Uudet matkustusrajoitukset astuivat voimaan – näin ne vaikuttavat liikenteeseen - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Uudet matkustus­rajoitukset astuivat voimaan – näin ne vaikuttavat liikenteeseen

Rajapäätöksillä pyritään torjumaan koronaepidemian kasvun kiihtyminen uudelleen sekä aiempaa tarttuvamman virusmuunnoksen leviäminen Suomessa.

Rajavartijat tekivät maahantulotarkastusta Tallinnasta saapuville matkustajille Länsiterminaalissa Helsingissä 26. tammikuuta 2021.­

27.1. 0:50 | Päivitetty 27.1. 2:32

Entistä tiukemmat maahantulorajoitukset ovat astuneet Suomessa voimaan. Seuraavan 30 vuorokauden vain välttämätön työmatkaliikenne on sallittu Suomeen Schengen-maista.

Rajapäätöksillä pyritään torjumaan koronaepidemian kasvun kiihtyminen uudelleen sekä aiempaa tarttuvamman virusmuunnoksen leviäminen Suomessa. Tavoitteena on vähentää liikennettä rajoilla, jotta terveydenhuollon ammattilaisille jäisi parempi mahdollisuus testata kaikki rajan yli tulevat ja asettaa ihmisiä karanteeniin.

Välttämättömäksi työmatkaliikenteeksi luetaan huoltovarmuuden ja yhteiskunnan toimivuuden kannalta välttämätön työmatkaliikenne. Välttämättöminä pidetään esimerkiksi tavarankuljetuksen sekä terveydenhuollon ja pelastustoimen henkilöstöä, diplomaatteja ja median edustajia.

Rajan voi myös yhä ylittää perheasioissa, joskin sukulaisuussuhteen määritelmää on maahantulossa tiukennettu. Myös opiskelu on sallittu maahantulon syy.

Uusien rajoitusten myötä rajayhteisöjä koskeneet erivapaudet lakkaavat.

Suomen kansalaisilla ja Suomessa asuvilla on kuitenkin perustuslaillinen oikeus saapua ja poistua maasta. Ulkoministeriö kuitenkin kehottaa välttämään tarpeetonta matkustamista sekä välttämään kaikkea matkustamista Britanniaan, Irlantiin ja Etelä-Afrikkaan, joissa tarttuvampia virusmuunnoksia on todettu runsaasti.

Valvontaa Suomen rajoilla jatketaan 25. helmikuuta saakka.

Liikenne vilkastui rajoitusten kiristämisen alla

Matkustajaliikenne Virosta Suomeen vilkastui tiistaina matkustusrajoitusten kiristysten alla.

Tiistain ennakkotietojen mukaan Virosta Helsinkiin odotettiin saapuvaksi vuorokauden aikana yhteensä ainakin 7 000 ja mahdollisesti jopa 9 000 matkustajaa, kertoi Suomenlahden merivartioston apulaiskomentaja Mikko Simola STT:lle.

– Jos luvut toteutuvat, se on selkeä piikki, Simola sanoi.

Simolan mukaan tavallisesti Virosta ja Saksasta saapuvia matkustajia satamaan on ollut alkuvuoden aikana viikoittain 17 000–20 000. Viime viikolla matkustajia saapui Suomeen noin 20 000.

Sunnuntain ja maanantain matkustajaluvut olivat Simolan mukaan vielä tavanomaiset.

Tallinnasta saapuvia matkustajia Länsiterminaalissa Helsingissä 26. tammikuuta 2021.­

Myös Helsingin sataman turvallisuuspäällikkö Eero Laaksonen kertoi, että viime viikonloppuna matkustajamäärissä ei näkynyt erityistä kasvua. Korona-aikana viikonloput ovat olleet vilkkaimpia matkustusaikoja Virosta tulleiden työntekijöiden vuoksi.

Suurin vaikutus Suomen ja Viron väliseen liikenteeseen

Rajavartiolaitos on arvioinut, että uudet matkustusrajoitukset vähentävät Suomeen tulevien matkustajien määrää noin 75 prosentilla lento- ja lauttaliikenteessä. Vaikutuksen on arvioitu olevan suurin juuri Suomen ja Viron väliseen liikenteeseen.

– Suomenlahden merivartioston näkökulmasta vaikutus on suurin Helsingin sataman ja Viron väliseen liikenteeseen. 65 prosenttia Suomeen Helsingin sataman kautta saapuneista matkustajista on ollut virolaisia, joista suurin osa käy Suomessa työn takia, Simola kertoi.

Saapuvan liikenteen matkustajamäärät Helsingin satamaan tippuvat ennakkotietojen perusteella huomattavasti jo keskiviikkona.

– Käytännössä koko helmikuu mennään varmaan lähelle lukemia, joita korona-ajan alussa huhtikuussa oli, Laaksonen arvioi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?