Muistatko, kun Suomessa mitattiin kaikkien aikojen hirmu­pakkanen 22 vuotta sitten? ”-55 astetta pilasi unelma­loman” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Muistatko, kun Suomessa mitattiin kaikkien aikojen hirmu­pakkanen 22 vuotta sitten? ”-55 astetta pilasi unelma­loman”

Viime päivät ovat olleet hyytäviä, mutta muistatko tammikuun 1999? Silloin mitattiin Suomen kaikkien aikojen pakkasennätys.

16.1. 4:18

Tammikuu 1999. Sää vaihteli koko Suomessa äärilaidasta toiseen. Vesikelejä oli kahteen otteeseen ja samoin myös pakkanen paukkui kahdessa jaksossa.

  • Yllä olevalla videolla perjantain pakkasaamu Helsingissä.

Virallinen Suomen kaikkien aikojen pakkasennätys mitattiin Lapissa Kittilän Pokassa 28. tammikuuta 1999 ja se on -51,5 astetta, edellisenäkin yönä mittarin lukema laski 51,0 asteeseen.

– Havaintopiste on ihan väärässä paikassa jos pakkasia ajattelee, koska se on tuolla korkealla, eräs inarilainen kommentoi tuolloin IS:lle oman kuntansa mittareita, kun pakkasennätys meni Kittilään.

Samana yönä myös Sallan Naruskalla mitattiin tiettävästi -54,3 asteen pakkanen, mutta sitä ei hyväksytty, koska Naruskalla ei ollut enää virallista mittausasemaa. Ennätys jäi Kittilään.

Myrskytuuli nostaisi pakkasvaikutuksen sataan asteeseen

Jos Kittilän Pokkaa olisi koetellut 50 asteen hirmupakkasilla myrskytuuli, ei kylillä olisi näkynyt ristinsielua – ellei joku olisi sattunut löytämään ullakolta avaruuspukua, Ilta-Sanomat kirjoitti tuolloin. 21 metrin sekuntivauhdilla raivoava tuuli nimittäin nostaisi pakkasvaikutuksen iholla yli sataan asteeseen.

Kovat tuulet ovat tällaisilla pakkaslukemilla kuitenkin harvinaisia. Riittävän pitkäaikainen myrsky myös nostaisi lämpötilaa, kun ilmamassa sekoittuisi lämpimämpään.

”Very, very cold”

”-55 astetta pilasi unelmaloman”, oli Ilta-Sanomien etusivun otsikko 28. tammikuuta 1999.

Kaikkien lomaa se ei kuitenkaan pilannut. IS tapasi noina historiallisina pakkaspäivinä Lapissa vierailulla olleen espanjalaisparinkunnan.

– Very, very cold, Felix Martinez tiivisti tunnelmat.

Aviopari on juuri palannut kolmen tunnin retkeltä porofarmille, jonne opas heidät vei 40 asteen pakkasella. Kulkuvälineenä oli moottorikelkka. Kelkkahaalareita puettiin kaksi päällekkäin ja kahdet villasukat kelkkakenkkien sisälle.

– Sää on ollut oikein hyvä, todellinen elämys. Asumme Koillis-Espanjassa, joten meillä pakkasta on parhaimmillaan kolme tai neljä astetta, Martinez kertoi.

Näin Suomi paleli tammikuussa 1999

Suomen uuden pakkasennätyksen tehneessä Kittilässä hiihtokeskus Levin (–47°) hiihtohissit suljettiin ensimmäistä kertaa niiden historiassa.

Kittilän koulut toimivat normaalisti. Yksi koulubussi jäätyi, mutta oppilaat kuljetettiin kouluun toisella bussilla.

Autolla liikkuminen oli koko Lapissa riskipeliä. Dieselin jäätymispiste on 36–37 astetta. Ihmiset menivät töihin kävellen tai yleisillä kulkuneuvoilla.

Inarissa (–48°) paleltiin yöllä tuhannessa kodissa, kun pakkanen katkaisi sähköjohtimen. Vika saatiin korjattua aamuun mennessä, mutta 20 talon vesijohdot olivat jo ennättäneet jäätyä.

Jäätyneitä vesijohtoja sulatellaan Inarissa ja muuallakin Lapissa hiustenkuivaajilla ja lämpöpuhaltimilla vielä pitkään.

Vaikka Lapissa mitattiin tuolloin hyytäviä ennätyksiä, Helsingissä mittari näytti ”vain” pariakymmentä pakkasastetta.

Lähteet: IS/HS-arkisto

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?