetettu yli 1 000 ihmistä.

Kaupungin mukaan tartuntojen laajuutta kuvaa se, että karanteeneja kohdistuu tällä hetkellä yli 10 koululle.

– Tartuntoja ilmenee nyt jatkuvasti eri puolilla Jyväskylää ja tartuntojen määrä jatkaa voimakasta kasvua asetettujen karanteenien ulkopuolella. Tartuntojen suurista määristä johtuen jäljitys on hidasta ja lasten ja nuorten sekä harrastustoiminnan kohdalla asetettavat karanteenit ovat laajoja, tartuntataudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä sanoo tiedotteessa.

Sairaalahoidon tarve ei ole vielä ole kasvanut, sillä tartuntamäärät lähtivät nousuun vasta viikko sitten ja tartuntoja ilmenee nyt erityisesti lapsilla ja nuorilla.

– Pelko on, että tauti lähtee leviämään ikääntyvämpään väestöön. Sen jälkeen on selvää, että näillä tartuntamäärillä sairaalahoidon tarve kasvaa jyrkästi, Käsmä sanoo.

Jyväskylän yläkoulut suljetaan viikoksi

Jyväskylässä suljetaan yläkoulut tartuntatautilain nojalla viikoksi huomisesta lähtien. Päätös tarkoittaa käytännössä sitä, että kaupungin perusopetuksen koulujen 7.–9. luokat ovat ensi viikon etäopetuksessa.

Jyväskylän kaupungin tiedotteessa kerrotaan, ettei etäopetus koske esimerkiksi erityisen tuen tarpeessa olevia oppilaita.

Ylimääräiseen kokoukseen tänään kokoontunut kaupunginhallitus perusteli päätöstään sillä, että tartunnat ja karanteenit kohdistuvat tällä hetkellä erityisesti yläkouluikäisiin oppilaisiin. Kuluneen viikon aikana 450 oppilasta yli 10 koululta on asetettu karanteeniin.

Järjestelyitä käsiteltiin sivistyslautakunnassa, minkä jälkeen päätöksen etäopetukseen siirtymisestä teki sivistyspalvelujen toimialajohtaja.

Alle 18-vuotiaiden liikuntaharrastukset kaupungin tiloissa jäihin

Jyväskylän poikkeusolojen johtoryhmä puolestaan kertoo päätyneensä siihen, että kaupunki keskeyttää alle 18-vuotiaiden liikuntaharrastukset kaupungin tiloissa kahden viikon ajaksi. Lisäksi kirjastot ja museot suljetaan kahdeksi viikoksi huomisesta lähtien.

Koko kaupungin alueella suositellaan laajaa etätyötä helmikuun ajan kaikissa niissä työtehtävissä, joissa se on mahdollista.

Kaupungin tiedotteessa kerrotaan tavoitteena olevan, ettei oppilaiden tarvitse olla etäopetuksessa viikkoa pitempään. Myös liikuntaharrastukset halutaan avata alle 18-vuotiaille jälleen kahden viikon jälkeen, samoin kuin kirjastot ja museot.

– Keskeistä on nyt saada tilanne haltuun siten, ettei karanteenien ulkopuolelle pääse muodostumaan uusia tartuntaryppäitä ja tilanne kouluissa saadaan rauhoitettua, Käsmä sanoi tiedotteessa.

Perjantaina kaupunki tiedotti, että tietoa mahdollisista koronaviruksen muunnostartunnoista saadaan ensi viikon alussa.

Merkittävä osa kaupungissa tällä viikolla ilmi tulleista tartunnoista oli lähtöisin yhdestä ravintola-altistuksesta viime viikon torstailta, jolloin paikalla oli tiettävästi opiskelijoita. Baari-iltaan on jäljitetty peräti 101 koronatartuntaa, kaupungin tiedotustilaisuudessa kerrottiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?