Tällaista voi olla seksi­työntekijöiden arki karuimmillaan Suomessa – kohtaavat lukemattomia ennakko­luuloja: ”Tämä mielikuva ei pidä paikkaansa” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Tällaista voi olla seksi­työntekijöiden arki karuimmillaan Suomessa – kohtaavat lukemattomia ennakko­luuloja: ”Tämä mielikuva ei pidä paikkaansa”

Suomessa on tuhansia seksityöntekijöitä. Pro-tukipisteen toiminnanjohtaja kertoo, että moni seksityöntekijä pelkää kertoa julkisesti työstään.

Pro-tukipisteen toiminnanjohtaja muistuttaa, että moni pystyy tekemään seksityötä myös turvallisesti.­

21.1. 7:05

Seksi- ja erotiikka-alalla toimivien sekä ihmiskaupan uhrien oikeuksia ajavassa Pro-tukipisteessä on nähty, että seksityöläisten joukkoon mahtuu monenlaisia tarinoita.

– Helposti luodaan sellainen kuva, että on todella pieni eliitti, joka voi hyvin ja sitten on kauhea määrä ihmisiä, jotka voivat huonosti ja joilla ei ole minkäänlaista päätäntävaltaa. Tämä mielikuva ei pidä paikkaansa.

Pro-tukipisteen toiminnanjohtaja Jaana Kauppinen.­

Pro-tukipisteen toiminnanjohtaja Jaana Kauppinen pitää tärkeänä, että seksityöläisten omat tarinat pääsevät esille.

– Olisi tärkeää, että näitä erilaisia tarinoita sieltä seksityön arjesta tulisi mahdollisimman paljon, se jotenkin laventaisi sitä kuvaa, eli ei ole vain yhtä totuutta. Meillä Pro-tukipisteellä käy sekä heitä, joilla menee ihan hyvin että heitä, joilla tilanne on huono ja joskus ihan kestämätön, Kauppinen kertoo.

Karuimmillaan seksityö voi olla sitä, että seksityöntekijä solmii asiakassuhteen, asiakas ei maksa ja saattaa pahoinpidellä tai raiskata. Poliisille ei uskalleta kertoa ja seksityöntekijä jää ongelmiensa kanssa yksin.

– Kyllä seksityössä on paljon rakenteellisia tekijöitä, jotka pitävät yllä väkivallan riskiä ja huono-osaisuutta.

– Seksityöntekijällä, joka ei lähtökohtaisesti suhtaudu poliisiin kauhean luottavaisesti, on kyllä pitkä matka tehdä edes rikosilmoitus saatikka, että hänellä olisi halua ajaa omaa oikeuttaan oikeusteitse.

Seksityö näyttäytyy täysin toisenlaisessa valossa Ylen Perjantai-dokkarissa, jossa 27-vuotias päähenkilö kertoo häpeilemättä ammatistaan seksityöläisenä. Nainen kertoo dokumentissa saavansa osakseen kunnioitusta ja kohteliasta käytöstä.

Suomessa seksin myynti sekä seksin ostaminen on laillista. Seksin ostaminen on kuitenkin kiellettyä parittajan avulla toimivalta seksinmyyjältä tai ihmiskaupan uhrilta.­

Kauppisen mukaan seksityöntekijät haluavat usein pitää ammattinsa piilossa muilta.

– Monihan pelkää ilmi tulemista sen takia, että seurannaisvaikutukset voivat olla aika isoja, jos tulee omilla kasvoillaan ja omalla tarinallaan esiin. Kyllä he ihan aiheesta pelkäävät.

– Voi menettää työnsä ja voi olla mahdotonta jatkaa opintoja, voi menettää sosiaalisia suhteita ihan lähimpienkin joukossa, voi tulla poistetuksi siitä sosiaalisesta yhteisöstä, jossa on kasvanut. Voi olla, että kyseenalaistetaan kyky vanhemmuuteen. Voi olla, että se vaarantaa myös tulevaisuuden työpaikan tai opiskelupaikan. Nämä ovat isoja kysymyksiä.

Suomessa seksityöntekijöiden tarkkaa määrää ei tiedetä, mutta pro-tukipisteen mukaan heitä on tuhansia. Toisin kuin yleisesti luullaan, jopa puolet seksityöntekijöistä on suomalaisia.

Seksityöntekijöihin kohdistuu Kauppisen mukaan lukemattomia ennakkoasenteita.

– Kyllähän se yleinen suhtautuminen on varsin kielteistä.

– Aika monelle syntyy hyvinkin vahvoja mielikuvia, kun puhutaan seksityöstä ja prostituutiosta. On ollut paljon puhetta ihmiskaupasta, niin se helposti sekoittuu eikä nähdä että seksityö ja ihmiskauppa ovat eri asioita.

Ylen dokumentissa päähenkilö kertoo tienaavansa seksityöstä paljon paremmin kuin ravintolan tarjoilijana ollessaan. Kauppisen mukaan tienestit voivat vaihdella alalla suurestikin.

– Joku ansaitsee omasta mielestään enemmän kuin missään muualla ja jollakin tulotaso jää sellaiseksi, että se on samanlaista pyristelyä kuin toisessakin työssä.

– Kaikilla ei ole mahdollisuuksia tehdä valintoja. Esimerkiksi joku ei ole moneen päivään saanut yhtään asiakasta eikä yhtään rahaa ole tullut. Ja vaikka hälytyskellot soisivatkin jonkun asiakkaan kohdalla, niin helposti sitä alkaa miettiä tarvitsevansa sen rahan, Kauppinen toteaa.

Pro-tukipisteen toiminnanjohtaja Jaana Kauppinen pitää tärkeänä, että seksityöläiset puhuvat avoimesti työstään. ”Se on hyvä asia, että ihmiset puhuvat itse omista asioistaan eikä joku heidän puolestaan tai heidän ylitseen”.­

Pro-tukipisteen mukaan heikoimmassa asemassa olevilla seksityöläisillä ongelmat helposti kasautuvat.

– Mitä huonompi asema sulla on taloudellisesti ja mitä vähemmän on sosiaalista verkostoa ympärillä ja jos ei ole esimerkiksi oleskeluoikeutta maassa, niin sitä enemmän olet hyväksikäytön ja väkivallan ja kaltoinkohtelun riskissä.

Kauppinen haluaa kuitenkin muistuttaa, että moni pystyy tekemään seksityötä täysin turvallisesti.

– On paljon ihmisiä, jotka eivät kertaakaan kohtaa tällaisia tilanteita. He saattavat tehdä pitkän uran vuosiakin töitä ilman, että tulee kertaakaan tämäntyyppistä tilannetta vastaan.

Suomessa seksin myynti sekä seksin ostaminen on laillista. Seksin ostaminen on kuitenkin kiellettyä parittajan avulla toimivalta seksinmyyjältä tai ihmiskaupan uhrilta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?