Elina Lepomäki hakee yksin avio­eroa – käräjä­oikeuden papereista paljastui poikkeuksellinen yksityiskohta

Elina Lepomäki pani avioeron vireille syyskuun lopulla.

Elina Lepomäki (kok) hakee yksin avioeroa miehestään.

27.1.2021 17:36

Kansanedustaja, kokoomuksen varapuheenjohtaja Elina Lepomäki hakee yksin avioeroa, ilmenee Länsi-Uudenmaan käräjäoikeuteen toimitetussa hakemuksessa.

Lepomäki jätti avioerohakemuksen käräjäoikeuteen 25. syyskuuta 2020.

Hakemuksessa Lepomäki pyytää, että hänet tuomitaan miehensä kanssa avioeroon harkinta-ajan jälkeen.

IS:n Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudesta saamasta asiakirjasta paljastui yllättävä tieto: avioeron harkinta-aika on alkanut vasta 2. joulukuuta 2020, eli yli kaksi kuukautta hakemuksen jättämisen jälkeen. Oikeuslaitoksen sivujen mukaan harkinta-aika alkaa siitä, kun hakemus on annettu toiselle osapuolelle tiedoksi.

Käräjäoikeus on antanut harkinta-ajan alkamisen tiedoksi Elina Lepomäelle ja tämän puolisolle Jukka Lepomäelle 30. joulukuuta päivätyllä ilmoituksella.

Avioero edellyttää uuden hakemuksen tekemistä. Hakemus tulee tehdä harkinta-ajan jälkeen. Käräjäoikeuden mukaan lopullisen avioerohakemuksen voi tehdä 3. kesäkuuta 2021 alkaen.

Uusi hakemus on tehtävä viimeistään vuoden kuluttua harkinta-ajan alkamisesta. Jos hakemusta ei tehdä säädetyssä ajassa, avioeroasia raukeaa.

Avioerojuristi: Poikkeuksellisen pitkä viive

Avioerojuristina pitkän uran tehnyt Sanna Svahn puhuu yleisellä tasolla ja sanoo, että yli kahden kuukauden viive vireillä olosta harkinta-ajan alkamiseen on poikkeuksellista. Yleensä viive on enintään viikkoja.

– Kyllä on poikkeuksellista, että niin kauan kestää, että harkinta-aika alkaa. Tällaiset perusmuotoisen oloiset asiat hoidetaan kirjallisessa käsittelyssä, joten ei voi käräjäoikeuden kiireen piikkiin mennä.

Svahn sanoo, että yleensä pitkä viive johtuu siitä, että käräjäoikeus on pyytänyt täydentämään hakemusta tai vastaanottajaa ei ole tavoitettu.

Lepomäki kertoi keskiviikkona avioerohakemuksestaan ensimmäisenä Verkkouutisille. Hän vahvisti asian IS:lle.

Verkkouutisille puhunut Lepomäki sanoi, ettei ole asettumassa ehdolle kuntavaaleissa. Henkilökohtainen kampanja olisi hänelle tällä hetkellä mahdoton.

– Olisin mielelläni ollut ehdolla kevään kuntavaaleissa, mutta käytännön syistä en siihen nyt pysty, Lepomäki sanoi Verkkouutisille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?