Uutta tietoa Koskelan teinimurhasta: Ohikulkija näki epäillyt, mutta ei väkivaltaa – poikien kunto herätti epäilyksen - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Uutta tietoa Koskelan teinimurhasta: Ohikulkija näki epäillyt, mutta ei väkivaltaa – poikien kunto herätti epäilyksen

Rikostutkinta on viittä vaille valmis, mutta poliisi pyytää yhä yhteydenottoja asiasta mahdollisesti tietäviltä.

19.1. 13:45

Helsingin Koskelan murhatutkinta lähenee loppuaan.

Meneillään on viides kuulustelukierros ja tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Marko Forss toivoo tutkinnan valmistuvan ennen kuin tammikuu vaihtuu helmikuuksi.

– Tutkinta on hyvällä mallilla, mitään maata mullistavaa ei ole tapahtunut. Kuulusteluja on kuitenkin vielä edessä.

Tutkinta on kestänyt nyt puolitoista kuukautta. Henkirikos paljastui vuoden 2020 itsenäisyyspäivän jälkeisenä maanantaina 7. joulukuuta, kun rakennusmies löysi Koskelan sairaalan puistoalueelta 16-vuotiaan pojan ruumiin ränsistyneen esiintymislavan vierestä.

Poliisi pääsi epäiltyjen jäljille nopeasti. Heti samana päivänä poliisi otti kiinni kolme uhrin ikätoveria. Samalla viikolla Helsingin käräjäoikeus määräsi kolmikon vangittavaksi todennäköisin syin murhasta epäiltyinä.

Muistokynttilöitä rikospaikalla 19.1.2021.­

Itse henkirikos oli tapahtunut jo kolmea päivää ennen ruumiin löytymistä, perjantai-iltana 4. joulukuuta.

Epäillyt ja uhri olivat olleet tuolloin Koskelan sairaalan liepeillä viettämässä yhden epäillyn syntymäpäivää olutta juoden. Uhria oli pidetty porukassa mukana ikään kuin ”kaverina”, mutta samaan aikaan häntä oli kiusattu rankasti. He tunsivat toisensa koulusta.

Myös syntymäpäiväjuhla muuttui uhrin kiusaamiseksi ja suoranaiseksi nöyryyttämiseksi. Kolmikon epäillään pahoinpidelleen uhriaan eri tavoin jopa useita kymmeniä minuutteja. Tekoon liittyi videointia ja uhrin riisumista.

Jossain vaiheessa iltaa alueen ohi kulkenut nainen oli huutanut pojille jotakin. Poliisi pyysi median välityksellä ohikulkijaa ilmoittautumaan poliisille, ja näin nainen tekikin.

– Hän ei ollut nähnyt väkivaltaa, mutta oli huomannut nuorisoporukan pyörimässä alueella ja epäillyt, ovatko pojat päihtyneet, sanoo Forss.

Sen jälkeen, kun henkirikos tuli julkisuuteen, sosiaalisessa mediassa kiersi sitkeä huhu, ettei uhrin katoamisesta olisi ilmoitettu kenellekään. Tämä ei pidä paikkaansa. Uhri oli sijoitettuna lastenkotiin ja sieltä tehtiin ilmoitus poliisille jo lauantaina 5. joulukuuta.

Tämänhetkisen tiedon perusteella yksikään epäillyistä ei yrittänyt hälyttää uhrille apua, vaan päinvastoin he pyrkivät peittelemään jälkiään.

Kaksi epäillyistä palasi lauantaina 5. joulukuuta rikospaikalle katsomaan vainajaa ja tarkistamaan, hengittikö uhri enää.

Poistuessaan rikospaikalta epäillyt ottivat mukaansa sinne edellisiltana jättämänsä kaljatölkit. Epäillyt pohtivat ruumiin kätkemistä tai hävittämistä.

Vaikka tutkinta on loppusuoralla, Forss pyytää yhä asiasta mahdollisesti jotain tietäviä ottamaan yhteyttä poliisiin hyvin matalalla kynnyksellä.

Forssin mukaan ihmiset usein aliarvioivat havaintojaan – vähäpätöiseltäkin tuntuvalla yksityiskohdalla voi olla merkitystä rikostutkinnan kannalta.

Poliisi pyytää teosta tietäviä ilmoittamaan tietonsa tapausta tutkivalle Helsingin poliisin nuorisoryhmälle joko sähköpostitse nuorisoryhma.helsinki@poliisi.fi tai soittamalla virka-aikana numeroon 029 547 1200.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?