HS: Suomeen saapuneen miehen uskottiin saaneen aseellista koulutusta Isisiltä, tutkinta lopetettiin – supo ja ministeri eri mieltä lakitiukennusten riittävyydestä - Kotimaa - Ilta-Sanomat

HS: Suomeen saapuneen miehen uskottiin saaneen aseellista koulutusta Isisiltä, tutkinta lopetettiin – supo ja ministeri eri mieltä lakitiukennusten riittävyydestä

Oikeusministeri ja suojelupoliisi ovat eri linjoilla siitä, ovatko vireillä olevat kiristykset terrorismilakeihin riittäviä.

16.1. 13:18

Helsingin Sanomat kertoo tapauksesta, jossa Syyriasta Suomeen saapuneesta miehestä kirjattiin rikosilmoitus, koska miehen epäiltiin saaneen koulutusta Isisin riveissä.

Miestä muistuttava henkilö oli esiintynyt Isis-terroristijärjestön videolla, jossa maastopukuiset henkilöt saavat koulutusta rynnäkkökiväärit kädessä ja tekevät ohjeistuksen mukaan taisteluharjoituksia.

HS kertoo, että keskusrikospoliisi päätti tapauksen tutkinnan, koska Suomen lain mukaan kouluttautuminen konkreettista terrorismirikosta varten on rikos, mutta pelkkä aseellisen koulutuksen saaminen terroristijärjestöltä ei riitä, jotta rikoksen tunnusmerkistö täyttyisi.

Hallitus on kiristämässä Suomen terrorismilainsäädäntöä muiden Pohjoismaiden sääntelyä vastaavaksi. Oikeusministeriön arvion mukaan esitys on menossa eduskuntaan maalis-huhtikuussa.

Nyt valmistelussa olevassa esityksessä rangaistavaksi tulisivat nykyistä laajemmin terroristiseen toimintaan osallistuminen ja julkinen kehottaminen terrorismirikoksiin.

Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari kertoo HS:lle pitävänsä esitettyjä tiukennuksia riittämättöminä. Supon mukaan koko rikoslain terrorismia koskeva luku pitäisi käydä läpi ja saattaa ajan tasalle.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r) kommentoi HS:lle olevansa asiasta supon kanssa eri mieltä. Henriksson arvioi, että terrorismilainsäädäntö saadaan ainakin toistaiseksi ajan tasalle sen jälkeen, kun valmistelussa olevat muutokset saadaan tehtyä.

Suojelupoliisin terrorismintorjuntayksikön seurannassa on tällä hetkellä 390 henkilöä, kertoi supon apulaispäällikkö Seppo Ruotsalainen viime viikolla MTV Uutisten haastattelussa.

– Suurin osa näistä henkilöistä liittyy radikaali-islamistiseen terrorismiin, mutta tässä joukossa on myös niitä, jotka kannattavat äärioikeistolaista terroristista ideologiaa, hän kertoi MTV:lle.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?