Sitran muistio: Ruotsi toivoi keväällä, että myös Suomi pitäisi koronatoimensa löyhinä – vetoomus toistettiin monta kertaa - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Sitran muistio: Ruotsi toivoi keväällä, että myös Suomi pitäisi koronatoimensa löyhinä – vetoomus toistettiin monta kertaa

Sitran tuoreen muistion mukaan Ruotsin viranomaiset toivoivat keväällä, että Suomessa olisi noudatettu Ruotsin kanssa samanlaista koronalinjaa.

Suomessa otettiin keväällä käyttöön tiukemmat koronatoimet kuin Ruotsissa.­

14.1. 8:31

Ruotsin viranomaiset toivoivat keväällä, että Suomi olisi pitänyt yhteiskunnan toiminnan mahdollisimman normaalina Ruotsin tapaan.

Näin kertoo eduskunnan alaisen ajatushautomon Sitran tuore muistio, joka on toimittaja ja tietokirjailija Matti Mörttisen tekemä. Muistiossa arvioidaan Suomen koronatoimia.

Muistion mukaan suomalaiset kävivät Ruotsin viranomaisten kanssa tiivistä yhteydenpitoa maaliskuussa.

– Mukana olleiden suomalaislähteiden mukaan ruotsalaiset vetosivat vielä perjantaina 13.3. sen puolesta, että suomalaiset eivät ainakaan sulkisi kouluja. Jokseenkin näihin aikoihin asti Suomen THL:n (Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen) viranomaiset olivat soveltaneet suosituksiinsa ja viestintäänsä varsin pitkälle samoja linjauksia ruotsalaisten kollegojensa kanssa, muistiossa sanotaan.

Sen jälkeen Suomessa koronaviruksen torjunnassa otettiin käyttöön selvästi tiukempi linja kuin Ruotsissa, jossa tartuntoja ja kuolintapauksia on ollut pandemian aikana huomattavasti enemmän.

– Suomessa koronaepidemian hallinnasta tuli voimakkaasti poliittisesti johdettu operaatio, Ruotsissa vastuu pysyi toimivaltaisilla viranomaisilla ja asiantuntijaorganisaatioilla, muistiossa kirjoitetaan.

Muistion mukaan muun muassa Uudenmaan sulkuhanke huolestutti ruotsalaisia.

– Ruotsista oltiin suomalaisiin päättäjiin yhteydessä useita kertoja poikkeusolojen aikanakin, ja viestien sisältönä oli käytännössä aina toive, että Suomi pitäisi yhteiskunnan olot mahdollisimman normaaleina.

Sitran tiedotteen mukaan Mörttinen on haastatellut muistiota varten noin 50 keskeistä vaikuttajaa ja selvittänyt, miten globaalin pandemian etenemiseen reagoitiin eri päätöksentekoelimissä ja miten eri toimijoiden välinen yhteistyö sujui.

Ruotsin koronatoimet ovat tiukentuneet syksyn ja talven aikana. Maassa on otettu käyttöön tiukempia kokoontumisrajoituksia ja muun muassa rajoitettu alkoholin myyntiä ravintoloissa.

Aiemmin koronatoimet perustuivat pitkälti suosituksiin.

Ruotsissa otettiin myös vasta äskettäin käyttöön maskisuositus julkisissa liikennevälineissä.

10. tammikuuta Ruotsissa astui voimaan pandemialaki, joka antaa hallitukselle ja viranomaisille oikeuden määrätä esimerkiksi kauppoja suljettaviksi tai niiden aukioloa rajoitettaviksi aiempien pelkkien suositusten sijaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?