Tämä on koronatilanne Suomessa nyt – katso tiistain tiedot - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Tämä on koronatilanne Suomessa nyt – katso tiistain tiedot

Yhdysvaltalaisen lääkeyhtiö Modernan koronarokotteiden odotetaan saapuvan Suomeen loppuviikosta.

12.1. 19:41

Suomessa todettiin tiistaina 221 uutta koronavirustartuntaa. Kahden viikon aikana tartuntoja on todettu 370 vähemmän kuin edeltävien kahden viikon aikana.

Taudin ilmaantuvuus on koko maassa noin 64 tapausta 100 000 asukasta kohden kahden viime viikon aikana. Suurinta ilmaantuvuus on yhä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) alueella, jossa se on noin 108. Toiseksi suurin ilmaantuvuus on Varsinais-Suomessa ja kolmanneksi suurin Kymenlaaksossa.

Koko pandemian aikana tartuntoja on varmistettu Suomessa yhteensä 39 011. Ikäryhmistä eniten tartuntoja on löytynyt 20–30- ja 30–40-vuotiailta.

Tiistaina Suomessa vahvistettiin viisi uutta koronavirukseen liittyvää kuolemaa. THL:n mukaan koronavirukseen on Suomessa kuollut nyt yhteensä 602 ihmistä. Tehohoitoa tarvitsevien potilaiden määrä oli tiistaina 30, ja yhteensä sairaalahoitoa tarvitsevia potilaita oli Suomessa tiistaina 158.

Kehotus välttää matkustamista Britanniaan, Irlantiin ja Etelä-Afrikkaan

THL suositti tiistaina välttämään kaikkea matkustamista Britanniaan, Irlantiin ja Etelä-Afrikkaan. Syynä suositukseen on muuntunut koronavirus, jota on havaittu kaikissa kolmessa maassa.

THL kehottaa samalla rajoittamaan kaikkea muutakin matkustamista vain välttämättömään niin kotimaassa kuin ulkomailla. THL kertoo myös, että viranomaiset ohjaavat Britanniasta, Irlannista ja Etelä-Afrikasta saapuvia matkustajia tehostetusti sekä koronavirustesteihin että karanteeniin.

Suomessa annettu noin 45 000 koronarokotetta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ilmoitti tiistaina, että Suomessa on annettu noin 45 000 koronavirusrokotetta.

THL:n johtava asiantuntija Mia Kontio kertoi STT:lle, että kaikki rokotteet on toistaiseksi annettu eri ihmisille, sillä tehosteannoksen antamiseen määriteltyä 21 päivää ei ole vielä kulunut. Suomessa ensimmäiset rokotukset annettiin 27. joulukuuta.

Kaikki Suomessa annetut koronavirusrokotukset ovat olleet Pfizerin ja Biontechin kehittämää valmistetta. Yhdysvaltalaisen lääkeyhtiö Modernan rokotetta on tulossa Suomeen myöhemmin tällä viikolla.

– Tällä viikolla on tulossa Modernan rokotetta Suomeen, mutta emme saaneet vielä vahvistusta minä päivänä. Sitä on tulossa viitisentuhatta annosta, Kontio kertoi tiistaina.

Kontio pitää merkittävänä asiana sitä, että lääkeyhtiö AstraZeneca ja Oxfordin yliopisto jättivät tiistaina Euroopan lääkevirastolle (EMA) virallisen hakemuksen yhdessä kehittämänsä koronavirusrokotteen hyväksymisestä.

– Sieltä on sitten luvassa paljon rokotteita, koska heillä on rokotteita varastossa valmiina odottamassa jakelua, Kontio sanoo.

EMA käsittelee rokotteen hyväksymistä 25. tammikuuta alkavalla viikolla, joten helmikuun puolivälissä olisi mahdollista saada rokotetta käyttöön EU:n alueella.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?