”Kuha on kala” – mateenystävät säpsähtivät, kun aivan väärä viiksileuka ui reseptiin - Kotimaa - Ilta-Sanomat

”Kuha on kala” – mateenystävät säpsähtivät, kun aivan väärä viiksileuka ui reseptiin

”Olihan se ihan käsittämätön virhe... Inhimillinen virhe.”

Kumpaa saisi olla, turskaa vai madetta?­

21.1. 18:07

Viiksi roikkuu leuasta, mutta...

Että made?

Laajalevikkinen K-Ruoka -lehti onnistui heti alkuvuodesta yllättämään ja myös aktivoimaan lukijansa.

– Palautetta on tullut kymmenittäin, eri kanavista, kertoo päätoimittaja Suvi Leppänen.

– Olihan se ihan käsittämätön virhe...

– Inhimillinen virhe, Leppänen tarkentaa.

Näyttävästi kuvitetulla sivulla kalamestari opastaa tekemään herkullisia madefileitä.

Mukana on myös mielenkiintoista taustatietoa: made on pohjalla elävä turskan sukulainen.

Made, Luta luta. Mutta mutta...

Lehdessä on iso kuva mateesta, joka on kuitenkin kuvan perusteella turska.

Lehdessä oli näyttävä sivu mateen valmistuksesta.­

Koska virhe oli, kuten Leppänen edellä totesi, käsittämätön, siihen ei voinut suhtautua kuin huumorilla, mikä on muutenkin usein hyvä tapa toimia.

K-Ruoka julkaisi Facebook-sivuillaan oikaisun. Meemin teksti kuuluu: Turska? Made? Iha sama, kuha on kala.

K-Ruoka julkaisi Facebook-sivuillaan pahoittelut virheestä.­

Saatetekstissä korostetaan, ettei tietenkään ihan sama, vaan lehteen oli uinut ikävä virhe, kun mateen sijasta sivulla polski väärä kala.

”Olemme virheestä kovin pahoillamme: useista oikolukukerroista huolimatta tämä lehtityö on välillä tällaista, eikä nyt auta kuin nostaa vapa pystyyn virheen merkiksi.”

Leppänen kertoo palautteen määrän jopa yllättäneen.

– Vaikka ihan ansaitusti me sitä saimme.

Hän ihmettelee yhä, miten virhe saattoi mennä ohi monilta silmäpareilta, niin alun perin kuin toimitustyön eri vaiheissa, kuten oikoluvussa.

– Ehkä me keskityimme teksteihin.

Leppänen ei usko turskan mateenviiksen kaltaisen viiksen hämänneen kuvan valinnutta henkilöä.

Turska ja made ovat lähtökohtaisesti erinäköisiä kaloja, jälkimmäinen on tyypillinen pohjakala eli pyöreän pään jälkeen kehonkuvaltaan suippeneva ja lituskoituva.

Turska taas näyttää amatöörin silmin peruskalalta.

– Made tuntuu olevan monille suomalaisille aika kova juttu, Leppänen arvioi palautteen määrän perusteella.

Hän arvelee syyksi lyhyttä sesonkia.

– Se on nyt mielen päällä.

Ehkä eniten parranpärinää ja puheenporinaa väärälle sivulle eksynyt turska aiheutti kalaihmisten Facebook-ryhmässä.

Mikä on ymmärrettävää.

Tämä turska uiskenteli norjalaisessa kalankasvatusaltaassa.­

Made matkalla ruokapöytään.­

Made on Suomen kaloista ensimmäinen kutuun ryhtyvä. Hääseremoniat ja aktit ajoittuvat helmikuun alkupuolelle, jolloin vedet ovat kylmiä.

Silloin alkaa mateenpyynti.

Matalasta vedestä.

Kesä on off-season. Moni suomalainen ei halua kesällä edes ajatella madetta.

Turska, Gadus morhia, on valtamerikala ja niin arvostettu saalis, että sen pyyntioikeuksista on käyty Pohjois-Atlantilla ”turskasotia”.

Turskaa tavataan myös vähäsuolaisessa Itämeressä. Esiintymiseen vaikuttavat Tanskan salmista Itämereen tulevan niin sanotut suolapulssit.

Itämeren turskakannan nykytila on kituva.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?