Luonnontieteellisen museon miljoonaluokan kokoelmien eksoottinen helmi löytyy kulissien takaa – tutustu näyttelyihin videokierroksella - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Luonnontieteellisen museon miljoona­luokan kokoelmien eksoottinen helmi löytyy kulissien takaa – tutustu näyttelyihin videokierroksella

Dinosauruksia, mammutteja, jättiläishirvi, kaksipäinen vasikka, Antarktiksen tutkimusta äärirajoilla sekä 10 miljoonan hyönteisen tieteellinen kokoelma.

27.1. 7:54 | Päivitetty 27.1. 10:00

Korona pitää Suomen tärkeimmät museot yhä suljettuina, mutta ISTV:n videoidut museoesittelyt jatkuivat keskiviikkona. Tällä kertaa oli vuorossa Luonnontieteellinen museo hämmästyttävän monipuolisine näyttelyineen.

Luonnontieteellinen museo on kuin piilotettu helmi keskellä Helsinkiä. Arkadiankadun rakennuskin on kuin kivikoru: se edustaa Helsingissä harvinaista uusbarokkia.

Se valmistui nousi poikakouluksi vuonna 1913. Itsenäistymisen jälkeen taloksi kävi Suomen armeijan ylipäällikkö esikuntineen. Siinä ehti toimia myös Suomen ensimmäinen kadettikoulu, kunnes Helsingin yliopisto osti koko korttelin ja muutti rakennuksen eläinmuseoksi vuonna 1923.

Museon ala-aulassa seisova poikkeuksellisen kookas afrikannorsu Elmeri on sävähdyttävä ilmestys.

Massiiviset dinosaurusten luurangot hallitsevat Elämän historia -näyttelyä.

Etelämantereen suomalaisasema Aboa

ISTV:n opastettu museokierros esitteli perusnäyttelyiden uljaimpien eläinten lisäksi mm. ANTARKTIKA-näyttelyn (15.9.2020–31.8.2021). Se tutustuttaa katsojan valkoisiin jäälakeuksiin, maailman kolkkaan, jossa tiedettä tehdään ihmisen äärirajoilla.

Syksyllä avattu vaihtuva näyttely ANTARKTIKA on jäänyt koronanrajoitusten jalkoihin.

ISTV:n oppaana toimi yli-intendentti, geologian tiimin vetäjä ja Antarktiksen kävijä Arto Luttinen. Hän esitteli myös välineitä ja varusteita, jotka mahdollistavat toimimisen armottomassa kylmyydessä.

Viimeksi suomalaisella tutkimusasemalla, Aboalla, vieraili retkikunta FINNARP 2019. Se palasi Etelämantereelta helmikuussa 2020.

Muutosta ilmassa

Muutosta ilmassa on museon pysyvä näyttely, joka esittelee ilmastonmuutoksen tutkimusta.

Villamammutit elivät pohjoisella pallonpuoliskolla viimeisen jääkauden aikana. Ne ovat Muutosta ilmassa -näyttelyn vetonauloja.

Tarinan tähtinä loistavat viimeisimmän suuren ilmastonmuutoksen häviäjät, kuten valtavat villamammutit, luolaleijona ja jättiläishirvi. Läsnä ovat myös voittajat, monet Suomessa edelleen esiintyvät eläimet ja kasvit.

Keskiössä ovat viimeiset jääkaudet, joita vasten peilataan meneillään olevan ilmastonmuutoksen seurauksia luonnossa. ISTV:n oppaana toimii suunnittelija Anni Granroth.

Lähes 10 miljoonaa hyönteistä

ISTV:n kamera pääsi vierailemaan myös näyttelykulissien taakse: kellarikerroksen valtaviin hyönteiskokoelmiin. Ne käsittävät lähes 10 miljoonaa yksilöä.

Tutkimusaineistossa on monta aivan erityistä hyönteistä, mutta varsinainen ylpeydenaihe on Akseli Gallen-Kallelan lahjoittama pillerinpyörittäjä. Taiteilija keräsi tämän eksoottisen kovakuoriaisen yliopiston kokoelmiin Egyptistä Gizan pyramidin läheisyydestä 110 vuotta sitten.

Oppaana tieteellisten hyönteiskokoelmien parissa toimi intendentti, hyönteistiimin vetäjä Maria Heikkilä.

Lähde: www.luomus.fi

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?