Poliisi ei epäile rikosta Helsingin kaupungin lumenkaato­jutuissa – Mikko Kärnä kertoi tehneensä rikosilmoituksen - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Poliisi ei epäile rikosta Helsingin kaupungin lumenkaato­jutuissa – Mikko Kärnä kertoi tehneensä rikosilmoituksen

Helsingin poliisi kertoo, ettei se aloita tekemänsä esiselvityksen perusteella esitutkintaa.

21.1. 19:09

Poliisi kertoo tiedotteessa, että se ei epäile rikosta niin sanotuissa Helsingin kaupungin lumenkaatojutuissa.

Tehdyissä rikosilmoituksissa poliisia pyydettiin tutkimaan, syyllistyykö Helsingin kaupunki ympäristörikokseen siirtäessään aurattua lunta mereen Hernesaaressa. Ilmoitusten mukaan mereen päätyy lumikuormien mukana esimerkiksi muovijätettä ja tupakantumppeja.

– Lumen kaataminen mereen ei ole ympäristönsuojelulain tai Helsingin kaupungin ympäristönsuojelumääräysten perusteella sellaisenaan kiellettyä. Näin ollen poliisin esiselvityksessä on tarkasteltu sitä, ovatko yksittäiset lumikuormat Hernesaaressa sisältäneet yksilöityjä jätteitä, jotka olisi jätetty mereen ja siten aiheutettu epäsiisteyttä tai esimerkiksi maiseman rumentumista, tutkinnanjohtaja, rikostarkastaja Sampsa Marttila kertoo tiedotteessa.

– Tällaisia yksilöityjä havaintoja lumikuorman sisältämistä jätteistä ei esiselvityksessä tullut ilmi, Marttila lisää.

Poliisi kertoo, että sen saamien tietojen mukaan Helsingin kaupunki pyrkii ehkäisemään lumen dumppaamisen aiheuttamaa roskaantumista esimerkiksi niin, että roskien kerääntymistä yritetään estää puomeilla, ja alue ruopataan vuosittain.

Tiedotteen mukaan Helsingin poliisi on saanut lumen kaatamisesta mereen samantyyppiset ilmoitukset vuosina 2019 ja 2021.

Poliisin tekemän esiselvityksen perusteella kyseisissä tapauksissa ei ole syytä epäillä rikosta, eikä esitutkintaa tämän vuoksi aloiteta.

Rikosilmoituksen lumen kaatamisesta mereen Hernesaaressa on kertomansa mukaan tehnyt ainakin kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk).

Ilta-Sanomat uutisoi aiemmin tällä viikolla, että Kärnä ilmoitti tehneensä rikosilmoituksen Helsingin kaupungista tiistaina aamupäivällä.

Kärnä kertoi katsovansa, että kaupunki syyllistyy ympäristörikokseen jatkaessaan puhdistamattoman lumen kaatamista Itämereen Hernesaaressa.

Kärnän mukaan Helsingin kaupunki on tietoinen siitä, että kaupungilta aurattavien lumikuormien mukana Itämereen päätyy sinne kuulumattomia esineitä ja ainesta.

– Haluan, että viranomainen katsoo, rikkooko Helsinki tällä menettelyllä lakia. Jos esitutkintaa ei aloiteta tai se ei johda tuomioon, lakia pitää tältä osin muuttaa, Kärnä kertoi aiemmin tällä viikolla.

Kärnän mukaan lumen kaataminen mereen on sallittu ympäristönsuojelulain 18§:n nojalla.

– Helsingin tapauksessa kyse ei ole enää lumen kaatamisesta. Mereen päätyy lumen mukana runsaasti sinne kuulumatonta ainesta, kuten mikromuoveja ja tonneittain muuta roskaa, Kärnä sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?