Mies yritti hyökätä poliisien päälle moottori­sahalla – jatkoi vielä saatuaan luodista - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Mies yritti hyökätä poliisien päälle moottori­sahalla – jatkoi vielä saatuaan luodista

Hovioikeus kovensi käräjäoikeuden tuomiota roimasti.

13.1. 9:50

Poliiseja moottorisahalla uhkailleen miehen tuomio on koventunut rajusti Itä-Suomen hovioikeudessa.

Pohjois-Karjalan käräjäoikeus oli tuominnut miehen vuoden ja 10 kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen kahdesta törkeän pahoinpitelyn yrityksestä.

Syyttäjä valitti päätöksestä hovioikeuteen ja vaati miehelle tuomiota kahdesta murhan yrityksestä.

Samaan lopputulokseen tuli myös hovioikeus. Sen mielestä mies hyökkäsi poliiseja vastaan varustautuneena käynnissä olleella moottorisahalla yrityksenään tappaa häntä taltuttamaan tulleet poliisimiehet.

Hovioikeus tuomitsi 45-vuotiaan Mika Antero Vänttisen seitsemän ja puolen vuoden ehdottomaan vankeusrangaistukseen ja passitti hänet saman tien vankilaan.

Tuomitun perhe oli viettämässä joulua 2018 kesämökillään Tohmajärvellä Pohjois-Karjalassa. Siellä humalassa ollut Vänttinen oli käyttäytynyt väkivaltaisesti. Hän oli muun muassa lyönyt vaimoaan.

Pojat soittivat isänsä aggressiivisesta käyttäytymisestä hätäkeskukseen. Pojat olivat jo hälytystä tehdessään varoittaneet, että isä on varustautunut moottorisahalla.

Poliisien tullessa paikalle, mies tuli heitä vastaan käynnissä olleen moottorisahan kanssa. Poliisi käskytti poliisikoiran miehen kimppuun tarkoituksena kaataa tämä maahan.

Mies huitoi moottorisahalla kohti koiraa. Kun hän lähestyi samoin aikein poliiseja, toinen poliiseista ampui miestä kaulallaan roikkuneella konepistoolilla. Poliisi ei kertomansa mukaan ennättänyt nopeassa tilanteessa kaivaa esiin virka-asettaan.

Laukaus osui miestä vatsaan, mutta tämä jatkoi hyökkäystään. Kun mies kaatui mahan, poliisi sai riistettyä edelleen käynnissä olleen moottorisahan miehen käsistä.

Hovioikeus perusti ratkaisuaan muun muassa yleiskirurgian erikoislääkärin lausuntoon. Lääkärin mukaan moottorisaha on tahallisen väkivallan tekovälineenä harvinainen, mutta tappava.

Ellei hyökkääjää olisi saatu pysäytetyksi, hyökkäys olisi johtanut lääkärin käsityksen mukaan joko toisen tai molempien poliisien vammautumiseen tai kuolemaan.

Hyökkäys oli lääkärin mielestä hengenvaarallinen, sillä se suuntautui poliisien keski- ja ylävartaloon, jossa on helposti vioittuvia sisäelimiä ja suuria verisuonia.

Täysillä kierroksilla pyörivä moottorisaha on hallitsematon väkivallan tekoväline, eivätkä poliisien yllä olleet suojaliivit olisi riittäneet heitä suojaamaan.

Hovioikeuden mielestä teko täytti murhan yrityksen tunnusmerkit, koska se oli ennakkoon suunniteltu ja tekovälineenä oli huomattavan vaarallinen moottorisaha. Sen mies oli jo ennakkoon lämmittänyt toimintavalmiiksi käyttämällä sitä ennen poliisien saapumista. Hän myös osasi odottaa poliiseja paikalle.

Toisin kuin käräjäoikeus, hovioikeus katsoi Vänttisen teon kokonaisuutena arvostellen törkeäksi ja tuomitsi tämän kahdesta murhan yrityksestä ankaraan vankeusrangaistukseen. Tuomiossaan hovioikeus lausuu kuitenkin, ettei Vänttinen tehnyt tekojaan erityisen raa’alla ja julmalla tavalla.

Poliisin ampumasta luodista ei hovioikeuden mukaan jäänyt Vänttiselle pysyviä vammoja tai muitakaan erityisen vakavia seurauksia. Tästä syystä hovioikeus ei soveltanut siihen lain mahdollistamaa rangaistuksen kohtuullistamisperustetta.

Molemmille poliisimiehille maksettavat kärsimyskorvaukset hovioikeus korotti käräjäoikeuden määräämistä 2 000 eurosta 4 000 euroon.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?