Ilmatieteen laitos antoi varoituksen: Etelä-Suomeen vielä kipakampaa pakkasta – täällä mitattiin yön kylmin lukema

Lapissa lämpötila taas lauhtuu.

14.1.2021 21:17 | Päivitetty 15.1.2021 7:05

Pakkaset paukkuvat vielä tänään suuressa osassa maata. Kylmintä säätä on luvassa maan eteläosasta kaartaen maan itäosiin Pohjois-Karjalaan asti, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta.

Kaikkein hyytävintä sää on päivän aikana Etelä-Savossa ja Pohjois-Karjalassa.

Ilmatieteen laitoksen mukaan perjantain vastaisena yönä kylmintä oli Kainuussa, Pohjois-Karjalassa ja Pohjois-Pohjanmaalla.

Yön kylmin lukema mitattiin Kainuussa Kuhmossa, missä mittari näytti 35,6 astetta pakkasta. Pohjois-Karjalan Juuassa jäätiin 34,1 pakkasasteeseen.

Etelä-Suomessa sää on perjantaina kirkas ja selkeä, ja pakkasasteet ovat noin 20–25 välillä. Aamulla lämpötilat voivat olla jopa lähes 30 astetta pakkasella sisämaassa ja itäosissa.

Maan etelä-, keski-, länsi- ja itäosiin on annettu perjantaille myös pakkasvaroitus.

Lapissa tilanne on kuitenkin toinen, kun pakkanen heikkenee vähitellen pohjoisesta alkaen, kertoo STT:lle päivystävä meteorologi Juha Tuomola Ilmatieteen laitokselta. Tuomolan mukaan perjantaina lämpötila kohoaa Pohjois-Lapissa jopa lähelle nollaa, muualla Lapissa lämpötilat ovat noin 10–15 pakkasasteen tuntumassa.

Lapissa oleva heikko lumisadealue liikkuu vähitellen kohti etelää ja sää lauhtuu jonkin verran pohjoisesta alkaen. Maan keskiosissa voikin sataa lunta perjantaina.

Pakkaspäivä houkutteli ulkoilijoita Helsingin Merisatamanrantaan tänään torstaina.

Sää lämpenee hieman viikonlopuksi

Lauantaina sää hiukan lauhtuu ympäri maata. Maan itäosiin on silloin luvassa noin 20 pakkasastetta, mutta muualla maassa lämpötilat ovat noin 10–15 astetta miinuksella. Länsirannikolla lämpötilat voivat nousta jopa lähelle nollaa.

Etelä-Suomessa lämpötilat voivat laskea alimmillaan noin 15 pakkasasteen tuntumaan, Lapissa ne ovat noin 10 astetta miinuksella.

Etelässä aurinko paistaa kirkkaasti lauantainakin, kun taas maan itä- ja pohjoisosissa on luvassa pilvisempää säätä.

Myös sunnuntaina lämpötilat pysyttelevät noin viiden ja kymmenen pakkasasteen välillä.

Yksittäisten lumikuurojen lisäksi yhtenäisiä lumisateita ei ole luvassa viikonlopun aikana, Tuomola sanoo.

Oulussa oli torstaina -25 astetta pakkasta. Kuva Oulun Tuirasta.

Syke ja Tukes varoittivat kuplahallien lumikuormariskeistä

Suomen ympäristökeskus (Syke) sekä Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) varoittivat torstaina kuplahallien lumikuormariskeistä runsaiden lumisateiden jälkeen.

Isojen hallien ja maneesien sekä erityisesti kuplahallien kattorakenteita on nyt syytä tarkkailla aktiivisesti, suosittelevat Syke ja Tukes.

Useita kuplahalleja on romahtanut viime päivinä. Muiden vastaavien hallien sulkemista on Syken ja Tukesin mukaan syytä harkita.

Esport Arenan kuplahallin katto sortui lumen painosta keskiviikkona Espoossa. Esportin huoltohenkilöstö tyhjensi hallin käyttäjistä ja koko Esport Arena suljettiin varotoimenpiteenä ensiselvitysten ajaksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?