Perheenäiti Taina tapasi netissä viehättävän miehen – kun kylmä totuus ”Michaelista” paljastui, Taina vajosi pohjalle - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Perheenäiti Taina tapasi netissä viehättävän miehen – kun kylmä totuus ”Michaelista” paljastui, Taina vajosi pohjalle

”Hän oli hyvin valloittava. Tuntui hyvältä saada viestiä kesken työpäivän.”

Taina myöntää, että Michaelin yhteydenotot hivelivät. –Hän oli hyvin valloittava. Tuntui hyvältä saada viestiä kesken työpäivän, Taina sanoo.­

24.1. 7:15

Ilta-Sanomat kertoi eilen netin ovelista rakkaushuijauksista, jotka yleistyvät koko ajan.

Huijauksen uhriksi joutui myös Taina.

Taina oli nelikymppinen, keskituloinen, juuri eronnut perheenäiti. Siinä elämäntilanteessa tuntui hyvältä, kun Skypessä otti yhteyttä kolmikymppinen nigerialainen Michael.

– Hän oli hyvin valloittava. Tuntui hyvältä saada viestiä kesken työpäivän, Taina sanoo.

Tästä on nyt kymmenen vuotta.

Jo toisella tapaamiskerralla Turkissa pari kihlautui. Pian sen jälkeen mies pyysi ensimmäistä kertaa rahaa. Taina lähetti pariin otteeseen 500–1000 euroa Nigeriaan viisumikuluihin ja tietokoneeseen.

Seuraavaksi Michael kannusti Tainaa perustamaan Suomeen rakennusalan yrityksen, johon tulisi rahat Nigeriasta. Mies lähetti Suomeen brittimiehen ja nigerialaisen naisen, jonka kanssa Taina kävi keskustelemassa asioista.

–Elämä on aina elämisen arvoista. Ei auta muu kuin uskoa tulevaisuuteen ja ottaa opiksi, Taina sanoo.­

Yrityksen perustamiseen meni 3000 euroa. Lisää rahaa piti lähettää Nigeriaan, jonne myös avattiin yritykselle pankkitili. Tainalle kerrottiin, että Nigeriassa olevat varat siirrettäisiin myöhemmin Suomeen.

Vuonna 2015 pari solmi avioliiton Nigeriassa, ja Michael muutti Suomeen.

Muutamassa vuodessa Taina oli velkaantunut pahasti. Hän oli ottanut pikavippejä selvitäkseen pienemmistä kuluista ja enemmän lainaa yritystä varten.

Alkuvuodesta 2016 selvisi, että bisnesasioita Suomessa selvitellyt nigerialaisnainen olikin Michaelin vaimo. Rahojen siirrosta vastuussa ollut brittimies hävisi.

Taina haki Suomessa avioeron Michaelista. Hän sai pitää pienen omakotitalonsa, mutta ulosotossa on 130 000 euroa. Suomen poliisi ei voinut tehdä asialle mitään, sillä kaikki rikokset oli tehty Nigeriassa.

Ilta-Sanomat on nähnyt tapaukseen liittyviä asiakirjoja.

Pahimmalla hetkellä Taina harkitsi elämänsä päättämistä.

– En voinut tehdä sitä läheisilleni. Mutta ei voi sanoin kuvailla sitä, miten hirveää on olla ulosotossa, kun ikinä aiemmin en ollut maksanut yhtä ainoaa laskua myöhässä.

Oman tarinansa Taina haluaa nyt kertoa siksi, että voisi sen avulla varoittaa ihmisiä lähettämästä rahaa ulkomaille tai osallistumasta bisneksiin tuntemattomien ihmisten kanssa.

Kohtalotovereitaan Taina haluaa rohkaista.

– Elämä on aina elämisen arvoista. Ei auta muu kuin uskoa tulevaisuuteen ja ottaa opiksi.

Tainan ja Michaelin nimet on muutettu.

Muista nämä

Netissä ihmiset eivät välttämättä ole sitä, mitä he sanovat olevansa. Suhtaudu erityisen kriittisesti tuntemattomien ihmisten pyytämättä ja yllättäen tuleviin yhteydenottopyyntöihin.

Jos juttelet netissä uuden ihmisen kanssa ja keskustelu alkaa epäilyttää, lopeta se heti. Saa olla tyly.

Älä koskaan lähetä rahaa nettituttavuudelle tai ylipäänsä ihmiselle, jota et tunne hyvin.

Mieti, mitä kirjoitat netin julkisiin palveluihin itsestäsi. Tiedosta, että sitä voidaan käyttää sinua vastaan.

Älä koskaan anna mitään salasanoja, pankkitunnuksia tai vastaavia kenellekään. Älä myöskään anna toiselle etäyhteyden kautta pääsyä koneellesi. Älä asenna ohjelmia, joita tuntematon ihminen sinulle suosittelee.

Rakkaushuijauksen nettitestin voi tehdä Rikosuhripäivystyksen nettisivulla www.riku.fi

https://www.riku.fi/erilaisia-rikoksia/rakkauspetokset-verkossa/

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?