Espanjan poliisi: Niko Ranta-aho valmisteli pakoa Afrikkaan – video näyttää, kuinka poliisi rynni asuntoon

Espanjan poliisi kertoo takavarikoineensa kahdesta Marbellassa sijaitsevasta asunnosta 30 000 euroa.

18.1.2021 16:32 | Päivitetty 18.1.2021 20:59

Espanjan poliisin mukaan Marbellassa kiinniotettu Niko Ranta-aho valmisteli pakoa Afrikan mantereelle.

Uusista huumerikoksista epäilty Ranta-aho otettiin kiinni 12. tammikuuta. Hänen epäillään jatkaneen huumebisneksiä vielä sen jälkeen, kun hän pääsi viime kesäkuussa vapaaksi Katiska-jutun tutkintavankeudesta.

Espanjan poliisi oli tekemässä kiinniottoa. Espanjan poliisin mukaan Ranta-aholla oli kiinniotettaessa mukanaan 1 400 euroa, pankkikortteja ja puhelin. Poliisi tutki tapaukseen liittyen kaksi asuntoa Marbellassa ja takavarikoi niistä 30 000 euroa, kännykän ja tietotekniikkaa.

  • Yllä olevalla videolla Espanjan poliisin medialle luovuttamaa materiaalia poliisin operaatiosta Marbellassa sijaitsevaan asuntoon.

Kiinniottoa kerrotaan edeltäneen puolentoista vuoden poliisitutkinta.

Espanjan poliisi käytti oveen voimaa mennessään sisälle tutkimaansa asuntoon.

Ranta-ahoa kuvataan Espanjan poliisin tiedotteessa ekstaasin salakuljetukseen Espanjan ja Suomen välillä keskittyvän rikollisverkoston epäillyksi johtajaksi.

Suomen keskusrikospoliisi ei ole Espanjan poliisin julkaisemia tietoja kommentoinut tai vahvistanut.

Tiedotteessa Ranta-ahoa ei mainita nimeltä, vaan siinä puhutaan 33-vuotiaasta Suomen kansalaisesta. Ilta-Sanomat sai tiedotteen Espanjan poliisilta saatteella ”liitteenä tiedote, jonka aiomme lähettää medioille Niko Ranta-ahon pidätykseen liittyen”.

Espanjan poliisin medialle luovuttamalla, tapauksen tutkintaan liittyvällä noin minuutin mittaisella videolla näkyy, kuinka paikallinen poliisi rikkoo asunnon oven voimaa käyttäen ja menee sisälle asuntoon.

Tämän jälkeen videolla nähdään, kuinka poliisi purkaa löytämästään mustasta muovikassista pöydälle kuusi nippua 50 euron seteleitä. Seuraavaksi poliisi tutkii asunnon keittiötä, ja lopuksi videolla nähdään, kuinka poliisi laskee löytämiään seteleitä.

Espanjan poliisi kertoo tiedotteessa tutkineensa tapaukseen liittyen kaksi asuntoa. Videosta tai tiedotteesta ei kuitenkaan selviä, kumpi poliisin tutkimista kahdesta asunnosta videolla nähdään, tai asuiko Ranta-aho kyseisessä asunnossa. Videolta ei selviä myöskään, oliko asunnossa ketään sisällä poliisin rynniessä sinne.

 

Suomen keskusrikospoliisi vaati viime viikon tiistaina Pirkanmaan käräjäoikeudessa Ranta-ahon vangitsemista poissaolevana. Käräjäoikeus määräsi Ranta-ahon vangittavaksi todennäköisin syin epäiltynä kahdesta törkeästä huumausainerikoksesta ja törkeästä veropetoksesta.

Ranta-aho vapautui tutkintavankeudesta 17. kesäkuuta viime vuonna. Käräjäoikeuden tietojen perusteella keskusrikospoliisi epäilee häntä nyt kahdesta uudesta törkeästä huumausainerikoksesta, joista ensimmäinen olisi epäilyjen mukaan tapahtunut 26.8.–13.11.2020 Vantaalla.

Toinen epäilty törkeä huumausainerikos olisi toteutettu heti perään 14.11.–22.11.2020 Helsingissä.

Epäilty törkeä veropetos ajoittuu pidemmälle ajalle 1.11.2016–12.5.2020. Sen tekopaikka on käräjäoikeuden vangitsemispäätöksessä Tampere.

Ranta-aho pysyy kiinniotettuna Espanjassa, kunnes hänet päätetään luovuttaa Suomeen. Luovutusmenettelyn kesto riippuu siitä, suostuuko Ranta-aho luovutukseen vai vastustaako hän sitä.

Krp ei ole kommentoinut Ranta-ahon kiinniottoa muutoin kuin vahvistamalla, että sen huumerikostutkintaan liittyvä henkilö on otettu kiinni Espanjassa. Krp:n tutkinnanjohtaja ei ole ottanut kantaa epäillyn henkilöllisyyteen, mutta Ranta-ahon nimi on julkinen tieto käräjäoikeuden vangitsemispäätöksen kautta.

IS kertoi viime viikolla, että Pirkanmaan käräjäoikeudessa vangittiin torstaina myös kolme muuta miestä, joita epäillään osallisiksi samoihin törkeisiin huumausainerikoksiin, joiden perusteella Ranta-aho otettiin kiinni.

Espanjan poliisin mukaan miehiltä löytyi kotietsinnöissä noin satatuhatta ekstaasipilleriä, kaksi kivääriä, pistooli sekä muita tutkinnallisesti kiinnostavia esineitä.

Ranta-aho on suuren Katiska-huumevyyhdin toinen pääsyytetty. Syyttäjät vaativat hänelle 13 vuoden vankeutta muun muassa törkeistä huumausainerikoksista. Tämän kokonaisuuden istunnot on jo pidetty Helsingin käräjäoikeudessa, mutta asiassa ei ole vielä annettu tuomiota. Käräjäoikeuden odotetaan antavan jutussa tuomionsa kevään kuluessa.

Katiska-vyyhdissä on kyse siitä, että syytteiden mukaan Ranta-ahon ja entisen jengipomon Janne ”Nacci” Tranbergin johtamaksi epäilty liiga toi Suomeen poliisin laskelmien mukaan yli kymmenen miljoonan euron arvosta huumeita.

Espanjan poliisin medialle luovuttamalla videolla näkyy, kuinka poliisi laskee löytämiään 50 euron seteleitä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?