Modernan rokotetta toimitetaan ensisijaisesti Lappiin – ensimmäinen erä Suomeen tällä viikolla - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Modernan rokotetta toimitetaan ensisijaisesti Lappiin – ensimmäinen erä Suomeen tällä viikolla

Modernan rokotetta on helpompi käsitellä kuin Pfizerin ja Biontechin rokotetta, jota on säilytettävä -70 asteessa.

THL:n ylilääkärin Taneli Puumalaisen mukaan Lapin pitkät välimatkat vaikeuttavat rokotetoimituksia.­

14.1. 11:24 | Päivitetty 14.1. 12:35

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Taneli Puumalainen kertoi THL:n ja sosiaali ja terveysministeriön (STM) tilannekatsausinfossa, että yhdysvaltalaisyhtiö Modernan koronavirusrokotetta toimitetaan ensisijaisesti Lappiin. Modernan rokotetta on helpompi käsitellä kuin Pfizerin ja Biontechin rokotetta, jota on säilytettävä -70 asteessa ja joka vaatii erikoiskuljetusyksiköitä.

– Alustavasti on linjattu, että tämä (Moderna) ohjattaisiin Pohjois-Suomeen Lappiin, jossa meillä on vaikeuksia Pfizerin erityiskylmää rokotetta jakaa pieniin hoivakoteihin sekä sosiaali- ja terveyshuollon yksiköihin. Etäisyydet ovat (siellä) niin suuret, että logistiikkaa on muuten vaikeaa järjestää, Puumalainen sanoi.

Modernan rokotteen ensimmäistä 5 000 annoksen toimitusta odotetaan Suomeen tällä viikolla.

Pfizerin ja Biontechin rokotetta toimitetaan Puumalaisen mukaan Suomeen tällä hetkellä viikoittain noin 50 000 annosta.

– Pfizerilta saamamme tiedon mukaan tämä vauhti jatkuu ainakin helmikuun lopulle asti. Sen jälkeen annosmäärä lähtee tämän hetken ilmoituksen mukaan nousemaan, Puumalainen kertoi.

Yli 80 prosenttia tehohoitohenkilöstöstä on rokotettu Suomessa, ja yhteensä Suomessa on annettu yli 50 000 rokotusta.

Pahin pelko joulupyhien tartuntojen kasvusta ei toteutunut – ”Ja hyvä niin”

Koronavirustartuntojen ja sairaalahoitoa tarvitsevien potilaiden määrä on laskenut. STM kiinnittää kuitenkin huomiota tiedotteessaan, että uusia koronavirustartuntoja on Suomessa yhä paljon. Lisäksi koronatesteihin hakeudutaan entistä harvemmin.

– Testien määrä on edelleen noin kaksi kolmasosaa siitä, mitä se oli joulukuun alkupuolella. Se ainakin osittain – ei ehkä kokonaan – selittää sen, että positiivisten näytteiden osuus on jälleen kääntynyt nousuun. Tämä on asia, jota täytyy tarkkaan seurata, STM:n strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki kertoi tilannekatsauksessa.

Voipio-Pulkki lisäsi vielä, että tällä hetkellä tehohoidon kapasiteetti riittää.

– Ihan vielä ei olla sataprosenttisen varmoja, mutta siltä alkaa näyttää, että joulunajan juhlapyhien pelko tartuntojen lisääntymisestä ei ainakaan täysimääräisesti ole toteutunut. Ja hyvä niin.

Tartuntoja eniten nuorilla ja työikäisillä aikuisilla

Eniten koronatartuntoja todetaan yhä nuorissa ikäluokissa sekä työikäisillä aikuisilla. Vanhempien ikäluokkien osuus tartunnoista kasvoi marraskuussa, mutta se kehitys näyttää pysähtyneen.

Ulkomailta saatujen tartuntojen osuus on 11 prosenttia ja niistä aiheutuneiden jatkotartuntojen osuus on kolme prosenttia kaikista tartunnoista.

Ylilääkäri Puumalaisen mukaan Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella sekä Varsinais-Suomen alueella koronatapausmäärät ovat olleet laskussa joulun jälkeen.

Juttu päivitetty kauttaaltaan kello 12.34.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?