Suomessa todettu ensimmäiset koronarokotusten jälkeiset kuolemantapaukset – ei epäillä yhteyttä rokotteen antamiseen

Kuolemantapauksilla ei oleteta olevan yhteyksiä rokotteen antamiseen.

26.1.2021 11:19 | Päivitetty 26.1.2021 12:19

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimeaan on ilmoitettu ensimmäiset kuolemantapaukset, jotka ovat tapahtuneet ajallisesti pian koronarokotteen antamisen jälkeen.

Tapauksia on 25. tammikuuta mennessä ilmoitettu kolme ja niissä kaikissa potilaan epäillään menehtyneen sairauteen, joka hänellä on ollut jo ennen rokotteen saamista.

Tämänhetkisen tiedon mukaisesti rokotteen ei epäillä aiheuttaneen menehtymistä, eikä suosituksia rokottamisen suhteen olla muuttamassa.

Koronavirusrokotusten jälkeen tapahtuneista kolmesta kuolemantapauksesta kaksi oli yli 85-vuotiaita hoivakotiasukkaita ja yksi oli työikäinen ihminen, kertoo Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean ylilääkäri Maija Kaukonen STT:lle.

Kaukosen mukaan työikäinen henkilö menehtyi sairauteen eikä rokotteella ollut todennäköisesti kuoleman kanssa tekemistä.

Yli 85-vuotiaat menehtyivät myös sairauteen, Kaukonen kertoo. Heillä oli pitkälle edenneet muistihäiriöt sekä muita perussairauksia.

Fimea muistuttaa tiistaina julkaisemassaan tiedotteessa, että koska tapauksia on vähän ja haittavaikutusilmoituksiin sisältyy salassa pidettäviä terveystietoja, viranomaiset voivat antaa tapausten yksityiskohdista lisätietoja vain niukasti henkilöiden yksityisyydensuojan varmistamiseksi.

Suomessa iäkkäät hoivakotiasukkaat ovat suurelta osin saaneet ensimmäisen rokoteannoksen.

Fimean mukaan iäkkäiden hoivakotiasukkaiden riski menehtyä perussairauksiinsa lyhyelläkin aikavälillä on suuri. Normaalioloissa Suomessa menehtyy hoivakodeissa noin 400 asukasta viikossa.

Koska rokottaminen koronavirusta vastaan ei estä sairastumista tai menehtymistä muihin sairauksiin, näitä menehtymisiä tulee tapahtumaan rokottamisen jälkeen, Fimea arvioi.

Artikkeli päivitetty 26.1.2021 kello 12.18. Lisätty artikkeliin Fimean ylilääkärin antamat kommentit STT:lle.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?