Jenni Haukio vetoaa Seurassa aikuisiin – korona-aika voi jättää lapsiin ja nuoriin myös muiston, joka lämmittää läpi elämän - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Jenni Haukio vetoaa Seurassa aikuisiin – korona-aika voi jättää lapsiin ja nuoriin myös muiston, joka lämmittää läpi elämän

Jokainen meistä voi osaltaan kannustaa lasta tai nuorta jaksamaan, runoilija ja tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio muistuttaa Seura-lehden kolumnissaan.

Turun kirjamessujen ohjelmajohtaja Jenni Haukio muistuttaa Seurassa aikuisia esimerkin voimasta.­

28.1. 8:18

Rouva Jenni Haukio tuo Seura-lehden kolumnissaan esiin huolensa korona-ajan lapsista ja nuorista ja kannustaa aikuisia tekemään osansa näiden eteen.

– Nuoren itsetunto on hauras ja sen tukemiseksi on tehtävä kaikki mahdollinen, jotta ongelmiin päästäisiin puuttumaan mahdollisimman varhain. Jotta yksikään pahoinvoiva nuori ei jäisi näkymättömäksi, Haukio kirjoittaa Seurassa.

Lapset ja nuoret ovat aikuisia enemmän kiinni hetkessä, Haukio muistuttaa. Vaikka epidemia ja rajoitusten alla eläminen tuntuisi myös aikuisesta pitkältä, ajanjakso on elettyyn elämään nähden lyhyt ja ymmärrys poikkeusolosuhteiden väliaikaisuudesta auttaa jaksamaan.

Lapsille ja nuorille omanikäisten seura ja sosiaalisten kontaktien monimuotoisuus ovat elintärkeitä. Pahimmillaan koronasta seuraava yksinäisyys ja osattomuus voivat johtaa jopa vakaviin mielenterveyshäiriöihin, Haukio varoittaa kolumnissaan.

– Kaiken keskellä on tärkeää muistaa, että lapselle aikuisen auktoriteetti ja esimerkin voima ovat äärimmäisen merkityksellisiä. Jokainen meistä voi osaltaan kannustaa ja rohkaista lasta tai nuorta jaksamaan poikkeusolosuhteita ja suuntaamaan huomio niihin myönteisiin mahdollisuuksiin, joita elämän painottuminen kotiin ja perhepiiriin toisaalta tarjoavat.

– Jonain päivänä Suomessa vaikuttaa sukupolvi aikuisia korona-ajan lapsia, joiden muistoihin kuuluu myös se osa pandemiakokemusta, kun kuukausien ajan elettiin ennenkokemattoman lähellä omaa ydinperhettä – toinen toisistaan voimaa ja turvaa ammentaen. Se on kokemus, joka parhaimmillaan lämmittää sydäntä läpi elämän.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?