STM esitteli pessimistisen arvion rokote­aikataulusta: ”Kesään mennessä on ehkä päästy rokottamaan 40 prosenttia” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

STM esitteli pessimistisen arvion rokote­aikataulusta: ”Kesään mennessä on ehkä päästy rokottamaan 40 prosenttia”

Isossa-Britanniassa tehdyt tutkimukset: Iso-Britannian muuntovirus voi olla tappavampi kuin muut viruskannat.

28.1. 11:55

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan koronavirustartuntojen määrät ovat jälleen nousussa Suomessa pitkään kestäneen, melko tasaisena jatkuneen jakson jälkeen. Tautitapaukset ovat lisääntyneet useamman sairaanhoitopiirin alueella.

THL:n johtaja Mika Salminen muistutti tänään THL:n ja sosiaali- ja terveysministeriön viikoittaisessa tilannekatsauksessa, että riski alueellisten tilanteiden muutoksesta huonompaan voi olla hyvinkin nopeaa.

– Ei voi tuudittautua siihen, ettei omalla alueella ei ole mitään riskiä. Kyllä se riski nyt ikävä kyllä koko talvikauden ajan varmasti säilyy koko Suomessa sen suhteen, että epidemia voisi kiihtyä.

Suomessa on toistaiseksi todettu 96 Iso-Britannian virusmuunnosta ja 10 Etelä-Afrikan muunnosta.

Salmisen mukaan Isossa-Britanniassa tehtyjen tutkimusten perusteella näyttäisi siltä, että muuntovirus voisi olla tapauskuolleisuuden suhteen hieman korkeampi kuin muut viruskannat.

– Tämä on aika alustavaa tietoa, hän kuitenkin toppuuttelee.

Sen sijaan muuntoviruksen oireet eivät nykytiedon valossa hänen mukaansa poikkeaisi Suomen jo tunteman koronaviruksen oireista.

Sosiaali- ja terveysministeriön strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki kertoo, että koronatesteihin on hakeuduttu tammikuun lopussa jälleen enemmän kuin vuodenvaihteessa.

Testien määrä kasvoi viime viikolla neljänneksellä edeltävään viikkoon verrattuna. Samalla positiivisten näytteiden osuus on pysynyt otetuista testeistä yhtä korkeana. Tämä tarkoittaa hänen mukaansa sitä, että tartuntamäärät ovat nousussa.

Voipio-Pulkki myös toteaa, Suomessa on viimeisen viikon aikana ollut karanteenissa altistumisen perusteella yli 10 000 ihmistä.

Tartuntoja todetaan edelleen eniten nuorissa ikäluokissa ja työikäisillä aikuisilla. Sairaalahoidon kuormitus ei ole niin suurta kuin viime keväänä.

STM:n osastopäällikkö Tuija Kumpulainen myöntää, että alkuperäinen arvio rokoteaikataulusta oli optimistinen.

Kumpulainen esittelikin tiedotustilaisuudessa pessimistisen näkökulman rokotteiden aikatauluun. Mitä tapahtuu, jos Suomella olisi käytössä vain Pfizerin ja BioNTechin sekä Modernan rokotteet, ja nykyinen tieto niiden toimitusaikatauluista pitäisi?

– Putoamme aika paljon heikompaan tilanteeseen. Kesään mennessä on ehkä päästy rokottamaan 40 prosenttia, voi olla enemmänkin, Kumpulainen sanoo.

– Se on noin 1,8 miljoonaa ihmistä. Pelkästään ikäihmisten ja terveydenhuollon kriittisten työntekijöiden ryhmä on lähemmäs miljoona. Perussairaat, riippuen vähän määrittelystä puoli miljoonaa.

Tilanne paranee Kumpulaisen mukaan kuitenkin kesän jälkeen.

– Siellä päästään jo yli 70 prosentin peittävyyteen ja nopeasti vuoden loppua kohden lähestytään 90–100 prosenttia.

Puolioptimisetisen skenaarion mukaan AstraZeneca todennäköisesti saa myyntiluvan lähiaikoina, ja muitakin rokotteita on tulossa myyntilupakäsittelyyn.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?