AstraZenecan rokotteen viivästyminen iskee iäkkäisiin, Pfizerin toimitus suunniteltua pienempi – THL: ”Emme todellakaan odottaneet”

THL ei osannut odottaa näin laajoja toimitusongelmia ja johtava asiantuntija Mia Kontio myöntää turhautumisen.

23.1.2021 16:54

Lääkejätti AstraZeneca varoitti perjantaina, että se ei heti pysty toimittamaan niin paljon koronarokotteita Eurooppaan kuin alun perin laskettiin. Brittiyhtiön mukaan toimitusvaikeuksien syynä on ”vähentynyt tuotanto eurooppalaiseen tuotantoketjuun kuuluvissa tuotantolaitoksissa”.

Viivästyksellä on selviä vaikutuksia myös suomalaisten rokottamisen aikatauluun, kertoo THL:n johtava asiantuntija Mia Kontio. Hän kuitenkin painottaa, ettei lääkeyhtiöltä ole tullut suoraa ilmoitusta vielä THL:lle siitä, että rokotteet viivästyisivät.

Hän on saman tiedon varassa kuin media ja suuri yleisökin.

– Selvää on, että rokotukset Suomessakin tulevat viivästymään.

– Kyllä ajatus oli, että helmikuun puolessa välissä päätäisiin huomattavasti ihmisiä rokottamaan, mutta kyllähän se nyt siirtyy, Kontio sanoo.

Hän muistuttaa, että nyt rokotettuja henkilöitä on noin 100 000 Suomessa. Ensimmäisissä ryhmissä rokotettavia on noin miljoona, joten rokotusten viivästyminen ei kosketa vain työikäisiä.

– Tärkein ryhmä on ikääntyneet ja heidän rokottamisensa viivästyy.

Kontio ei osaa sanoa, milloin työikäistä väestöä voidaan rokottaa. Kesään mennessä rokotteita odotettiin 5–7 miljoonaa Suomeen, jolloin 2,5–3,5 miljoonaa ihmistä oltaisiin ehditty rokottaa ennen alkukesää.

Nyt on Kontion mukaan mahdotonta arvioida, milloin päästään mihinkin ryhmään siirtymään.

Samaten on vaikeaa arvioida, kuinka paljon AstraZeneca rokotteita Suomeen kykenee toimittamaan. Kontion mukaan nykyarvioiden mukaan helmikuussa saataisiin noin 200 000 AstraZenecan rokotetta, mutta tätäkään ei voi varmaksi sanoa.

Myös muiden rokotteiden saatavuudessa on ollut ongelmia Pfizer-Biontechin toimitus oli tällä viikolla suunniteltua pienempi. Annoksia piti tulla 50 000, mutta tuli 40 000.

Myös ensi viikkojen toimitukset ovat 5 000 annosta aiottuja pienempiä.

Kontio myöntää, ettei tällaisia ongelmia osattu odottaa.

– Emme todellakaan odottaneet, että suunnitelmiin tulisi näin paljon muutoksia. Onhan se turhauttavaa ilman muuta. Ihmiset olisivat innokkaasti ottamassa rokotetta, joten on ikävää tuottaa heille pettymys, kun tahti onkin aiottua hitaampi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?