STM: Suomi ei yritä hankkia AstraZenecan rokotetta varastoon ennen myynti­lupaa kuten Irlanti – näin pian ”kansan­rokotetta” voidaan saada - Kotimaa - Ilta-Sanomat

STM: Suomi ei yritä hankkia AstraZenecan rokotetta varastoon ennen myynti­lupaa kuten Irlanti – näin pian ”kansan­rokotetta” voidaan saada

Sosiaali- ja terveysministeriön ylilääkäri Sari Ekholm ei ota kantaa siihen, miksi Irlanti yrittää saada rokotetta varastoon jo ennen Euroopan lääkeviraston hyväksyntää.

Sosiaali- ja terveysministeriön ylilääkäri Sari Ekholm kommentoi AstraZenecan rokotteen tilannetta.­

19.1. 12:48

STM:n ylilääkäri Sari Ekholmin mukaan Suomi ei harkitse AstraZenecan koronarokotteen hankkimista varastoon ennen Euroopan lääkevirasto EMA:n hyväksyntää. Kyseinen rokote on niin sanottu ”kansanrokote”, sillä se on tarkoitus antaa suurelle osalle suomalaisista.

Jos EU:n komissio myöntää myyntiluvan rokotteelle tammikuun lopun tienoilla, rokotetta on Ekholmin arvion mukaan odotettavissa Suomeen 1–2 viikon päästä luvan saamisesta.

Irlanti on ilmoittanut yrittävänsä saada AstraZenecan rokotteita varastoon jo ennen Euroopan lääkeviraston hyväksyntää.

Maan hallitus haluaa, että rokotteita pystyttäisiin antamaan lääkäreiden vastaanotoilla, apteekeissa ja rokotuskeskuksissa heti, kun rokote saa Euroopan lääkeviraston EMA:n hyväksynnän ja Euroopan komissio antaa rokotteelle myyntiluvan.

– Minun tietääkseni Suomi ei harkitse AstraZenecan rokotteen hankkimista varastoon ennen EMA:n hyväksyntää. En osaa ottaa kantaa siihen, miksi Irlanti on päättänyt yrittää saada rokotetta ennen EMA:n hyväksyntää, Ekholm sanoo.

Onko tässä riskinä, että EU:ssa alkaa niin sanotusti massiivinen ”omaan taskuun vetäminen”?

– Rokotetta toimitetaan EU-sopimuksen mukaisesti kaikkiin jäsenmaihin tasaisesti väestömäärään suhteutettuna. Tämän nojalla en pidä riskinä sitä, että alkaisi mitään massiivista omaan taskuun vetämistä. Olemme saaneet muiden maiden tavoin myös Pfizerin ja Biontechin rokotetta tasaisesti. Näillä näkymin mennään siis sopimusten periaatteiden mukaan, Ekholm perustelee.

Suomi odottaa maahan noin 3,7 miljoonaa AstraZenecan rokoteannosta kesään mennessä.

EMA:n odotetaan suosittavan rokotteelle myyntilupaa 29. tammikuuta. Tämän jälkeen EU:n komission pitäisi myöntää lupa varsin nopeasti. Ekholm arvioikin, että rokote saataisiin Suomeen nopealla aikataululla myyntiluvan myöntämisen jälkeen.

– En ole nähnyt toimitusaikataulua, mutta kaksi edellistä rokotetta saapuivat nopeasti. Ensimmäinen rokote-erä oli Suomessa vajaassa viikossa myyntiluvan myöntämisestä. Minulla on sellainen käsitys, että AstraZenecan rokotetta on tällä hetkellä valmiina odottamassa lähetystä. Voisi siis ajatella, että tämänkin rokotteen saapumisaikataulu olisi samanlainen kuin edellisillä, eli 1–2 viikkoa myyntiluvan myöntämisestä, hän sanoo.

Ekholm vakuuttaa, että Suomi on valmistautunut nopeaan rokotustahtiin.

– Periaatteessa voisimme tälläkin hetkellä rokottaa enemmän, jos meillä olisi enemmän rokotteita saatavilla. Jos rokotevalmisteita on enemmän maassa, voidaan päästä tilanteeseen, jossa seuraavaksi vuorossa olevan rokoteryhmän ihmiset voivat itse varata rokotusaikansa. Silloin rokotteita voitaisiin antaa kuntien rokotuspisteistä, mikä on huomattavasti nopeampaa, kuin yksittäisen työntekijäryhmän erikseen rokottaminen, Ekholm uskoo.

– AstraZenecan rokotteiden saapumisella olisi merkittävä vaikutus Suomen rokotustahtiin. Rokotetta voidaan säilyttää jääkaappilämpötilassa, eli sen käyttäminenkin on yksinkertaisempaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?