Kirja: Erkki Liikanen kertoo erikoisesta väli­kohtauksesta Kimi Räikkösen ja Heidi Klumin kanssa – vasta valokuvaaja­parvi herätti epäilyksen - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kirja: Erkki Liikanen kertoo erikoisesta väli­kohtauksesta Kimi Räikkösen ja Heidi Klumin kanssa – vasta valokuvaaja­parvi herätti epäilyksen

Erkki Liikasen ensimmäistä komissaarikautta varjostivat vaimoa mustanneet syytökset.

Erkki Liikanen kuvattuna viime vuoden syyskuussa.­

21.1. 10:00

Suomen Pankin entinen pääjohtaja, pitkän linja poliitikko Erkki Liikanen kertoo uudessa muistelmateoksessaan Komissaari (Siltala), kuinka koronavirus toi mieleen hänen ystävänsä kuoleman Kiinassa aiemman epidemian kourissa.

Liikasen jo kouluaikainen ystävä Pekka Aro kuoli sars-virukseen Pekingissä vuonna 2003. Hän oli ensimmäinen tuohon koronavirukseen menehtynyt ulkomaalainen. Aro menehtyi samana päivänä, kun Kiina kertoi epidemiasta julkisuuteen. Hän oli saanut tartunnan lentokoneessa toiselta matkustajalta.

Aro oli Kiinassa kansainvälisen työjärjestön Ilon asiantuntijana.

Liikanen kertoo, että otti asian esille samana vuonna tavatessaan Kiinan tiedeministerin Xu Guanghuan.

Xu kertoi Liikaselle, että oli toiminut sars-viruksen vastaisten eristämistoimien johdossa. Hän muisti kuolleen suomalaisen tapauksen hyvin. Xun mukaan tämän 24 kontaktia oli jäljitetty ja asetettu karanteeniin.

Liikasen mukaan asia tuli mieleen, kun hän tutki viime vuonna papereitaan muistelmia varten. Tuolloin Kiinassa tehdyt toimet tuntuivat nyt tutuilta.

Pekka Aro oli ensimmäinen SARS-viruksen seurauksena menehtynyt ulkomaalainen Kiinassa.­

Myös sarsin aiheutti koronavirus. Tauti oli nykyisen pandemian aiheuttanutta tappavampi, mutta virustartunnat helpommin jäljitettävissä.

Ollila ei halunnut Baldaufia EU-virkaan

Liikasen muistelmakirja keskittyy hänen aikaansa EU-komissaarina vuosina 1995–2004. Hän vastasi ensin EU:n budjetista sekä tarkastustoiminnasta ja sitten teollisuudesta ja yritystoiminnasta. Ennen komissaarin pestejään Liikanen toimi Suomen EU-suurlähettiläänä.

Liikanen kertoo, että hänen ensimmäisen komissaarikautensa alussa saksalainen komissaari olisi halunnut telekommunikaatioasioita hoitamaan ”suomalaisen naisen”, jos sopiva löytyisi.

Esiin nousi Nokian johtajistosta Sari Baldauf. Liikasen mukaan Baldaufin halukkuutta ei kysytty suoraan tältä vaan Nokian toimitusjohtajalta Jorma Ollilalta. Ollila tyrmäsi ajatuksen heti.

Baldaufista tuli viime vuonna Nokian hallituksen puheenjohtaja.

Prodi oli pettymys

Liikanen arvioi kirjassa kolmea EU:n komission puheenjohtajaa. Hänen mukaansa ranskalaisella Jacgues Delorsilla oli suuri maine, ja arvostus häntä kohtaan vain kasvoi. Luxemburgilaista Jacques Santeria kohtaan odotukset eivät olleet kovat, mutta hän ylitti ne Liikasen mielestä kirkkaasti. Santerin komissio joutui eroamaan väärinkäytösepäilyjen vuoksi. Liikasen mielestä Santer joutui juonittelun uhriksi ja häntä kohdeltiin väärin.

Italialaisesta Romano Prodista Liikanen antaa nyreimmän arvion. Hänen mukaansa odotukset Prodia kohtaan olivat kovat, mutta ne haalenivat. Liikasen mielestä Prodi oli liian passiivinen.

Romano Prodi ei innostanut Liikasta.­

Vaikeimpiin Liikasen muistoihin kuuluu hänen vaimonsa joutuminen huhu- ja syytösmyllyyn 1990-luvulla. Liikasen puoliso Hanna-Liisa tunnetaan yleisesti nimellä Assi.

Assi Liikanen työskenteli Brysselissä Suomen Stakesin palveluksessa EU-projektipäällikkönä. Erkki Liikasen mukaan kohu sai alkunsa siitä, että italialainen europarlamentaarikko väitti komissaari Liikasen tekevän yhteistyötä ASSI-yhtiön kanssa, jonka konttorikin oli hänen kotiosoitteessaan. Syynä oli vaimon nimestä syntynyt väärinkäsitys.

Liikanen piti asiaa vitsinä, mutta siitä tuli pitkä piina. Väitteet levisivät otsikoihin myös Suomessa. Assi Liikasta asia painoi niin, että hän ei enää ”yhtenä aamuna” pystynyt nousemaan sängystä ja halusi palata Suomeen.

Erkki ja Assi Liikanen Brysselissä. Liikasten mieltä pahoitti yritys sotkea heidät kampanjaan komissiota vastaan.­

Erkki Liikanen liittää asian Santerin komissioita vastaan käytyyn kampanjointiin, johon Assi Liikanenkin sotkettiin.

Kimi ja blondi

Liikanen kuvaa uudessa kirjassaan hyvinkin yksityiskohtaisesti EU-komission työskentelyä. Anekdooteillekin on kuitenkin tilaa.

Liikanen oli Ranskassa seuraamassa formulakisoja Renaultin tallipäällikkö Flavio Briatoren seurassa. Briatoren mukana liikkui näyttävä vaaleaverikkö.

Erkki Liikanen oli Suomen ensimmäinen EU-komissaari.­

Briatore pyysi tätä esittelemään varikkoaluetta Liikaselle. Tämä kertoi naiselle, että haluaisi tavata McLaren tallin nuoren suomalaiskuljettajan Kimi Räikkösen.

Mentiin Räikkösen tallille, ja Liikanen tervehti autossa istuvaa kuskia. Samassa ympärille ilmaantui valtava määrä valokuvaajia. Liikanen ihmetteli, oliko Räikkönen jo noin tunnettu.

Hän kysyi asiaa joukossa olleelta suomalaiskuvaaja Antti Puskalalta. Tämä kuiskasi Liikaselle, että hänen oppaansa oli huippumalli Heidi Klum, jota kuvaajat jahtasivat.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?