Britanniasta palannut ei noudattanut karanteeni­määräystä, vaan kokoontui nuoriso­porukalla – jopa 400 karanteenissa - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Britanniasta palannut ei noudattanut karanteeni­määräystä, vaan kokoontui nuoriso­porukalla – jopa 400 karanteenissa

STM ja THL kertoivat ajankohtaisesta koronatilanteesta.

21.1. 8:53 | Päivitetty 21.1. 12:48

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) pitivät tilannekatsauksen koronavirustilanteesta torstaina.

  • Tekstimuotoinen seuranta löytyy artikkelin alapuolelta.

THL:n ylilääkärin Taneli Puumalaisen mukaan Suomessa on todettu yhteensä 86 muuntuneen koronaviruksen tartuntaa, joista valtaosa muunnostapauksista liittyy suoraan matkustamiseen.

– Lähinnä Isosta-Britanniasta mutta myös monesta muusta maasta yksittäisenä tai muutamina tapauksina rajatestauksessa tai heti maahantulon jälkeen otetuissa testeissä, hän totesi.

– Tässä on kuitenkin joitakin jatkotartuntaketjuja, joista tällä hetkellä laajin on sellainen, jossa on noin 30 jatkotartuntaa. Tässä kysymyksessä on nuori aikuinen, joka on palannut ennen joulua Isosta-Britanniasta, eikä näitä karanteeniohjeita ole noudatettu, vaan on kokoonnuttu nuorisoporukalla, ja tämän jälkeen näitä jatkotartuntoja on tosiaan useammassa tartuntasukupolvessa jo tällä hetkellä yhteensä 30.

Puumalaisen mukaan tartunnanjäljittäjät ja tartuntatautilääkärit ovat tehneet kovasti töitä ketjun selvittämiseksi.

– Tällä hetkellä näyttää siltä, että kaikki tiedossa olevat kontaktit tunnetaan, on testattu ja määrätty karanteeniin. Tähän ketjuun liittyy ymmärtääkseni noin 400 karanteenimääräystä, ja on mahdollista, että näitä tartuntoja todetaan vielä lisää. Me tiedämme, että nämä kaikki 30 eivät vielä ole alatyypitettyjä. Tiedämme, että ne ovat koronapositiivisia. Ottaen huomioon tämän lähikontaktin, niin todennäköisesti tässä on kyse muuntuneesta viruskannasta.

Puumalainen ei kertonut, missä päin Suomea tartuntaketju on todettu. Hänen mukaansa olemassa on myös pari pienempää tartuntaketjua, jotka nekin on hyvin selvitetty.

    Artikkeliin liittyviä aiheita

    Osion tuoreimmat

    Luitko jo nämä?