Tällainen ”infernaalisen kylmä” talvi koetteli Suomea 1987 – varusmiehen tokaisu -40 asteen pakkasessa ei unohdu

Jos nyt tuntuu kylmältä, niin vielä hyisempää oli vuonna 1987. Näin IS:n lukijat muistavat tuon jäätävän tammikuun.

Pakkassumuinen kuva Kauppatorin suunnasta merelle päin hyvin kylmänä talvipäivänä tammikuussa 1987.

15.1.2021 6:52

Tammikuussa 1987 kirein alle -30 asteen pakkanen ei hellittänyt pääkaupunkiseudulla viiteen päivään. Tuo viiden päivän hyytävä ajanjakso oli Ilmatieteen laitoksen säätilastojen mukaan 8.–12. tammikuuta. Kylmin päivä oli 10. tammikuuta, jolloin mitattiin esimerkiksi Helsinki-Vantaan pakkasennätys -35,9 astetta.

Koko maassa oli tuolloin kylmää ja 34–39 asteen pakkasia esiintyi laajasti maan etelä- ja keskiosassa.

IS kysyi lukijoilta muistoja tuosta jäätävästä talvesta. Näin se on jäänyt mieleen.

"Olin silloin varusmiespalvelusta suorittamassa Vekaranjärvellä ja piti lähteä sissitaitokisaa suorittamaan. Muuan everstiluutnantti tuli kysymään, että kun siellä on pakkasta -40°C niin tarkeneeko pojat lähteä hiihtelemään päivällä 15km ja yöllä toisen mokoman. Tähän sitten eräs puupää Siilinjärveltä tokaisi, että kyllähän myö lähetään. Ja niinpä sitä sitten sivakoitiin tulipalopakkasessa. Kaverin epäsuosio oli taattu palveluksen loppuajan."

"Rovaniemellä -38. Auton renkaat oli jäätynyt pihaan kiinni ja penkit oli niin jäiset, kuin olisi lattialle hypännyt istumaan! Sitten kun sai auton irti pihasta, oli kuin olis alla ollut neliskanttiset renkaat! Metka kyyti kyllä."

Ihmiset peittelivät kasvojaan tammikuussa 1987.

"Muistan, kun oltiin metsätöissä Lapissa. Eikä tuntunut missään, puuta kaatui vain normaalia enemmän. Jollakin saattoi jäätyä kypärä päähän, sitä sulateltiin kuljetusautossa. Tämän jälkeen tuli pakkasraja, olisko ollut 30 astetta. Sitä perusteltiin sillä, että kypärän valmistaja ei vastaa sen suojasta kovemmalla pakkasella."

"Meidän häät oli 10.1.1987 Sammatin kirkossa. Pakkasta -35. Kreikkalainen sulhanen, morsiuskimppu ja kirkonkellot jäässä. Morsiamella kahdet villahousut hääpuvun alla."

Itäkeskuksessa mittari näytti -26 astetta.

"87 tammikuussa armeijan pyöräretki Kontiolahdesta jonnekin Enon suuntaan. Lähtiessä majuri kävi koittelemassa jokaisen kengänkärkeä, josko on sukkia tarpeeksi. En ollut lähellekkään kovimpia jätkiä porukassa, mutta olin niitä harvoja, jotka omin voimin vänkäs sillä pyörällä koko hemmetin matkan."

"Paikallisen pankin mittari näytti sen -32 reippaat pari viikkoa kun ei enempään kai kyennyt. Sitten kun lauhtui viiteentoista, niin tuntui liki t-paitakeleiltä."

Lämpimästi pukeutuneita ihmisiä kadulla kovassa pakkasessa Helsingissä tammikuussa 1987.

"Äiti kuskasi Kuusamossa meidän Ladalla koko naapuruston lapset kouluun. Eikä ollut Ladassa kylmä!"

"Asuimme maaseudulla, missä ei ovia tarvinnut lukita ja meillä oli koira, joka osasi avata oven halutessaan. Oli sitten mennyt ulos ja ovi jäänyt auki selkosen selälleen. Pakkasta n. 30 astetta. Patterit hohkas kuumaa täysillä, mutta ei auttanut. Poika nukkui yläkerrassa ja heräsi siihen, kun koira ja kissat pyrkivät hänen sänkyynsä lämmittelemään. Alakerrassa sitten syykin selvisi. Vessanpönttökin oli jäässä, kukat kaikki paleltuneet ja kaikki putket jäässä. Onneksi oven sulkemisen jälkeen lämpötila nousi suht nopeasti. Siitä viisastuneena asensi mieheni oveen jousen, mikä palautti oven kiinni sen jälkeen, kun siitä oli poistuttu, joten koira ei päässyt toistamaan temppua."

