Niko Ranta-ahon epäillään jatkaneen huumerikoksia vankilasta vapauduttuaan – poliisi vaatii vangittavaksi

Käräjäoikeus määräsi Katiskan päätekijän vangittavaksi poissaolevana.

Niko Ranta-Aho Pasilan poliisivankilan tapaamistilassa.

| Päivitetty

Keskusrikospoliisi (KRP) epäilee Katiska-huumevyyhdin päätekijän Niko Ranta-ahon jatkaneen huumebisnestä sen jälkeen, kun hän vapautui tutkintavankeudesta viime kesänä.

KRP vaati tiistaina Pirkanmaan käräjäoikeudessa Ranta-ahon vangitsemista poissaolevana. Käräjäoikeus määräsi Ranta-ahon vangittavaksi todennäköisin syin epäiltynä kahdesta törkeästä huumausainerikoksesta ja törkeästä veropetoksesta.

Ranta-aho vapautui tutkintavankeudesta 17. kesäkuuta viime vuonna. Poliisi epäilee häntä kahdesta uudesta törkeästä huumausainerikoksesta, joista ensimmäinen olisi tapahtunut 26.8.-13.11.2020. Tekopaikaksi on merkitty Vantaa.

Toinen törkeä huumausainerikos olisi toteutettu heti perään 14.11.-22.11.2020. Tämän tekopaikka on Helsinki.

Epäilty törkeä veropetos ajoittuu pidemmälle ajalle 1.11.2016-12.5.2020. Sen tekopaikka on käräjäoikeuden päätöksessä Tampere.

Poissaolevana annettava vangitsemispäätös on edellytyksenä muun muassa eurooppalaisen pidätysmääräyksen antamiselle. Ranta-aho asuu nykyään Espanjassa. Viime aikoina hän on viettänyt aikaa myös Dubaissa, jossa hän juhli uuttavuotta.

Poliisi on toistaiseksi erittäin vaitonainen uusista rikosepäilyistä.

– Tässä vaiheessa ei voi lausua vielä oikein mitään, rikosylikomisario Jari Räty sanoo.

  Räty oli itse paikalla käräjäoikeuden vangitsemiskäsittelyssä, joka kesti puolisen tuntia.

  Katiska-huumejutun käsittely on sekin vielä kesken Helsingin käräjäoikeudessa. Käräjäoikeuden odotetaan antavan jutussa tuomion kevään kuluessa. Syyttäjät vaativat Ranta-aholle 13 vuoden vankeusrangaistusta.

  IS ei ole tavoittanut Ranta-ahoa puhelimeen kommentoimaan uusia rikosepäilyjä.

  Juttu päivitetty kauttaaltaan kello 13.56.

  Osion tuoreimmat

  Luitko jo nämä?