Penkkareiden peruminen sai abiturientti Jasminin mielen haikeaksi – Vuosaaren lukiossa ideoidaan uusia tapoja perinteiden vaalimiseen - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Penkkareiden peruminen sai abiturientti Jasminin mielen haikeaksi – Vuosaaren lukiossa ideoidaan uusia tapoja perinteiden vaalimiseen

Pääkaupunkiseudun koronanyrkki ilmoitti perjantaina, että penkkarit perutaan ja vanhojen tanssit siirretään keväälle.

Vuosaaren lukion abi Jasmin Vepsäläinen kertoo, että abitoimikunta yrittää ideoida uusia tapoja viettää penkkareita tänä keväänä.­

15.1. 20:22

Kevään penkkareiden muuttuminen virtuaalisiksi ja vanhojen päivän siirtyminen tulivat pääkaupunkiseudun lukioille hienoisena yllätyksenä, vaikka asiasta saatiin vihjeitä torstain aikana.

Pääkaupunkiseudun koronanyrkki tiedotti uusista rajoituksista perjantaina aamupäivällä.

Vuosaaren lukion rehtori Marko Paju sanoo, ettei asiaa ole vielä ehditty sisäistää. Tieto tapahtumien muuttumisesta tuli rehtorin sähköpostiin perjantaina juuri ennen puoltapäivää.

Vuosaaren lukiossa on noin 500 oppilasta. Heistä abiturientteja on 130. Lukiolaiset ovat opiskelleet etänä joulukuun alusta lähtien.

– Merkkejä perumisesta on tullut ennakkoon. Ja kun olemme opiskelleet etänä, niin tämä ei kovin suuri yllätys ollut. En ole vielä ehtinyt opiskelijoiden tuntemuksia kuulostelemaan, mutta voin arvella, ettei hyvältä tunnu, Paju toteaa.

Hän sanoo, että harmistus opiskelijoiden keskuudessa on varmastikin suuri, sillä penkkarit ja vanhojen tanssit ovat yhteisöllisiä ja perinteisiä lukiotraditioita.

– Ne ovat usein viimeisiä tilaisuuksia, joissa nuoret ovat yhdessä ennen koulun päättymistä. Menetys on iso myös huoltajille, sillä tanssisalit ovat aina olleet tupaten täynnä vanhojen tansseissa, Paju harmittelee.

Vanhojen tassit yritetään rehtorin mukaan järjestää vielä myöhemmin keväällä, jos koronatilanne sen sallii.

Vuosaaren lukion abiturientti Jasmin Vepsäläinen, 18, on mukana abitoimikunnassa, joka järjestelee penkkareita. Tapahtuman muuttuminen virtuaaliseksi oli hänen mukaansa odotettavissa. Osa opiskelijoista on ottanut tiedon vastaan tosi raskaasti.

– Haikealta tuntuu, kun penkkarit on kuitenkin yhteisöllinen tapahtuma ja riitti, jonka myötä nuoret siirtyvät aikuisuuden maailmaan. Toisiamme tsempaten yritämme keksiä uusia tapoja viettää penkkareita, Vepsäläinen kertoo.

Helsingin kaupunki tiedotti perjantaina, että keväällä 2021 penkkarit toteutetaan virtuaalisesti ja vanhojen tanssit siirretään helmikuulta myöhempään kevääseen.

Oulussa sama päätös tehtiin jo joulukuussa. Koulutuksen johtotiimin mukaan Oulu-hallissa järjestetyt vanhojen tanssit on peruttu ja vanhat tanssivat omilla kouluillaan vappuaattona. Penkkarit järjestetään 13. huhtikuuta.

Myöskään abishow’ta tai muita vastaavia yhteistilaisuuksia Helsingin, Espoon ja Vantaan lukioissa ei voida järjestää. Näillä päätöksillä halutaan estää tapahtumista mahdollisesti seuraavat altistumiset, tartunnat ja karanteenit, jotta 16. maaliskuuta alkavat ylioppilaskirjoitukset eivät vaarantuisi.

Opiskelijoita kannustetaan kuitenkin toteuttamaan yhteinen virtuaalinen penkkaripäivä esimerkiksi abivideoiden muodossa 11. helmikuuta.

Vanhojen tansseihin osallistuvilla opiskelijoilla puolestaan on mahdollisuus itse vaikuttaa tanssiaispäivämäärän valintaan ja juhlan kulkuun. Vanhojen tanssien turvallisen harjoittelun ohjeet toimitetaan lukioihin lähiopetukseen palattaessa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?