Katso, paljonko kunnassasi on todettu koronaa koko epidemian aikana - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Katso, paljonko kunnassasi on todettu koronaa koko epidemian aikana

Tartunnat ovat tilastojen mukaan keskittyneet edelleen voimakkaasti pääkaupunkiseudulle.

Seinäjoella on parin viime päivän aikana vahvistettu 16 uutta koronatapausta. Silti kaupunki on edelleen suhteellisesti Suomen koronarauhallisimpia alueita.­

21.1. 9:41

Jo lähes vuoden ajan THL on kertonut viikko toisensa jälkeen, että koronatartuntoja on erityisen paljon Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella tai Uudellamaalla. Myös THL:n avoimesta tietokannasta selviää, että koronatartunnat keskittyvät edelleen voimakkaasti Etelä-Suomeen, erityisesti Uudenmaan alueelle.

Mutta jopa Uudenmaan sisällä vahvistetut tartunnat ovat keskittyneet kolmeen kuntaan: Helsinkiin, Espooseen ja Vantaalle. Näiden kolmen kunnan alueelta on löytynyt yli puolet kaikista Suomen vahvistetuista tartunnoista.

Katso jutun lopussa olevasta listasta oman kuntasi tilanne. Tilastoista on rajattu pois aivan pienimmät kunnat, joissa vahvistetun tartunnan saaneita on toistaiseksi ollut alle viisi. Kuntadata sisältää silti jo yli 5,3 miljoonan suomalaisen kotipaikkakunnat.

Uudellamaalla koko Suomen vahvistetuista tartunnoista on vajaat 60 prosenttia. Kevään jälkeen luvut olivat vielä enemmän keskittyneet. Silloin Uudenmaan osuus oli yli 70 prosenttia.

Uudenmaan ulkopuolella suurissa kaupungeissa asukkaat ovat saaneet melko tasaisesti koronatartuntaa. Vain Turussa on enemmän, reilut 2 400 tartuntaa, Myös Tampereella, Oulussa ja Jyväskylässä koronaa on löytynyt tähän mennessä yli tuhannelta ihmiseltä.

Vähiten koronaa on toistaiseksi vahvistettu Keski-Pohjanmaan maakunnassa.

Uudenmaan, Päijät-Hämeen ja Kymenlaakson maakuntien kaikissa kunnissa on vähintään 5 vahvistettua tapausta. Ahvenanmaalla puolestaan suurimmassa osassa kuntia ei ole havaittu viittä tapausta. Myös Keski-Suomessa on paljon kuntia, joissa viiden tapauksen raja ei ole vielä ylittynyt.

Kyse näissä luvuissa on pelkästään vahvistetuista tartunnoista. Tautitapauksia lienee todellisuudessa moninkertainen määrä, eikä kukaan tiedä todellisten tartuntojen määrää varmasti. Eli todettujen tartuntojen määrä ei ole sama asia kuin tartuntojen määrä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?