Suosikkimeteorologi julkaisi paljon kertovat kuvat perjantaiaamusta – etelän holotna Suomen hyytävin - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Suosikki­meteorologi julkaisi paljon kertovat kuvat perjantai­aamusta – etelän holotna Suomen hyytävin

Perjantaina on pukeuduttava lämpimästi etenkin eteläisessä Suomessa. Kylmä tuuli tekee etelärannikolla pakkasesta hyytävän kylmän tuntuisen.

15.1. 9:06

Ilmatieteen laitos on asettanut pakkasvaroituksen maan etelä- ja keskiosiin perjantaille.

– Koko Etelä-Suomessa on ainakin parinkymmenen asteen pakkasia, kuvailee perjantaiaamun tilannetta Ilmatieteen laitoksen meteorologi Eerik Saarikalle.

Pääkaupunkiseudulla pakkanen on noin 20 asteessa ja idässä on oltu kylmimmillään jopa 30 asteen lukemissa.

– Lännessäkin on pakastunut paljon. Sielläkin on mitattu paikoin jopa 30 asteen pakkasia. Lapissa oli aiemmin kolmosella alkavia pakkaslukemia, mutta nyt lukemat alkavat kakkosella.

Päivän aikana pilvisyys lisääntyy ensin pohjoisessa ja valuu sieltä pikkuhiljaa alaspäin. Sitä mukaa pakkaset lauhtuvat.

– Etelä-Suomessa ja itärajan tuntumassa näyttäisi olevan vielä iltapäivällä pilvetöntä. Pakkanen pysyy 20 asteen kylmemmällä puolella, Saarikalle kertoo.

Lapissa sää voi lauhtua jopa ”pikkupakkasiin”, kun pilvet peittävät taivaan.

– Pohjanmaalta Kainuun suuntaan pakkanen on 10 ja 20 asteen välissä iltapäivällä. Lauhempaa siis, mutta ei mitään lämmintä keliä. Satakunnassakin pilvisyys jo vähän lauhduttaa päivällä.

Saarikallen mukaan pilvisyystilanne vaihtelee päivän ja illan mittaan, joten ennustaminen on vaikeaa. Jos sää pysy selkeänä, pakkanenkaan ei lauhdu.

– Näyttää siltä, että pilvisyys lisääntyy Etelä-Suomessakin illan aikana ja tiputtaa pakkaslukemat noin 15 asteen hujakoille. Toisaalta kun katsoo lauantaiaamua, niin hyvin selkeitäkin alueita näkyy.

Mitä etelämmässä asuu, sitä pidemmälle päivään ja iltaan kannattaa siis varautua hyytäviin pakkasiin.

Etenkin etelärannikolla puhaltaa lisäksi navakka tuuli, joka tekee pakkasesta entistäkin kylmemmän tuntuisen.

– Jos on -20 astetta ja tuulee 7 metriä sekunnissa, niin pakkanen tuntuu kasvoilla 32 pakkasasteelta. Suurin piirtein noissa lukemissa ollaan nyt Helsingissä. Helsinki on kylmä paikka tällä hetkellä, Saarikalle sanoo.

Meteorologi Joonas Koskela kirjoitti Twitterissä, että viikonloppuna lauhtuu selvästi koko maassa.

– Kylmimmät lukemat esiintyvät etelässä aamun aikana. Viikonloppuna lauhtuu selvästi koko maassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?