Pääkaupunkiseudun korona­nyrkiltä tiukat linjaukset: Penkkarit perutaan, vanhojen tanssit siirretään - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Pääkaupunkiseudun korona­nyrkiltä tiukat linjaukset: Penkkarit perutaan, vanhojen tanssit siirretään

Harrastustoiminnan rajoitukset säilyvät entisellään pääkaupunkiseudulla.

15.1. 9:22 | Päivitetty 15.1. 10:22

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori piti perjantaina tiedotustilaisuuden pääkaupunkiseudun koronanyrkin tuoreista linjauksista. Ryhmä on linjannut torstaisessa kokouksessaan, että lasten ja nuorten harrastustoiminnan olemassa olevissa rajoituksissa ja suosituksissa pitäydytään toistaiseksi.

Kaikki kuntien organisoitu harrastustoiminta on keskeytetty sisätiloissa ja kaikki yli 20-vuotiaiden harrastustoiminta myös ulkona.

Vapaavuori sanoi, että lasten ja nuorten harrastustoiminnan avaamiseen kohdistuu paljon paineita.

– Voidaan hyvin kysyä, ovatko rajoitukset välttämättömiä, ja aiheuttavatko ne enemmän haittaa kuin hyötyä, Vapaavuori sanoi.

Juuri nyt harrastustoimintaa ei kuitenkaan avata.

– Tähän päätökseen vaikutti erityisesti se, että valtakunnan hallitus on kertonut ryhtyvänsä valmistelemaan lisätoimenpiteitä virusmuunnoksen leviämisen ehkäisemiseksi, Vapaavuori kertoo.

Abeille mahdollisuus lähiopetukseen

Helsinki, Espoo ja Vantaa linjasivat, että abiturienteille avataan mahdollisuus valmistautua ylioppilaskirjoituksiin lähiopetuksessa 18. tammikuuta alkaen. Pääkaupunkiseudulla abiturientit ovat olleet erityisen pitkään etäopetuksen varassa. Jatkossakaan heitä ei velvoiteta lähiopetukseen.

Muita voimassa olevia, opetukseen liittyviä rajoituksia ja suosituksia ei lievennetä. Pääkaupunkiseudun koronanyrkki on myös linjannut, että lukioissa normaalisti järjestettävät vanhojen tanssit siirretään ja penkkarit perutaan.

Vaikka opetukseen liittyviä voimassa olevia rajoituksia ja suosituksia ei siis lievennetä, abiturienttien opetukseen on tulossa erityisiä järjestelyjä.

Esimerkiksi ylioppilaskirjoituksissa käytettävän Abitti-järjestelmän käyttöä voi harjoitella vain oppilaitoksen tiloissa.

Ylioppilaskirjoitusten kasvaneen painoarvon takia abiturienttien tilanteen huomiointi ja yhdenvertaisuus valtakunnan tasolla on erityisen tärkeää.

Jakso sisältää arviointiviikon, joka ajoittuu kaupungista tai lukiosta riippuen ajanjaksolle 28.1.-5.2.2021 ja kestää lukiosta riippuen noin seitsemän arkipäivää.

Abiturienteille tarjotaan mahdollisuus osallistua myös arviointiviikon opetukseen lähiopetuksena.

Oppitunnit järjestetään hybridiopetuksena niin, että lähiopetuksessa olevat ovat luokkatilassa ja etäopetuksessa olevat osallistuvat opetukseen verkkovälitteisesti.

Abiturienteille suositellaan kahden viikon mittaista omaehtoista karanteenia ennen ylioppilaskirjoituksia.

Ne abit, joilla on vielä puuttuvia kurssisuorituksia tai välttämättömän lähiopetuksen tarpeita, siirtyvät etäopetukseen viimeistään 1.3.2021 alkaen, jolloin heillä on mahdollisuus omaehtoisella karanteenilla turvata osallistumisensa 16.3.2021 alkaviin ylioppilaskirjoituksiin.

Vanhojen tanssit siirretään ja penkkarit perutaan

Lukioissa normaalisti järjestettävät vanhojen tanssit siirretään ja penkkarit perutaan.

Kouluissa ruokailut porrastetaan huomioiden turvavälit ja yleiset hygieniaohjeet. Lähiopetuksessa olevien ruokailu järjestetään eri aikaan kuin etäopetuksessa olevien, mutta oppilaitoksessa ruokailevien.

Välttämättömän lähiopetuksen tarpeet turvataan toisella asteella edelleen. Näin yksilöllistä tukea eri syistä tarvitsevien opiskelijoiden opinnot ja tutkinnon suorittaminen eivät vaarannu.

Koronakoordinaatioryhmä seuraa epidemiatilannetta jatkuvasti ja tilanteen muuttuessa ryhmällä on valmius arvioida tehtyjä linjauksia uudelleen nopeasti.

Helsinki tarjoaa koronavirustestejä viikonloppuna Viron-laivoilla

Viron-laivoilla Helsinkiin matkaaville tarjotaan 15.–17.1. mahdollisuutta koronatestiin laivamatkan aikana. Testiä suositellaan laivalla jokaiselle matkustajalle.

– Nykyisen lainsäädännön perustella matkustajia ei voi velvoittaa testiin Suomeen saapuessa. Tästä huolimatta Helsinki lisää vapaaehtoista testaamista satamissa ja tarjoaa Virosta Suomeen matkaajille koronavirustestin mahdollisuutta laivalla 15.–17.1, tiedotteessa sanotaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?