Hyytävä kylmyys valtaa Suomen – tänne kovimmat hirmupakkaset iskevät - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Hyytävä kylmyys valtaa Suomen – tänne kovimmat hirmupakkaset iskevät

Lähipäivien aikana kylmin pakkasaalto pyyhkii pohjoisesta kohti etelää.

14.1. 6:30

Toini-pyry paiskoi tiistaina ja keskiviikkona Suomeen muhkeat kinokset. Lunta kertyi eniten Uudellamaalla.

Forecan päivystävän meteorologin Kristian Roineen mukaan Espoon Nuuksion havaintoasemalla lumen syvyydeksi mitattiin keskiviikkona iltakahdeksalta 56 senttiä. Helsinki-Vantaan lentoaseman havaintoasemalla lumen syvyydeksi mitattiin tuolloin 55 senttiä.

Pohjois-Suomessa isoimmat lumilukemat mitattiin keskiviikkoiltana Kittilässä ja Puolangalla, jossa lunta oli 47 senttiä.

– Kyllä voi sanoa, että on erikoinen tilanne, että etelässä on enemmän lunta kuin Lapissa. Ei semmoista normaalisti tapahdu.

– Tietenkin asia menee keskimäärin niin, että Lapissa lunta on eniten ja etelärannikolla ei usein ollenkaan tähänkään vuodenaikaan näinä nykytalvina. Mutta 2010 ja 2011 lumitalvina oli samanlainen tilanne, että lunta tuli etelärannikon tuntumaan eniten. Eli ei tämä mitenkään täysin tavatonta ole, että lunta tulee Etelä-Suomeen enemmän kuin esimerkiksi maan keskiosiin.

Roineen mukaan sateet ovat nyt ohi vähäksi aikaa.

– Loppuviikolla ei tule kuin joitakin senttejä jonnekin päin Suomea.

Toini-pyryn väistyessä pakkanen kiristyy loppuviikkoa kohden. Forecan meteorologi Juha Föhr kertoo, että lähipäivien aikana kylmin pakkasaalto pyyhkii pohjoisesta etelään. Keski- ja Pohjois-Lapissa kylmintä on keskiviikkoiltana. Etelään kylmin sää saapuu luultavimmin perjantaiaamuna.

Koko torstaipäivä on reipasta pakkassäätä koko maassa. Keski-Suomessa pilvisyys voi paikoittain vaikuttaa pakkasiin hillitsevästi.

– Torstai on suuressa osassa maata se kylmin ajankohta. Tämä ei ole mikään pitkäaikainen pakkaskausi, vaan lauantain ja sunnuntain kuluessa koko maassa sää lauhtuu heikoiksi pakkasiksi, Föhr sanoo.

Kovimmillaan pakkanen kiristyy Lapissa -40 asteeseen. Föhr arvioi, että suurimmassa osassa Pohjois-Suomeakin ollaan lähempänä -30 astetta. Haastatteluhetkellä keskiviikkona iltapäivästä Kittilän lentoasemalla oli jo -39 astetta.

– Suurin osa väestöstä ei koe -40 asteen pakkasia, vaan ne ovat yksittäisiä sääasemia, Föhr muistuttaa.

Lähipäivinä koko maahan on luvassa hirmupakkasia.­

Föhrin mukaan kylmintä on aina alavilla mailla, koska kylmäilma on luonteeltaan raskasta ja se pyrkii painumaan alaspäin. Kylmin ilma virtaa jokilaaksoja pitkin.

– Korkeilla paikoilla, ääriesimerkkinä tunturin laella, voi olla parikymmentäkin astetta vähemmän pakkasta. Tunturissa voi siis ihan hyvin hiihtää, koska siellä ei ole niin kylmää.

Lapin jälkeen kylmintä tulee olemaan Itä-Suomessa. Länsirannikolla voi paikka paikoin olla heikompaakin pakkasta.

– Ihan Lapin pakkasia ei tule Ilomantsiin, mutta samantyylisiä. Idässä voi olla sellaisia -30 lukemia, Föhr sanoo.

Kireää pakkasta tavataan todennäköisesti myös lännessä, ainakin paikallisten asukkaiden makuun.

– On tavanomaista, että idässä ovat kovemmat pakkaset kuin lännessä. Sellainen parinkymmenen asteen pakkanen on ihan eri asia vaasalaiselle kuin joensuulaiselle, Föhr sanoo.

Myös Etelä-Suomessa voidaan käydä -25 asteen pakkaslukemissa. Ilmatieteen laitoksen ennustuksen mukaan torstai-iltana ja perjantaina Helsingissä pureva pohjoistuuli voi lisätä pakkasen tunnetta iholla, jopa 28 pakkasasteeseen.

Pääkaupunkiseutuakin kurittaneet alkuviikon lumisateet loppuvat pakkaspäivien ajaksi. Föhrin mukaan etelässäkin sää pysyy sen verran miinuksella ennen kovien pakkasten tuloa, ettei lumi ehdi sulaa raskaaksi ja jäätyä sitten uudestaan.

Milloin olisi paras aika tehdä lumityöt, jos ei halua huhkia kolan kanssa paukkupakkasissa?

– Paras aika tehdä lumitöitä meni jo, Juha Föhr sanoo ja naurahtaa.

– Mutta kun heti aloittaa, niin vielä ehtii!

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?