Koronamuunnos aiheuttanut joukkotartuntoja Suomessa, yksi sairastunut tartutti 28 ihmistä - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Koronamuunnos aiheuttanut joukkotartuntoja Suomessa, yksi sairastunut tartutti 28 ihmistä

Joukkotartuntoja on tapahtunut työpaikalla ja yksityistilaisuudessa.

15.1. 13:51

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen kertoi perjantain tiedotustilaisuudessa muuntovirukseen liittyviä ajankohtaisia tietoja.

Ruotsalaisen mukaan Ison-Britannian koronavariantin ärhäkämpi tartuttavuus on jo havaittu Suomessakin.

– Varianttitapaukset ovat aiheuttaneet isojakin altistusrenkaita ja tartuntaketjuja. Suomessa on ollut tapaus, jossa yksi Ison-Britannian varianttiin sairastunut tartutti 28 ihmistä, Ruotsalainen kertoo.

– Meillä on ollut yksi nuorisoketju, yksi yksityistilaisuusketju ja yksi työpaikan ketju, joissa useita ihmisiä on sairastunut, hän jatkoi.

Uusi koronavariantti huolestuttaa Husin lääkäreitä.­

Suomessa on todettu yhteensä 61 muuntovirustapausta. Kaksi tapauksista on Etelä-Afrikan variantteja ja loput Ison-Britannian variantteja. Husin alueella on todettu noin puolet muuntovirustapauksista.

Valtaosa tapauksista on yhdistetty ulkomaanmatkailuun, mutta viidessä prosentissa tapauksia näin ei ole voitu tehdä.

Ruotsalaisen mukaan virusmuunnoksen toteamisen eli sekvensoinnin kapasiteettia lisätään sekä Husin alueella että koko maassa. Lisäksi kaikki rajoilta tulevat positiiviset näytteet ohjataan sekvensointiin jotta nähdään, onko kyseessä muuntovirus.

Myös karanteenitoimenpiteitä kiristetään. Muuntovirukselle altistuneet joutuvat automaattisesti 14 päivän karanteeniin. Jos perhepiirissä on tartunta, karanteenin pituus on kahdesta kolmeen viikkoon, kuten normaalin viruskannan tapauksissa.

Testi otetaan myös karanteenin päättyessä.

Virusvariantti on aiheuttanut koronaepidemian räjähdysmäistä kiihtymistä etenkin Isossa-Britanniassa, Irlannissa, ja Etelä-Afrikassa, ja muuntovirus leviää myös Tanskassa.

Riskimaihin matkustamista toivotaan vältettävän. Lisäksi Ruotsalainen kehotti välttämään muutakin tarpeetonta matkailua kotimaassa ja ulkomailla.

Tanskassa on tehty analytiikkaan perustuen karkea laskelma siitä, kuinka paljon muuntovirustartuntoja voisi todellisuudessa olla perustuen todettuihin tartuntatapauksiin. Laskukaavassa todettujen varianttitartuntojen määrä kerrotaan yhdeksällä.

Laskukaavan perustella Suomessa voisi olla jo 549 varianttitartuntaa.

– Tämä on arvio ja perustuu Tanskan laskelmiin, Ruotsalainen korostaa.

Suomen hallitus on kertonut ryhtyvänsä valmistelemaan lisätoimenpiteitä virusvariantin leviämisen ehkäisemiseksi. Aiemmin perjantaina pääkaupunkiseudun koronanyrkki kertoi uusista rajoituksista ja vanhojen rajoitusten jatkumisesta.

Eeva Ruotsalaisen mukaan rajoituksia täytyy noudattaa nyt tiukasti.­

Apulaisylilääkäri Ruotsalaisen mukaan käynnissä on käännekohta koko pandemian kannalta, ja rajoituksia pitää noudattaa entistäkin tiukemmin.

– Meidän täytyy sinnitellä vielä rokotusten ajan, jotta saamme laumasuojan aikaiseksi, jotta pääsemme eroon pandemiasta.

Ruotsalainen kertoi tiedotustilaisuudessa, ettei muuntovirus nykyistenkään tietojen valossa aiheuta vakavampaa tautia kuin alkuperäinen ”villivirus”.

Juttua korjattu klo 15.47: Perhepiirin tartuntatapauksissa karanteeni voi kestää jopa kolme viikkoa normaalinkin viruskannan tapauksissa. Tältä osin ohjeet eivät siis ole muuttuneet koskemaan uuden virustyypin tapauksia, kuten jutussa aiemmin väitettiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?