Viking Sallyn murhasta syytetyllä on raskas rikoshistoria – uhkaili myös ex-vaimoaan: ”Olenhan tappanut jo kahdesti”

Viking Sallyn veriteosta syytetty 51-vuotias tanskalaismies on istunut elämästään peräti 19 vuotta vankilassa.

Tuntematon hyökkääjä surmasi 20-vuotiaan Klaus Schelklen ja haavoitti vakavasti 22-vuotiasta Bettina Taxisia vuonna 1987. 33 vuotta vanhaa rikosta käsitellään ensi kesänä käräjäoikeudessa.

13.1.2021 7:45

– Olet aivan oikeassa. Voin olla paha, olenhan tappanut jo kahdesti aiemmin.

Näin Viking Sallyn veriteosta syytetty tanskalaismies kertoi uhkaillessaan entistä vaimoaan muutama vuosi sitten. Hän antoi tekstiviestissään ex-vaimolle ymmärtää, ettei koskaan jäänyt henkirikoksista kiinni.

– Voisin todistaa tappaneeni, mutta sitten joutuisin vankilaan niin pitkäksi aikaa, että pääsisit livahtamaan karkuun kostoltani.

Uhkausviestit käyvät ilmi tanskalaisten tuomioistuinten asiakirjoista. Ne ajoittuvat vuodenvaihteeseen 2015–2016, eli samaan aikaan, kun poliisi sai uusia tietoja Viking Sallyn vuoden 1987 veriteosta ja vanhan murhajutun tutkinta avattiin uudelleen.

Viking Sallyn veriteon tutkinta oli aikoinaan hyvin laaja, mutta tekijää ei saatu kiinni. Syytetty oli tapahtumien aikaan 18-vuotias ja väitti auttaneensa uhreja.

Aluesyyttäjä Kai Selander ei kommentoi, onko uhkauksen sisällöllä ja murhajutun uudelleen avaamisella minkäänlaista yhteyttä keskenään. Kyseessä voi olla puhdas ajallinen sattuma, sillä miehen tiedetään rehennelleen henkirikoksilla aiemminkin.

Selander sanoo asian tulevan ilmi sitten, kun oikeudenkäynti aikanaan alkaa.

– Tässä vaiheessa en voi kiistää enkä myöntää asiaa, sanoo Selander.

Joka tapauksessa syytetyllä miehellä on raskas rikoshistoria. Tätä nykyä 51-vuotias mies on istunut elämästään peräti 19 vuotta eri vankiloissa.

Miehen rikollisesta menneisyydestä kertoi aiemmin tanskalainen iltapäivälehti Ekstra Bladet.

Tuomiot ovat tulleet suurimmaksi osaksi varkauksista, aseellisista ryöstöistä ja talousrikoksista. Vaikka hän entistä vaimoaan uhkaillessaan sanoi olevansa tappaja, on totta, ettei häntä ole koskaan tuomittu henkirikoksesta.

Viking Sallyn veritekoa käsitellään Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa alustavan aikataulun mukaan toukokuussa 2021.

Tanskalaismiestä syytetään murhasta ja murhan yrityksestä, jotka tapahtuivat matkustajalaiva Viking Sallylla 33 vuotta sitten heinäkuussa 1987.

Tuolloin joku hyökkäsi helikopterikannella nukkuneen länsisaksalaisen opiskelijaparin Klaus Schelklen ja Bettina Taxisin kimppuun. 20-vuotias Schelkle sai surmansa ja 22-vuotias Taxis elinikäiset vammat.

Länsisaksalaiset Klaus Schelkle ja Bettina Taxis olivat matkalla Turkuun, kun heidän kimppuunsa hyökättiin. Parin aikomuksena oli ollut matkustaa Lappiin.

Veriteosta syytetty oli tapahtumien aikaan 18-vuotias ja matkalla Varsinais-Suomeen partioleirille. Vuosikymmenten ajan häntä pidettiin teon avaintodistajana. Hän antoi suomalaislehdille useita haastatteluita, joissa kertoi löytäneensä uhrit ja yrittäneensä auttaa heitä.

Esimerkiksi Seura-lehdelle hän kertoi vuonna 1987, että laivan henkilökunta oli pyytänyt apua uhrien siirtämisessä sisätilaan.

– Kun ensin autoimme poikaa laivan sisälle, tyttö tuli aivan villiksi. Hän halusi mukaan. Kannoimme tytön sisään ja käteni ja vaatteeni olivat aivan veressä.

Mies pitää kiinni yhä tästä kertomuksesta ainakin siltä osin, että kiistää jyrkästi hyökänneensä opiskelijaparin kimppuun.

Kööpenhaminan länsipuolella ja Ruotsissa varttunut mies on aikuisiällään tullut hyvin tutuksi tanskalaisille viranomaisille.

Mies on ottanut yhteen rikoksiaan tutkivien poliisien kanssa, kutsunut itseään ”tikittäväksi aikapommiksi” ja nimitellyt viranomaisia muun muassa ”gestaposioiksi”.

Ekstra Bladetin mukaan eräs eniten kohua herättäneistä rikoksista tapahtui 1990-luvun alkupuoliskolla, kun hän varasti tanskalaismuseosta hyvin arvokkaan viikinkiaikaisen kultakorun.

Hän on saanut myös kyseenalaisen lempinimen flugtkonge, joka tarkoittaa suomeksi käännettynä karkurikuningasta.

Mies pakeni vuosien 1995 ja 2000 välillä vankilasta peräti neljä kertaa. Kerran hän rakensi sänkynsä pohjalaudoista tikkaat, joilla kiipesi muurin ylitse. Toisella kertaa hän taas kaivoi teelusikalla tunnelin muurin alitse.

Eräällä pakomatkoistaan hän tuohtui siitä, että poliisit olivat kutsuneet häntä vaaralliseksi, ja lähetti poliisipäällikölle postikortin, jossa luki:

– Älä puhu paskaa, en minä ole vaarallinen. Olen mukava mies.

Mies asuu yhä Tanskassa. Poliisi on kuulustellut häntä useita kertoja, mutta hän ei ole ollut vangittuna Viking Sallyn tapauksen takia. Hän odottaa käräjien alkua vapaalla jalalla.

Tausta: Viking Sallyn veriteko

  1. Viking Sallyn veriteko tapahtui heinäkuussa 1987, kun tuntematon henkilö hyökkäsi helikopterikannella nukkuneen opiskelijaparin kimppuun.

  2. Suomessa matkustajalaiva tunnetaan paremmin myöhemmällä nimellään Estoniana. Alus upposi vuonna 1994 Itämerellä vieden mukanaan yli 800 ihmistä.

  3. Laajasta tutkinnasta huolimatta Viking Sallyn hyökkääjää ei saatu kiinni. Vuonna 2016 poliisi sai asiasta uusia tietoja ja avasi tutkinnan uudelleen.

  4. Syyttäjälaitos tiedotti 7. joulukuuta 2020, että tapauksessa on nostettu syyte murhasta ja murhan yrityksestä. Syyttäjän käsityksen mukaan teot ovat kohdistuneet puolustuskyvyttömiin uhreihin ja ne on tehty osoittaen erityistä raakuutta ja julmuutta.

  5. Asiaa on tarkoitus käsitellä toukokuussa 2021 Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa. Teosta ei voida antaa tuomiota, ellei näyttö riitä murhaan. Jos rikos katsottaisiin tapoksi, se olisi jo vanhentunut 20 vuoden jälkeen eli vuonna 2007.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?