Ihmiset suojasivat kasvojaan.

"Muistan hyvinkin. Olin silloin raksalla töissä, ja rakennus oli runkovaiheessa. Siihen aikaan vielä tunnettiin pakkasrokulit. Kun pakkasta oli yli -15, niin eipä ulkotöitä tehty. Tammi-helmikuussa tuli yhteensä yli 20 pakkasrokulipäivää. 1987 talvi oli kyllä infernaalisen kylmä."

"Neljäs lapsemme syntyi 6.1.87 ja se oli Hyvinkäällä pakkasennätyspäivä. Pakkasta oli 32 astetta. Synnytyksen kuluessa oli mieheni käytävä käyttämässä autoa joka toinen tunti ja kun tytär sitten syntyi ja onnellinen isä palasi kotiin, oli keittiön kynnykselle saakka ulottuva vesivahinko, kun vesiputki oli jäätynyt."

Jäätävän kylmää.

"Kouluun piti mennä, kun pakkasraja oli -35 astetta se jäi aina -34 paikkeille. Viikon se tais kestää."

"Mulla oli Opel Ascona silloin ja ei inahtanutkaan aamuisin. Naapurilla Lada, jonka konetta pyöritti kammella että herkistyi ja kun sai käymään, niin Opel hinaukseen kilometrin verran narun perässä. Johan lähti käyntiin."

Kukkakauppa on suljettu kovan pakkasen vuoksi Helsingissä tammikuussa 1987.

"Muistissa on, vesiputki jäätyi taloon. Kolmeen kuukauteen ei tullut vettä huusholliin."

"Seisottiin steissillä taksijonossa yli tunti ja kovat jätkäthän ei silloin käyttänyt pipoa. Aamulla vessan peilissä näkyi kaksi vesipussia korvissa."

"Sanottiin puolison kanssa toisillemme tahdon 10.1.-87 kotikirkossa, jossa oli vihkimishetkellä -8 sisällä pakkasta ja ulkona -36. Seuraavana aamuna herättiin avioliiton arkeen -42 pakkasessa. Yhdessä kuljettu 34v ja matka jatkuu pakkasesta huolimatta."

Hanasaaren voimalaitos Helsingissä tammikuussa 1987.

"Muistan kun alkoi ilma lämpenemään, menimme ulos farkkutakki auki. ’Täällähän on kohta nuoskakeli’. Vilkaisu mittariin osoitti, että hiukan vielä pakkasen puolella oli, -25."

"Mopolla jaettiin iltapäivälehtiä Kemijärvellä. Ennätyskeikalla Postin mittari näytti -48... Sallassa oli kuulemma vielä vilpakampaa. Tuosta kun lämpeni, niin -20 oli niin kuin kesäkeli. Oli ilmankosteus varmaan tarkalleen 0."

Pakkanen tyhjensi kadut jalankulkijoista Helsingissä.

"Ajoin Honda Monkeyllä. Leuasta lähti nahka, kun päätä kääntäessä kaulahuivi putosi."

"Meillä oli silloin autona idän ihme, Lada. Muiden autot ei oikein lähteneet pihalla käyntiin edes lämmityksestä, mutta Latukka lähti ilman lämmitystä kuin palmupuun alta."

"Koko tammikuun oli Turussakin melkein -30 astetta. Muistaakseni yhtenä päivänä oli -35. Vanha Volvo jämähti parkkipaikalle kun ei ollut pistorasiatolppia, mistä olisi saanut virtaa. Lopulta kun pakkaset vain jatkuivat, lainasin jatkojohtoja ja vedin kolmannesta kerroksesta parvekkeen kautta melkein 100 metriä kaapelin autolle. Jopa sain Volvon käymään. Se oli yleistä siihen aikaan, että ihmiset veti jatkojohtoja asunnoistaan ulos, kun ei ollut parkkiksella lämpöpaikkaa."

Muovilla suojattu kahvikoju asiakkaineen kovassa pakkasessa Helsingin Kauppatorilla tammikuussa 1987.

"Taisi olla se talvi, kun meillä jäätyi viemäri keittiössä. Oltiin jännän äärellä, kun sitä höyrytettiin auki, sitten laskettiin pari altaallista lämmintä vettä illalla ettei jäätyisi ennen aamua. Hanakin piti jättää tippumaan yöksi, ettei vesiputki jäädy."

