Jyrki Lehtolan kolumni: Kun pastori saarnasi, kaikki ryntäsivät ristille

Kaikki itkevät omia tunteitaan, vaikka eläinten tunteita piti käsitellä, kirjoittaa Ilta-Sanomien kolumnisti Jyrki Lehtola.

29.1.2021 8:00

No onpas täällä Golgatalla taas tungosta!

Turvaväli, turvaväli! Vähän voisi varoa sen tönimisen kanssa, eletään kuitenkin korona-aikaa ja noloa, jos yskäkohtaus yllättää ristillä roikkuessa.

Pastori piti saarnan, jota harva jaksoi kuunnella loppuun, kun täytyi lähteä kesken ristiinnaulitsemaan itseään, ja nyt kaikki itkevät ristillä omista tunteistaan, vaikka eläinten tunteita piti käsitellä.

Kauniaisten seurakunnan pastori Kari Kuula kirjoitti pääkaupunkiseudun seurakuntien Kirkko ja Kaupunki -lehteen kolumnin.

Se oli sellainen kolumni, joita ei hirveästi julkaista, kun siinä käsiteltiin eilistä twiittiä isompia kysymyksiä.

Kuulan kolumni oli saarna, jossa pastori pohdiskeli tuotantoeläinten kohtaloa suhteessa Raamatun sanomaan sekä yleiseen etiikkaan niin, että kerrankin urbaanivegaanit saivat myhäillä Kirkko ja Kaupunkinsa äärellä.

Ongelmallinenhan nykyihmisen suhde herkulliseen karitsan sisäfileeseen on, ja kun Kuula nojautui saarnagenreen käsitellessään etiikkaa, syyllisyyttä ja Jeesuksen sanomaa, vertauksissa liikuttiin Saatanasta eläintehtaiden kautta keskitysleireihin.

Sanoiko joku Saatana?! Varmaan jonkun palkintolehmän nimi! MTK:n johtokunnan puheenjohtaja Juha Marttila raivostui. Käsittelemällä lihatuotannon yleistä etiikkaa, Kuula syyllisti Marttilan mukaan kaikki suomalaiset karjantuottajat ja maaseutu raivosi Marttilan pään sisällä niin, että Marttila uhkasi kantelevansa oikeuslaitokselle, Julkisen Sanan Neuvostolle ja Jumalalle.

 Tulivuoren tuhka pimensi taivaan, kun keskustelut etiikasta muuttuivat kilpailuiksi siitä, kenen tunteita loukattiin eniten.

Pontius Pilatius on niitä harvoja nimiä, jotka Raamatusta enää muistetaan, joten Kirkko ja Kaupunki -lehden päätoimittaja Jaakko Heinimäki pesi raamatullisessa hengessä kätensä kolumnista ja veti sen pois verkkosivuilta.

Siitä innostuivat journalistit, jotka saivat taas puhua itsestään. Sensuuria, sananvapauden riistoa, väistykää, meillä on pressikortti, pitäisi päästä muiden ohi ristille roikkumaan.

Nyt kun on yhden kolumnin seurauksena mylvitty tuomiopäivän pasuunoiden lailla, niin saarnan hengessä:

Myrsky ja heinäsirkat ja täit ja sammakot tulevat vielä valtaamaan maan, jos aikuisen keskusjärjestöjohtajan herkkyys on sellaisella tasolla, että hän kiihottuu kolumnista niin kuin olisi oppinut suhteellisuudentajunsa Twitteriä tavaamalla.

Saatana saapui Helsinkiin ja nauroi koko taksimatkan MTK:n toimistoon, kun viimeinenkin keskusjärjestö oli ymmärtänyt olevansa niin aseeton muuttuneen nykyajan edessä, että ei pystynyt suojelemaan jäsenistöään enää muulta kuin tunteiden loukkaantumiselta.

Ilmestyskirjan ratsastajat panivat laukaksi ja tulivuoren tuhka pimensi taivaan, kun keskustelut etiikasta muuttuivat kilpailuiksi siitä, kenen tunteita loukattiin eniten.

Kirjoittaja on kirjailija ja käsikirjoittaja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?