Asiantuntijat: Koronatartunnat voivat lähteä jyrkkään nousuun virusmuunnoksen takia – ”Tilanne voi olla erittäinkin huono” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Asiantuntijat: Korona­tartunnat voivat lähteä jyrkkään nousuun virus­muunnoksen takia – ”Tilanne voi olla erittäinkin huono”

Professorit Vapalahti ja Julkunen kertovat, kuinka koronaviruksen brittimuunnoksen leviämistä voisi estää.

Koronaviruksesta on liikkeellä uusi muunnos.

12.1. 6:00

Kliinisen mikrobiologian erikoislääkäri, professori Olli Vapalahti kuvailee, että nyt sekä Britanniassa että Etelä-Afrikassa havaitut koronaviruksen muunnokset ovat kuin saman puun eri oksia, eli virusvariantit ovat haarautuneet ”klassisesta” koronaviruksesta.

Vapalahden mukaan Britannian virusmuunnos voi heikentää Suomen koronatilannetta nykyisestä. Suomen tarttuvuusluku on nyt hieman alle yhden, mutta on arvioitu, että Britannian virusmuunnos nostaisi tartuntalukua puolella (0,5).

– Näillä samoilla toimilla meidän tapausmäärät tulevat selvästi lisääntymään, eli tartuntaluku tulisi olemaan 1,5:n tienoilla. Parin kuukauden päästä tilanne voi olla erittäinkin huono, Vapalahti sanoo.

Maanantaina uutisoitiin, että muuntuneen koronaviruksen aiheuttamia tautitapauksia on todettu Suomessa 49. Näistä 47 on Britanniassa havaittua muuntunutta virustyyppiä ja kaksi Etelä-Afrikassa havaittua virustyyppiä.

Vapalahti epäilee, että piilossa voi olla uuden virusmuunnoksen aikaansaamia tartuntaketjuja.

Vapalahden mukaan uuden muunnoksen leviämisen ehkäisemiseksi tärkeää on hyvä rajakontrolli sekä Suomeen jo syntyneiden tartuntaketjujen tehokas jäljitys.

– On järkevää saada tapausmääriä vähennettyä. Mitä aikaisemmin, sitä parempi.

Helsingin yliopiston professori Olli Vapalahti STM:n ja THL:n koronatilannetta käsittelevässä tiedotustilaisuudessa Helsingissä 29. joulukuuta 2020.

Vapalahti huomauttaa, että brittivarianttikantoja tulee Suomeen nyt monen muunkin maan kautta kuin vain Isosta-Britanniasta. Hän ottaa esimerkiksi Viron ja Ruotsin, jolloin pelkät toimet lentokentillä eivät riitä saamaan uutta virusmuunnoksen leviämistä kuriin.

Vapalahti uskoo, että varianttikantojen kuriin saamisen vuoksi saatetaan joutua ottamaan käyttöön tiukempia rajoitustoimenpiteitä, tai vähintäänkin parantamaan nykyisten rajoitusten noudattamista.

Virusopin professori, dosentti Ilkka Julkunen toteaa, että mikä tahansa viruskanta voi lähteä leviämään, jos torjuntatoimissa ei onnistuta.

Turun yliopiston virusopin dosentti Laura Kakkola ja professori Ilkka Julkunen laboratoriossa vuonna 2015, jolloin he tutkivat ebolavirusta.

Julkusen mukaan samat torjuntatoimet pätevät kaikkiin viruskantoihin, eli edelleen pitäisi kiinnittää huomiota hyvään käsihygieniaan ja turvaväleihin sekä käyttää maskeja ja sairastaessa pysyä kotona.

– Kun tartuttavuusluku on korkeampi, se tarkoittaa sitä, että pienempi virusmäärä, lyhyempi kontaktiaika tai pienempi pisaramäärä riittää siihen, että tauti tarttuu, Julkunen sanoo.

Julkusen mukaan muutokset koronaviruksessa ovat olleet hyvin pieniä.

– Muuntuminen on ollut vain 0,11–0,12 prosenttia. En olisi mitenkään liian huolissani näistä muunnoksista.

Etelä-Afrikan virusmuunnosta on todettu kaksi tapausta Suomessa. Olli Vapalahti uskoo, että tämä kanta saadaan helpommin kuriin Suomessa kuin Britannian muunnos.

– Se muhii kauempana ja tapauksia on havaittu vähemmän, joten sen torjumiseksi meillä on paremmat mahdollisuudet.

Eteläafrikkalaisessa virusmuunnoksessa on yksi huolestuttava seikka.

– Eteläafrikkalaisessa kannassa on yksittäisiä mutaatioita, jotka pystyvät vähän paremmin kiertämään koronarokotteessa olevia vasta-aineita. Siinä mielessä tämä on aavistuksen huolestuttavampi kuin brittimuunnos.

Vapalahti muistuttaa, että rokotesuoja ei ole on/off-tilanne, eli rokote antaa kyllä suojaa virusmuunnoksia vastaan, mutta suojan laajuus vaihtelee. Nyt BioNTech/Pfizer-rokotteen antaman rokotesuojan kerrotaan olevan ”klassiseen” koronavirukseen 95 prosentin luokkaa.

Brittimuunnoksen suhteen tutkimustulokset ovat vielä keskeneräisiä. Rokotevalmistajat ovat kertoneet rokotteen suojaavan hyvin myös brittimuunnokselta.

– Alustavissa laboratoriokokeissa näyttää siltä, että rokote antaa suojan myös tätä muunnosta vastaan. Mutta sitä ei vielä tiedetä, voiko siinä olla jotain laadullisia eroja määrän ja keston kannalta, Vapalahti sanoo.

Joka tapauksessa nyt otettu tai otettava rokote suojaa kyllä myös olemassa olevilta virusmuunnoksilta.

– Jotta vasta-aineimmuniteetti kokonaan katoaisi, niin virusten pitäisi muuttua vielä aika paljon tästä, Vapalahti sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?