Tämä tiedetään laajasta jatko­tartunta­ketjusta, jossa karanteeni­ohjeita ei noudatettu – ”Kysymyksessä on nuori aikuinen, joka on palannut ennen joulua Isosta-Britanniasta” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Tämä tiedetään laajasta jatko­tartunta­ketjusta, jossa karanteeni­ohjeita ei noudatettu – ”Kysymyksessä on nuori aikuinen, joka on palannut ennen joulua Isosta-Britanniasta”

Epidemian leviämisvaiheessa on nyt viisi sairaanhoitopiiriä.

21.1. 11:28 | Päivitetty 21.1. 12:44

Suomessa on raportoitu noin 400 uutta koronavirustartuntaa, kertoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Taneli Puumalainen torstain tiedotustilaisuudessa.

Puumalaisen mukaan Suomeen tulee ulkomailta nyt enemmän koronavirustapauksia kuin aiemmin syksyn aikana.

Tautitilanteessa on nähtävissä hyvin voimakasta alueellista vaihtelua. Tilanteen alueilla vaihtelevat lähes viikoittain. Epidemian leviämisvaiheessa on nyt viisi sairaanhoitopiiriä. Kiihtymisvaiheessa on 11 aluetta.

Etukäteen pelättyä joulun ja uudenvuoden juhlapyhien jälkeistä koronavirustartuntaryöppyä ei tämänhetkisten tietojen valossa tullut, kertoi sosiaali- ja terveysministeriön strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki tiedotustilaisuudessa.

Suomessa epidemia ei Voipio-Pulkin mukaan tällä hetkellä kasva, mutta tilanteen ylläpitämiseksi rajoituksista on pidettävä kiinni. Voipio-Pulkin mukaan rajoituksia ei tule nyt keventää missään tapauksessa, jotta Suomen globaalisti hyvä tilanne saadaan pidettyä sellaisenaan.

Koronavirustesteihin hakeudutaan Suomessa syksyä vähemmän, vaikka tautitapauksia on koko maassa.

Suomessa todettu 86 muuntuneen koronaviruksen tartuntaa

Suomessa on todettu 86 muuntuneen koronaviruksen tartuntaa, kertoi Puumalainen.

Tartunnoista 80 on Ison-Britannian virusmuunnosta ja kuusi Etelä-Afrikasta lähtöisin olevaa muunnosta. Tartunnat liittyvät pääosin matkustajiin ja heidän lähipiiriinsä.

Virusmuunnosten leviämistä Suomeen pyritään estämään tehostamalla rajatestauksia. Lisäksi omaehtoisen karanteenin pituutta on muutettu kymmenestä neljääntoista päivään.

Puumalaisen mukaan valtaosa muunnostapauksista liittyy suoraan matkustamiseen.

– Lähinnä Isosta-Britanniasta mutta myös monesta muusta maasta yksittäisenä tai muutamina tapauksina rajatestauksessa tai heti maahantulon jälkeen otetuissa testeissä, hän totesi.

– Tässä on kuitenkin joitakin jatkotartuntaketjuja, joista tällä hetkellä laajin on sellainen, jossa on noin 30 jatkotartuntaa. Tässä kysymyksessä on nuori aikuinen, joka on palannut ennen joulua Isosta-Britanniasta, eikä näitä karanteeniohjeita ole noudatettu, vaan on kokoonnuttu nuorisoporukalla, ja tämän jälkeen näitä jatkotartuntoja on tosiaan useammassa tartuntasukupolvessa jo tällä hetkellä yhteensä 30.

Puumalaisen mukaan tartunnanjäljittäjät ja tartuntatautilääkärit ovat tehneet kovasti töitä ketjun selvittämiseksi.

– Tällä hetkellä näyttää siltä, että kaikki tiedossa olevat kontaktit tunnetaan, on testattu ja määrätty karanteeniin. Tähän ketjuun liittyy ymmärtääkseni noin 400 karanteenimääräystä, ja on mahdollista, että näitä tartuntoja todetaan vielä lisää. Me tiedämme, että nämä kaikki 30 eivät vielä ole alatyypitettyjä. Tiedämme, että ne ovat koronapositiivisia. Ottaen huomioon tämän lähikontaktin, niin todennäköisesti tässä on kyse muuntuneesta viruskannasta.

Puumalainen ei kertonut, missä päin Suomea tartuntaketju on todettu. Hänen mukaansa olemassa on myös pari pienempää tartuntaketjua, jotka nekin on hyvin selvitetty.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?