"Koululla oli eduskuntavaalien äänestyspaikka. Olin yksin ja luokka otettiin parempaan käyttöön. Vesiputket jäätyivät ja pihalla oli pihisevä höyrynkehitin sulattamista varten. Eräs äänestäjistä kysyi, mikä se oli. Äänestyskone, vastasin."

Tuolloin päälle vedettiin paksuimmat vaatteet mitä löytyi.

"15.1.87 heräsin, koitin lähteä vessaan, lapsivedet meni, ei kun ukkoa kiskomaan ylös. Hän soitti ambulanssin ja rupesi pukemaan esikoista, lanssi tuli. Mies lähti viemään lasta mummolaan, tulee heti perässä. Lanssimatka alkoi heti tuntua tukalalle, pyysin että käydään seuraavassa terveyskeskuksessa, vauva syntyy. Päästiin terveyskeskukseen, lääkäri nykäisi multa housut ja tuumasi: jopas on äiti, -42.3 pakkasta, eikä lapsella pipoa päässä! Niin syntyi mun toinen lapsi, kesken matkan. Isä ei kerinnyt mukaan."

"Kuusamossa oli pakkasta -45 astetta ja töihin piti lähteä. Menin kävelemällä töihin ja päällä untuvatakki ja päässä karvalakki sekä jalassa kuoma-kengän tapaiset kengät ja jalassa toppahousut. Kauluri oli kasvojen edessä ja ainoastaan silmät näkyi. Ei palellut 2,5 kilometrin kävelymatka, vaan hiki tuli loppumatkasta. Osa työkavereista ajoi töihin taksilla."

Pakkasta noin -30 astetta Helsingissä.

"Vesijohto piti olla vuotamassa hiljalleen koko ajan, muuten olisi jäätynyt. Pakkanen meinasi jo tupaankin tulla, oli puulämmitys ja piti lämmittää aamulla ennen töihin lähtöä ja heti töistä tultua."

"Asuttiin Helsingissä Kalevankadun merenpuoleisessa päässä ja kun lähti kävelemään Stockan kulmalta kohti kotia, niin tiesi mitä on kylmyys kun käveli kuin jäisessä tuulitunnelissa."

Autoja käynnisteltiin monella tavalla.

"Vein kahta vanhinta lasta hoitoon ja Fiatin kuskin puoleinen ovi ei mennyt kiinni. Ajoin vasemmalla kädellä ja oikealla pidin ovea kiinni. Lapset oli takapenkillä nenä huurussa."

"Finnjet jäi satamaan kovien pakkasten takia. Isän työmaalla trukit toimi kuin hidastetussa elokuvassa. Kovat pakkaset kesti monta viikkoa."

Mies tutkii Jonas Oy:n hengitysilmaa lämmittävää lämpökennoa.

"Opiskelin eri paikkakunnalla ja kävelin koulumatkat, aamuin illoin 6km suuntaansa ja pakkasta -35. Oli melko viileää, vaikka puin ylleni jotakuinkin kaikki vaatteeni, jotka kotoa opiskelijakämppään olin roudannut."

"Minun pikkufiiu oli ainoa kerrostalon parkkirivissä, mikä lähti käyntiin kertaheitolla. Kaasutin tosin jämähti pohjaan niin, että en päässyt lähtemään töihin. Piti turvautua julkisiin. Ulkona oli niin kylmä, että kerrospukeutuminen oli valttia ja huopatossuilla käyttöä! Työpaikalla vessanpöntön vesi oli yöllä jäätynyt, ikkunat täynnä jääkukkia ja lattialla veti kylmää nurkista. Sormikkaat kädessä ja villaröijyt niskassa selvittiin siitäkin työpäivästä."

Jäätä junanvaunujen alustoissa Helsingin päärautatieasemalla tammikuussa 1987. Tulipalopakkanen jäädytti junien alustarakenteet jarruja myöten ja kaukojunat varsinkin myöhästelivät pahasti.

"Muistona 2. asteen paleltumisvamma varpaissa, sairaalakeikka ja lääkäri huusi varmaan puoli tuntia alkaen sanoilla: ’Kuules flikka...’ Ja kaikki tämä vain sen yhden oikean pojan takia..."

"Nuorimmaiseni syntyi syyskuussa 1986 ja maidontuotantoni oli niin hyvä, että siitä riitti muillekin vauvoille. Tulivat kotoa hakemaan, koska ulos ei voinut vauvan kanssa lähteä viemään sitä Elannon keräilypisteeseen."

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?