Juuri alkaneiden eläkepäivien julma loppu – poikaa epäillään äitinsä raa’asta murhasta - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Juuri alkaneiden eläkepäivien julma loppu – poikaa epäillään äitinsä raa’asta murhasta

Vuonna 1980 syntynyttä lahtelaismiestä syytetään äitinsä murhasta. Epäilty myöntää henkirikoksen, mutta pitää tekoa tappona. Syytetty määrättiin mielentilatutkimukseen.

Syytteen mukaan mies surmasi äitinsä keskellä päivää julmalla tavalla käyttäen kolmea teräasetta.­

23.1. 7:35

Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa perjantaina luetun syytteen mukaan mies surmasi äitinsä 19. syyskuuta keskellä päivää julmalla tavalla käyttäen kolmea teräasetta, kahta pitkäteräistä veistä ja yhtä hedelmäveistä. Äidistä löytyi 62 teräaseen lyöntiä ja viiltoa.

Surmaaja käytetty kolme veistä. Yhden veitsen terä oli vääntynyt.­

Katkenneen veitsen terä oli 13,5-senttinen. Terästä löytyi verijälkiä.­

Vuonna 1954 syntynyt äiti oli päässyt juuri eläkkeelle. Aikamiespoika asui äitinsä kanssa ja äidin omistamassa talossa noin viiden vuoden ajan.

Käräjäoikeus käsitteli jutun perjantaina, mutta tuomiota oikeus ei julistanut, koska epäilty määrättiin mielentilatutkimukseen. Mielentilatutkimuksen valmistututta selviää myös rikosnimike.

Syytetty myöntää syyllistyneensä henkirikokseen, mutta pitää tekoa murhan sijasta tappona. Jos mies todetaan syylliseksi murhaan, häntä odottaa elinkautinen vankeus.

Syyttäjä pitää veritekoa erityisen raakana ja julmana. Raakuutta hän perustelee lyöntien ja viiltojen suurella määrällä ja julmuutta surmaajan fyysisellä ylivoimalla äitiinsä nähden.

Äiti oli syyttäjän mukaan tilanteessa täysin puolustuskyvytön.

Asunnosta ei löytynyt mitään kamppailun merkkejä eikä veitsien iskuista päätellen äiti kyennyt tekemään vastarintaa. Hänet löydettiin kuolleena keittiön lattialta. Verta oli talon useassa huoneessa. Äidin kuolema aiheutui lukuisista sisäelinten vammoista ja haavojen verenvuodosta.

Murhasta syytetyn miehen makuuhuoneen lattialla oli runsaasti jälkiä veriteosta.­

Keittiökaluisteiden alaosasta poliisi tallensi verisen pyyhkäisyn.­

Veriteon motiivi jäi epäselväksi. Epäilty vaikeni oikeudessa eikä hän halunnut tulla kuulluksi jutussa. Äidin ja pojan välillä oli ollut jotain sanomista, mutta mistä mahdollisesti oli kyse, ei oikeudessa tullut ilmi.

Veriteon jälkeen poika soitti hätäkeskukseen ja hänet otettiin kiinni surmapaikalta, äitinsä omakotitalosta. Talo sijaitsee Ahtialan kaupunginosassa.

Poika oli selvin päin rikosta tehdessään. Hänellä ei ole ennestään rikosrekisteriä.

Syytetty vangittiin veriteon jälkeen ja hän pysyy edelleen vangittuna.

Uhrin tytär sekä uhrin sisko ja veli vaativat syytetyltä huomattavia korvauksia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?