Oletko aikeissa poistaa lumen talosi katolta? Asian­tuntijalta selkeä varoitus - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Oletko aikeissa poistaa lumen talosi katolta? Asian­tuntijalta selkeä varoitus

Hydrologi Bertel Vehviläinen pelkää kattotalkoiden johtavan rivi- ja omakotitaloalueilla henkilövahinkoihin.

14.1. 18:23

Suomen ympäristökeskus (Syke) alleviivaa torstaisessa tiedotteessaan, ettei viikolla maahan rojahtanut lumikerros uhkaa näillä näkymin pien- ja kerrostalojen kattojen kestokykyä. Seuranta- ja mahdolliset lumenpoistovaatimukset rajoittuvat suuriin halleihin ja maneeseihin.

Keskuksen johtava hydrologi Bertel Vehviläinen pelkää laajamittaisten kattotalkoiden johtavan henkilövahinkoihin. Tämän vuoksi talkoita esimerkiksi omakotitalojen katoilla pitäisi pikemminkin välttää.

– Sinne tapaavat mennä kaikki parikymppisistä yhdeksänkymmentävuotiaisiin ja sata ihmistä tulee alas. Sitten on sairaalat täynnä ja sieltä soitetaan meille, että älkää nyt saamari enää yllyttäkö ihmisiä katoille, Vehviläinen sanoo.

Työuransa aikana Vehviläinen on kuullut yhdestä lumikerroksen vuoksi romahtaneesta omakotitalon katosta. Kyseessä oli hänen mukaansa tuolloin tasakatto, josta vedet eivät päässeet valumaan pois.

Vehviläinen kertoo ymmärtävänsä lapsiperheitä, jotka haluavat poistaa lumen suojellakseen alla liikkuvaa jälkikasvua odottamattomilta vyöryiltä.

Hyvistä tarkoitusperistä huolimatta katolle kiivennyt aikuinen tapaa hänen mukaansa todennäköisemmin itse pudota alas tai kipata lunta ohikulkijan niskaan.

hydrologi Bertel Vehviläisen mukaan pientalojen omistajien tulisi mieluummin jättää kattonsa rauhaan tai kääntyä ammattilaisten puoleen.­

Tarpeen vaatiessa vastuullisen kansalaisen tulisi Vehviläisen mukaan kääntyä joko ammattilaisten puoleen tai hankkia teleskooppivarsinen lumenpudotin, joka mahdollistaa lumen poiston maasta käsin. Talkootöiden aikana talon alaisuudessa ei saisi olla liikennettä.

– Jos katolle on pakko mennä, tulisi kiinnittää itsensä turvavaljailla savupiippuun. Emme me tähänkään ketään mielellään yllytä, koska jos katolle kiipeää ensimmäistä kertaa, siinä voi käydä huonosti.

Vehviläinen muistaa elävästi muuan takatalven, jolloin Syke ei selvästi rajannut lumenpoistosuosituksiaan halleihin. Väärinkäsityksen seurauksena katoille kipusi muun muassa eläkeikäisiä, joista osa rojahti alas vakavin seurauksin.

– En haluaisi enää ikinä tehdä sellaista virhettä. Kyllähän näitä putoamisia toisaalta joka vuosi sattuu, vaikka sanoisimme mitä.

Syke kertoo tiedotteessaan, että suurten hallien ja maneesien omistajilla on lakisääteinen velvollisuus tarkkailla aktiivisesti lumikuormaa ja rakennuksen kantavien rakenteiden kuntoa. Lumi tulee tarvittaessa poistattaa ammattilaisten avulla.

Suuren hallin katolla oleva 50 sentin lumikerros pitää poistaa, kuplahallien katoilta raja on 20–30 senttiä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?