Kelikamera tallensi hätkähdyttävän näyn: Kaksi ihmistä vajosi yhtä aikaa jäihin Helsingissä lauantaina - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kelikamera tallensi hätkähdyttävän näyn: Kaksi ihmistä vajosi yhtä aikaa jäihin Helsingissä lauantaina

Helsingin merivartiosto vahvistaa, että Lauttasaaren edustalla kaksi henkilöä joutui veden varaan heikoilla jäillä.

17.1. 13:27

Hätkähdyttävä näky.

Helsingin merivartiosto varoitti lauantaina ihmisiä heikoista jäistä ja kertoi, että 15 minuutin sisällä kolme ihmistä putosi jäihin kahdessa erillisessä onnettomuudessa. Toinen tapauksista tallentui kelikameraan.

Lauttasaaren leijalautailijat ry:n kelikamerasta näkee, kuinka kaksi ihmistä kävelee jäällä. Yhtäkkiä he vajoavat jäihin. Siitä alkaa kamppailu takaisin jään pinnalle. Video osoittaa, kuinka silmänräpäyksessä pelottava onnettomuus tapahtuu jäällä.

Kelikameraa Youtubessa pyörittävän yhdistyksen puheenjohtaja Mirko Nieminen sanoo IS:lle kuulleensa tapauksesta yhdistyksen pikaviestiryhmässä. Hän ei ollut sunnuntaina päivällä vielä nähnyt tallennetta.

– Kuulin, että siellä oli joku kävellyt samassa paikassa myös lastenrattaiden kanssa. Olisi voinut käydä tosi ikävästi.

Niemisen mukaan on toisaalta hyvä, että vakava ja pelottava onnettomuus tallentui kameralle, jotta muut näkevät, kuinka silmänräpäyksessä jää voi pettää alta. Hän myös toteaa, että onneksi videolla nähty tarina päättyi lopulta onnellisesti.

– Olen itse nähnyt aikanaan melko läheltä, kun ihminen vajoaa jäihin. Sekin oli läheltä piti -tilanne, jossa henkilö pääsi omin voimin ylös. Jos olisi täytynyt lähteä auttamaan, olisi ollut miettimistä, miten lähelle pääsisi turvallisesti.

Niemisen vetämä yhdistys käy myös talvisin leijalautailemassa jään päällä. Sen vuoksi kelikameraa seurataan vuoden ympäri. Nieminen muistelee, että viimeksi Lauttasaaren edustalla oli pitävät jäät ehkä 4–5 vuotta sitten.

– Lauttasaaren edusta on avomerelle avoin. Siellä ei ole niin vahvaa jäätä kuin sisälahdilla tai järvillä, Nieminen sanoo.

Merivartiosto: Jäälle ei pidä mennä

– Meillä oli kaksi erillistä meripelastuksen hätätilannetta. Toinen niistä oli Lauttasaaren edustalla ja toinen Kallahden lähellä, Helsingin merivartioaseman päällikkö eli kapteeniluutnantti Patrik Liljekvist vahvistaa lauantain tehtävistä.

Meripelastuksen johtokeskus lisää vielä, että Lauttasaaren edustalla putosi jäihin kaksi ihmistä ja Kallahden edustalla jäihin putosi yksi ihminen.

– Henkilövahinkoja ei tullut, eli heidät saatiin nopeasti pois vedestä.

Merivartiosto varoittaa nyt myös Twitterissä, että jäälle ei pidä mennä.

– Olemme huolissamme ihmisten jäällä liikkumisesta. Nyt on ollut jo neljä jäihinputoamistehtävää, ja mikä pahinta, kaksi niistä samaan aikaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?