Tältä näytti Helsingin Länsi­satamassa uusien matkustus­rajoitusten tultua voimaan - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Tältä näytti Helsingin Länsi­satamassa uusien matkustus­rajoitusten tultua voimaan

Näin pyörivät uudet ohjeistus- ja testauskäytännöt Länsisatamassa.

Tältä näyttää uusi koronatestipiste Länsisatamassa.­

27.1. 14:22

Kiristyneet maahantulorajoitukset astuivat Suomessa voimaan keskiviikkona puolilta öin.

Suomi on kiristänyt rajaliikennettä sekä testaamis- ja karanteenisuosituksia. Seuraavan 30 vuorokauden ajan Suomi sallii vain välttämättömän työliikenteen Schengen-maista.

Ilta-Sanomat kävi keskiviikkoaamuna Helsingin Länsisatamassa katsomassa, kuinka laivamatkustajat otettiin vastaan maahantulorajoitusten tiukennusten astuttua voimaan.

Suomeen saapuvat matkustajat ohjataan Länsisatamassa ensin terveysneuvontapisteelle.­

IS seurasi etäältä, millaiset olivat saapuvien matkustajien uudet ohjeistus- ja testausjärjestelyt satamassa keskiviikkoaamuna.

Kello kahdeksan jälkeen lähes tyhjässä Länsiterminaalissa oli vain muutamia matkustajia.

Saapuvia matkustajia varten terminaalissa oli sataman, rajavartiolaitoksen, Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimialan sekä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri Husin työntekijöitä.

– Tämä on yhteisoperaatio, jossa jokaisella on oma rooli. Rajavartiolaitos huolehtii maahanpääsyedellytyksistä, satama huolehtii matkustajavirroista, Helsingin kaupunki tekee terveysneuvonnan sekä suosittelee testaamista, ja Hus testaa, kertoi asiantuntija Kai Kalmari Helsingin sosiaali- ja terveystoimialalta.

Kai Kalmari Helsingin kaupungilta kertoi, miten terveysneuvonta- ja testauspisteet satamassa toimivat.­

Jalkamatkustajia ensimmäisenä vastassa oli Helsingin kaupungin terveysneuvonnan piste, joka oli sijoitettu saapumisaulan toiseen kerrokseen. Kalmari sanoo, että aulaan saapuvat matkustajat ohjataan ensin terveysneuvontapisteelle, vaikka he eivät vapaaehtoiseen koronatestiin satamassa suostuisikaan.

– Otamme henkilötiedot kaikista, koska tarvittaessa voidaan omaehtoista karanteenia seurata, jos siihen on syytä mennä. Eli tiedämme, ketkä ovat tulleet ja mihin he ovat menossa.

Tältä näyttää uusi testauspiste Länsisatamassa.­

Kauempana aulatilassa oli Husin testauspiste, jonka muutamat testauspaikat oli rajattu sermein.

– Sataman avustuksella saamme matkustajat tuohon terveysneuvontaan, jossa tarkistetaan saapujan terveydentila ja erityisesti se, onko hän sairastanut covidia, onko hänellä rokotus tai onko hän käynyt testissä 72 tuntia ennen.

– Sen perusteella suosittelemme matkustajille koronatestiä, jonka voi ottaa suoraan tuossa käytävän päässä. Testi on vapaaehtoinen, mutta pyrimme ohjaamaan testiin voimakkaasti suositellen, Kalmari kuvaili.

Toisesta kerroksesta matkustajat siirtyvät ensimmäiseen kerrokseen, jossa rajavartiolaitos tarkastaa maahantulon edellytykset.

Koronatestauspiste Länsisataman saapuvien terminaalissa on sijoitettu toisen kerroksen aulatilan perälle.­

Kalmari arvioi, että Länsisatamaan klo 8.15 Tallinnasta saapuneessa Eckerö Linen M/S Finlandia -aluksessa oli yhteensä noin 60 matkustajaa, joista suurin osa oli rekkakuskeja ja vain pieni osa henkilömatkustajia.

Kalmarin mukaan saapuvien terminaalin terveysneuvontaan tuli 8.15-aamulaivasta noin kymmenen matkustajaa, joista seitsemälle tehtiin koronavirustesti satamassa.

– Rekkakuskeille ei olekaan tällaista suositusta, koska kyseessä ovat huoltovarmuuskriittiset tehtävät. Tavaraliikenne on mennyt omilla säännöillään ja ehdoillaan.

Länsisatamassa ei ole Kalmarin mukaan tällä hetkellä automatkustajille erillistä drive-in-terveysneuvonta- ja testauspistettä autokaistan päässä.

– Vuosaaressa toimii jo drive-in, jossa autoilijat ohjataan terveysneuvonnan ja vapaaehtoisen testin kautta. Myös Katajanokalle ja Länsisatamaan suunnitellaan seuraavassa vaiheessa drive-in-asemat.

 

Hallituksen uusilla rajapäätöksillä pyritään torjumaan koronaepidemian kiihtymistä sekä aiempaa tarttuvamman virusmuunnoksen leviämistä Suomessa. Tavoitteena on vähentää liikennettä rajoilla, jotta terveydenhuollon ammattilaisille jäisi parempi mahdollisuus testata kaikki rajan yli tulevat ja asettaa ihmisiä karanteeniin.

Välttämättömäksi työmatkaliikenteeksi luetaan huoltovarmuuden ja yhteiskunnan toimivuuden kannalta välttämätön työmatkaliikenne. Välttämättöminä pidetään esimerkiksi tavarankuljetuksen sekä terveydenhuollon ja pelastustoimen henkilöstöä, diplomaatteja ja median edustajia.

Rajan voi myös yhä ylittää perheasioissa, joskin sukulaisuussuhteen määritelmää on maahantulossa tiukennettu. Myös opiskelu on sallittu maahantulon syy.

Rekkoja purkautumassa MS Finlandiasta Länsisatamassa keskiviikkoaamuna.­

Suomen kansalaisilla ja Suomessa asuvilla on kuitenkin perustuslaillinen oikeus saapua ja poistua maasta. Ulkoministeriö kuitenkin kehottaa välttämään tarpeetonta matkustamista sekä välttämään kaikkea matkustamista Britanniaan, Irlantiin ja Etelä-Afrikkaan.

Valvontaa Suomen rajoilla jatketaan 25. helmikuuta saakka.

Matkustajaliikenne Virosta Suomeen vilkastui eilen tiistaina, eli matkustusrajoitusten kiristämistä edeltäneenä päivänä.

Suomenlahden merivartioston apulaiskomentaja Mikko Simola kertoi STT:lle aiemmin, että tiistain ennakkotietojen mukaan Virosta Helsinkiin odotettiin saapuvaksi tiistaivuorokauden aikana yhteensä ainakin 7 000 ja mahdollisesti jopa 9 000 matkustajaa.

Rajavartiolaitos on arvioinut, että uudet matkustusrajoitukset vähentävät Suomeen tulevien matkustajien määrää noin 75 prosentilla lento- ja lauttaliikenteessä. Vaikutuksen on arvioitu olevan suurin juuri Suomen ja Viron väliseen liikenteeseen.

Länsisatamassa Suomeen saapuvat matkustajat ohjataan ensin terveysneuvontapisteelle.­

Saapuvien matkustajien terminaalissa oli aamulla lähes tyhjää.­

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?