Euroopan lääkevirasto hyväksyi AstraZenecan korona­rokotteen – Nohynek: ”Päätöksellä tärkeä merkitys” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Euroopan lääkevirasto hyväksyi AstraZenecan korona­rokotteen – Nohynek: ”Päätöksellä tärkeä merkitys”

Seuraavaksi asia siirtyy EU-komissiolle, jonka käsissä myyntiluvan myöntäminen on.

AstraZenecan rokote sai EMA:n hyväksynnän.­

29.1. 17:21 | Päivitetty 29.1. 17:37

Euroopan lääkevirasto (EMA) suosittaa ehdollisen myyntiluvan myöntämistä brittiläis-ruotsalaisen lääkeyhtiö AstraZenecan ja Oxfordin yliopiston koronarokotteelle. Suositus koskee yli 18-vuotiaita.

Seuraavaksi asia siirtyy EU-komissiolle, jonka käsissä myyntiluvan myöntäminen on.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek oli mielissään, että EMAn myyntilupasuosituksessa ei ollut mitään yläikärajaa. Esimerkiksi Saksassa on suositeltu, että AstraZenecan rokotetta ei annettaisi yli 65-vuotiaille.

– Olen hyvilläni. Rokotteen immunologinen vaikutus vanhoillekin ihmisille on ollut olemassa. On ollut vähän väärin sanoa, ettei rokote tehoa ikäihmisiin, Nohynek sanoi Ilta-Sanomille.

– Päätöksellä on tärkeä merkitys, sillä AstraZenecan valmistamia rokotteita on tilattu määrällisesti Suomeen suuri määrä.

Suomen osuus AstraZenecan rokotteista on EU-yhteishankintamekanismin kautta 3,7 miljoonaa rokoteannosta.

Nohynek lisäsi, että Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä Krar kokoustaa heti ensi viikolla, ja siellä pohditaan tarkemmin, miten päätös vaikuttaa Suomen rokotusstrategiaan.

Komission päätös voi tulla nopeastikin. Kun lääkevirasto puolsi myyntilupaa tammikuun alussa lääkeyhtiö Modernan rokotteelle, komissio antoi luvan samana iltana. Luvan antamisen jälkeen AstraZenecan rokotteen toimitukset EU-maihin voisivat alkaa.

Kyseessä on kolmas koronarokote, jolle EMA on suosittanut myyntilupaa. Aiemmin myyntiluvan EU:ssa ovat saaneet Pfizerin ja Biontechin sekä Modernan rokotteet.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?