Nyt pyryttää! Näin lumisateet pyyhkivät Suomea - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Nyt pyryttää! Näin lumisateet pyyhkivät Suomea

Lumisadealue liikkuu koko maan yli ja tiheimmän sateen hetket ajoittuvat ruuhka-Suomessa illan työmatkaliikenteeseen.

21.1. 14:29

Lumipeite vahvistuu perjantaiaamupäivään mennessä koko maassa 5–15 senttiä aivan maan pohjoisimpia alueita lukuun ottamatta, missä sateet jäävät niukoiksi.

Sateet tulevat lounaasta ja levittäytyvät laajana rintamana koko Suomen ylle. Lumisadetta voi kutsua myös pyryksi, sillä lumi tulee maahan tuulen siivittämänä.

Keskituuli on sisämaassakin laajalti noin viisi metriä sekunnissa ja puuskissa voidaan ylittää kymmenen metrin sekuntinopeuksia. Tuuli kinostaa ja pyörittää lunta jo auratuille paikoille, mikä voi luoda vaikutelmaa mittarilukemia suuremmistakin lumisateista.

– Ahvenanmaalla Lumparlandissa lumisade alkoi varhain aamulla ja lunta on tullut siellä jo seitsemän senttiä, Hangossa noin viisi senttiä, päivystävä meteorologi Petri Hoppula Ilmatieteen laitokselta sanoi aamupäivällä.

Kevyttä lumisadetta saadaan myös muualla maassa aamupäivästä, mutta sakeimmat lumisateet ovat päällä puolen päivän jälkeen. Maan keskivaiheilla Jyväskylässä sateet ovat alkaneet kello 13–14 maissa.

Eniten lunta tulee tämän saderintaman yhteydessä Vaasan alueelle ja Merenkurkun seuduille noin 15 senttiä. Sadealue kulkee viistosti maan yli koilliseen Vaasa-Savonlinnan välille vedettyä kuvitteellista viivaa noudattaen.

– Yli kymmenen sentin lumisateita saadaan Pori–Mikkeli–Kuopio-linjalla.

Merkittävää lauhtumista ei lumisateesta huolimatta tapahdu. Lämpötila pysyy manner-Suomessa pakkasella, joskin aivan maan lounaisosissa merivaikutuksen vuoksi kapealla kaistaleella lämpötila kohoaa nollan tuntumaan.

Sade pystyy siitä huolimatta vetenä, joskin aivan illalla Etelä-Suomessa voidaan paikoin saada jäätävää tihkua. Se voi tehdä vasta auratut tienpinnat paikoin erittäin liukkaiksi.

Lounaasta lähestyy puolen yön maissa toinen lumisadealue, joka voi yhtyä jo väistyvään saderintamaan. Näiden yhteisvaikutuksesta lumisateet jatkuvat torstai-iltapäivästä yli aina perjantaiaamuun asti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?