Rippikoulun etätapaaminen jouduttiin keskeyttämään rasististen viestien ja kiusaamisen takia – ”Raja ylitettiin selkeästi” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Rippikoulun etätapaaminen jouduttiin keskeyttämään rasististen viestien ja kiusaamisen takia – ”Raja ylitettiin selkeästi”

Nuorten rippikoulutapaaminen järjestettiin koronatilanteen takia etänä. Osa nuorista julkaisi asiatonta materiaalia kokouksen keskusteluosiossa.

Törkyviestittely alkoi Teams-tapaamisessa ja jatkui myöhemmin sosiaalisessa mediassa. Lauttasaaren seurakunnan järjestämä rippikoulutapaaminen jouduttiin keskeyttämään­

22.1. 6:30

Lauttasaaren seurakunnan viikonloppuna järjestämä rippikoulutapaaminen jouduttiin keskeyttämään, kun osa nuorista käyttäytyi erittäin huonosti Teams-alustalla järjestetyn tapahtuman aikana.

Lauttasaaren seurakunnan kirkkoherra Juha Rintamäki kertoo, että osa nuorista julkaisi keskusteluosiossa rasistisia ja seksistisiä viestejä sekä levitti somekuvia kiusaamistarkoituksessa.

– Tässä tapauksessa raja ylitettiin niin selkeästi, että jouduimme keskeyttämään kokouksen hetkeksi. Sen jälkeen pidimme puhuttelun, jossa kerroimme, että tällainen käyttäytyminen ei ole sallittua, Rintamäki sanoo.

Kiusaaminen on myöhemmin jatkunut entistä pahempana esimerkiksi nuorten omatoimisesti perustamassa WhatsApp-ryhmässä.

– Näin olen ymmärtänyt, mutta en tiedä tarkemmin, mitä siellä on tapahtunut, Rintamäki sanoo.

Whatsapp-ryhmää on käsitelty myös Lauttasaaren yhteiskoulussa. Koulu ei kuitenkaan halunnut kommentoida asiaa julkisesti.

Koronatilanteen takia rippikoulutapaaminen järjestettiin etänä. Rintamäen mukaan Lauttasaaren seurakunta on ollut yhteydessä rippikouluikäisten nuorten vanhempiin.

– Kerroimme tapahtuman menneen överiksi ja pyysimme käymään kotona keskustelua rajoista ja käyttäytymisestä vastaavanlaisissa tapahtumissa.

– Olemme varautuneet myös siihen, että käymme seurakuntana tapahtumat läpi nuorten kanssa.

Rippikoulukokoontumiseen osallistui nuorten lisäksi Lauttasaaren seurakunnan papit, nuorisotyönohjaaja ja isosia.

Nuorten kiusaamisesta on puhuttu paljon sen jälkeen, kun 16-vuotias poika murhattiin Koskelassa pitkään jatkuneen kiusaamisen jälkeen joulukuussa.

– Suhtaudumme tähän vakavasti. Olisimme voineet vielä selkeämmin sanoutua irti esimerkiksi rasistisista mielipiteistä kokouksen aikana. Tällaisessa terästäydymme jatkossa, Rintamäki sanoo.

Rintamäen mukaan Lauttasaaren seurakunnassa ei ole aiemmin törmätty vastaavanlaisiin ongelmiin rippikoulutapaamisten yhteydessä.

– Nytkin valtaosa nuorista käyttäytyi hyvin, mutta osalla homma meni yli.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?