Vallilan teinisurman puukottaja iski yli 20 kertaa – Kuvat uhrin takista paljastavat väkivallan runsauden

16-vuotias puukottaja löi uhriaan toistuvasti useita kertoja.

Poliisin esitutkintamateriaaliin kokoamat kuvaliitteet kertovat karua kieltään siitä, minkälaista väkivaltaa Vallilan tapon uhri koki.

Helsingin käräjäoikeus aloitti tänään perjantaina Helsingin Vallilassa 31. lokakuuta tapahtuneen henkirikoksen käsittelyn.

Kahta tapahtuma-aikaan 16-vuotiasta poikaa syytetään taposta ja törkeästä ryöstöstä. Uhri, vuonna 2001 syntynyt mies, kuoli saamiinsa vammoihin sairaalassa. Syytetyt pahoinpitelivät häntä ja syyttäjän mukaan toinen löi puukolla ainakin 20 kertaa.

Syyttäjän mukaan teko oli suunniteltu huumeryöstö. Puukolla lyönyt nuori myönsi käräjillä syyllistyneensä törkeään ryöstöön ja nuorena henkilönä tehtyyn tappoon.

Oikeudenkäynnin alettua myös tapaukseen liittyvä poliisin esitutkintamateriaali tulee julkiseksi. Se ja syyttäjän oikeudelle jättämä haastehakemus kertovat tapahtumien kulusta.

Esitutkintamateriaalin liitteistä löytyvät poliisin ottamat kuvat kertovat omaa kieltään rikoksesta. Syyttäjä kertoi oikeudenkäynnissä, että uhrin vaatteista löytyi 23 todennäköisesti puukon iskuista aiheutunutta reikää.

Tekovälineenä käytetty puukko.

Uhrin takki selkäpuolelta kuvattuna. Todennäköisesti puukon iskuisa syntyneet reiät on merkitty punaisilla nuolilla.

Teräseen tekemiä reikiä uhrin takin oikealla puolella.

16-vuotias puukottaja oli ostanut käyttämänsä oranssikahvaisen puukon samana iltana Helsingin keskustassa sijaitsevalta Clas Ohlsonilta.

Kun uhri ja tekijät kohtasivat Vallilassa sijaitsevan Alepan edustalla, ei sovittu ryöstö näyttänyt aluksi etenevän. Toinen syytetyistä ja uhri keskustelivat huumekaupoista, jolloin puukolla varustautunut poika päätti puuttua tilanteeseen. Kello oli tuolloin jonkin verran yli yksi yöllä.

Ensin toinen pojista löi uhria ja repi tämän maahan. Tämän jälkeen syytetyt ja kolmas henkilö olivat potkineet ja lyöneet maassa makaavaa uhria.

Puukottaminen alkoi uhrin päästyä nousemaan ylös. Syytetty löi häntä useita kertoja kylkeen ja ainakin kerran niskan alueelle.

Uhri yritti paeta tilanteesta juoksemalla Mäkelänkadun yli, mutta syytetyt saivat hänet kiinni. Uhri sai jälleen useita puukoniskuja keskivartalon alueelle.

Kuva poliisin esitutkintamateriaalista.

Tekijät pitivät häntä kiinni molemmista käsistä yhdessä kolmannen henkilön kanssa ja yrittivät saada haltuunsa tämän olkalaukkua. Uhri yritti edelleen päästä pakoon, jolloin syytetty iski taas jälleen useita kertoja puukolla.

Uhrin pakoyritys päättyi taas maahan kaatumiseen, jolloin syytetyt potkivat häntä potkittiin päähän ja puukkoa käyttänyt 16-vuotias iski taas useita kertoja.

Poliisi löysi puukon sadevesikaivosta.

Lopulta tekijät leikkasivat uhrin olkalaukun irti ja pakenivat sen sisältö mukanaan. Laukun sisällä oli ainakin uhrin passi. Hieman myöhemmin he yrittivät hävittää puukon ja laukun pudottamalla ne sadevesikaivoon. Päällystakkinsa kaikki kolme jättivät lähistöllä sijainneen taloyhtiön roska-astiaan.

Uhri taas vietiin ambulanssilla sairaalaan, jossa hän kuoli saamiinsa vammoihin kello 2.30.

Vakavimmat vammat olivat kaksi vatsanpeitteen lävistävää pistohaavaa ja oikeassa kyljessä, oikealla selässä ja oikealla rintalihaksen kohdalla rintakehän seinämän lävistäneet pistohaavat. Kuolinsyy oli teräaseen aiheuttama alaonttolaskimon vamma.

Esitutkinnassa toinen syytetyistä kuvaili toverinsa lyöneen puukolla ”hullun lailla”. Hän kertoi olleensa yllättynyt iskujen määrästä, sillä hän arveli niitä olleen ainakin 30.

Useat ulkopuoliset todistajat näkivät tapahtumat tai ainakin osan niistä. Osa heistä yritti myös puuttua asiaan.

Esimerkiksi taksin kyydissä paikan ohi ajanut mies huomasi tilanteen ja pyysi kuljettajaa pysäyttämään. Kuulusteluissa kertomansa mukaan mies tajusi tilanteen olevan hengenvaarallinen.

Mies riensi tapahtumapaikalle, jolloin tekijät lähtivät juoksemaan karkuun. Hän kertoi uhrin sanoneen: ”mä kuolen”.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?