Varoituskartta on melkoista katsottavaa – lumimyräkkä möyhentää ajokelin vaaralliseksi torstaina - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Varoituskartta on melkoista katsottavaa – lumimyräkkä möyhentää ajokelin vaaralliseksi torstaina

Vaarallisen liikennesään varoitus on annettu koko eteläiseen Suomeen.

20.1. 23:43 | Päivitetty 21.1. 5:39

Suomen yli pyyhkäisee torstaina laaja lumisaderintama, kertoo Ilmatieteen laitos. Aamulla lumisateita on luvassa Etelä- ja Länsi-Suomeen.

Ilmatieteen laitoksen keskiviikkoiltana kello 21:10 päivittämän varoituskartan mukaan keli tulee olemaan torstaina monin paikoin suorastaan kauhea. Päivystävä meteorologi Ari Mustala kertoo, että sekä autoilijoille että kävelijöille ongelmia tulee tuottamaan tuulen möyhentämä, pöllyävä lumi sekä liukkaus. Mustala toteaakin, että jos torstaina lähtee pihalle, kannattaa katsoa eteensä ja laittaa jalkaan hyvät jalkineet, ettei liukastu.

– Eikä kannata mennä semmoiseen, mikä kiiltää, hän neuvoo.

Mustala arvioi, että huomenna rautateilläkin saattaa olla viivästyksiä ja ongelmia sään takia.

  • Otitko kiinnostavan säävideon tai -kuvan? Lähetä se IS:n WhatsAppiin numeroon 040 660 9019 tai tällä lomakkeella.

Vaarallisen liikennesään varoitus on annettu koko eteläiseen Suomeen Etelä-Karjalasta Keski-Pohjanmaalle ja Varsinais-Suomeen ulottuvalle alueelle. Lisäksi jalankulkusää on lähes koko eteläisessä Suomessa ”mahdollisesti vaarallinen”.

Liikenteessä kannattaa olla torstaina tarkkana.­

Sakeimmillaan sateiden ennustetaan olevan aamupäivän ja päivän aikana, jolloin sateet ulottuvat jo itäiseenkin Suomeen. Sieltä sateet siirtyvät pikkuhiljaa myös Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun tuntumaan illaksi. Lapin tietämille pyry ehtii vasta perjantain puolella.

Keskiviikkoillan ennusteen mukaan suurin lumikertymä osuu maan länsiosiin.

– Esimerkiksi Vaasan tietämillä lunta voi sataa 10–15 senttiä. Satakunta ja Pohjanmaa, jonkin verran ulottuu myös maan keskiosiin, ne ovat niitä sateisimpia alueita, päivystävä meteorologi Oskari Rockas luettelee.

Etelässä lumisateet jäävät maksimissaan kymmeneen senttiin.

Ajokeli muuttuu päivän aikana erittäin huonoksi maan etelä- ja keskiosissa, iltaa kohden myös pohjoisempana. Maa-alueilla puuskien ennustetaan olevan kovimmillaan Pohjanmaalla, yli 15 metriä sekunnissa.

Etelä-Suomeen luvassa plussapäiviä

Torstaipäivää vietetään Manner-Suomessa pakkasella, mutta Lounais- ja Etelä-Suomessa sää lauhtuu jo illalla. Alueille ennustetaan plusasteita perjantaiksi ja viikonlopuksi, ja myös sateet muuttuvat vetisemmiksi.

– Perjantaina maan etelä- ja länsiosassa ollaan laajalti plussan puolella, lämpöasteita voi olla pari astetta. Plussalla ollaan Vaasan, Tampereen ja pääkaupunkiseudun etelä- ja länsipuolella, Rockas sanoo.

Lumi painuu kasaan plusasteiden ja mahdollisten vesisateiden myötä. Rockas ei kuitenkaan usko, että plussasää sulattaisi kokonaan lumipeitteen etelässä ja lounaassa.

– Jonkin verran se voi sulattaa. Lounaassa lumen määrä voi mennä sunnuntaita kohden vähäiseksi, plusasteita on siellä sen verran monta päivää, Rockas sanoo.

Pohjoisessa pakkaset jatkuvat lähipäivinä. Oulun seudulla torstaita ja perjantaita vietetään kymmenen pakkasasteen tuntumassa, Rovaniemellä muutaman asteen kireämmässä pakkasessa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?