Kuolleena pidetty turva­paikan­hakija poliisille: ”En tiedä, kenen aloitteesta minun kuolemani piti lavastaa”

Suomesta käännytetyn irakilaismiehen luultiin joutuneen henkirikoksen uhriksi Bagdadissa 2017. Mies kuitenkin tavoitettiin kuulusteluihin Irakissa ja hän on myös Instagramissa aktiivinen.

Tytär myönsi poliisikuulusteluissa tienneensä, ettei hänen isänsä todellisuudessa ollut kuollut.

11.1.2021 16:10

Helsingin käräjäoikeus alkoi käsitellä maanantaina niin sanottua EIT-petosjuttua, johon liittyy irakilaisen turvapaikanhakijan valekuolema.

Lyhykäisyydessään tapaus on seuraavanlainen: vuonna 2017 Suomi eväsi irakilaismieheltä turvapaikan, ja tarinan mukaan hänet ammuttiin kadulle Bagdadissa pian Irakiin paluunsa jälkeen.

Kertomus miehen kuolemasta levisi sellaisenaan mediaan. Euroopan ihmisoikeustuomioistuin EIT katsoi Suomen loukanneen ihmisoikeussopimusta ja määräsi valtion maksamaan miehen tyttärelle lähes 25 000 euroa korvauksia ja oikeudenkäyntikuluja. Poliitikoista muun muassa sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) kommentoi tapauksen olevan häpeätahra Suomelle.

Todisteiden valossa irakilaismies on kaikkea muuta kuin kuollut. Miehen tytärtä ja entistä vävyä syytetäänkin nyt muun muassa törkeistä väärennyksistä ja törkeästä petoksesta.

Valekuollutta itseään ei ole saatu Suomeen oikeudenkäyntiin, sillä hän on yhä Irakissa. Paikalliset viranomaiset kuulustelivat häntä Suomen poliisin pyynnöstä lokakuussa 2020.

Kuulustelun perusteella hän kiistää tietävänsä mitään meneillään olevasta ”näytelmästä”, jonka mukaan hän olisi kuollut. Hän sai tietää asiasta vasta selvittäessään syytä sille, minkä takia tytär ei ollut ottanut häneen yhteyttä pitkään aikaan. Selvisi, että poliisi oli pidättänyt tyttären.

– En tiedä, kenen aloitteesta minun kuolemani piti lavastaa, kuolleena pidetty mies kertoi kuulustelussaan.

– Jos tyttäreni on tehnyt mainitun teon, hänen miehensä on varmaan uhannut tappamalla, ottamalla lapset häneltä pois sekä kiristämällä häntä.

Julkiseksi tulleesta esitutkintamateriaalista selviää myös, että kuolleeksi luullulla miehellä on ollut pitkään Instagram-tili, jonka kautta hän on pitänyt yhteyttä Suomessa asuviin läheisiinsä.

Viimeisin kuvapäivitys miehen Instagram-tilillä on joulukuulta 2020. Kuva on ilmeisesti otettu kahvilasta.

Miehen tytär ja entinen vävy ovat tunnustaneet tietävänsä miehen olevan elossa, mutta kumpikaan ei myönnä keksineensä ajatusta kuoleman lavastamisesta. He syyttelevät siitä toisiaan.

– Se oli minun eksäni, joka ajatteli virittää tällaisia juonia. Se oli viikko sen jälkeen, kun isäni palasi Irakiin, sanoi tytär poliisin kuulustelussa.

Tytär sanoo valehdelleensa viranomaisille silloisen aviomiehensä painostuksesta. Vaikka hän tiesi totuuden, hän ei uskaltanut paljastaa sitä.

– Perheeni ja eksäni sanoivat, että jos kerron eteenpäin, niin minut palautettaisiin Irakiin. Sitä minä pelkäsin eniten maailmassa.

Entinen vävypoika kiistää syytteet. Hän sanoo pitäneensä miehen kuolemaa pitkään totena.

Naisen entinen aviomies kiistää syytteet. Hän kertoo saaneensa tietää vasta alkuvuodesta 2020, että hänen appiukkonsa kuolema oli lavastettu. Kuitenkin useamman todistajan mukaan ensitieto irakilaismiehen kuolemasta tuli nimenomaan häneltä.

Tarinaa kuolemasta tehostettiin väärennetyillä arabiankielisillä asiakirjoilla: kuolintodistuksella, poliisiraportilla, raportilla tutkinnan etenemisestä ja kuulustelukertomuksella. Asiakirjoja esiteltiin medialle ja käytettiin todisteina myös EIT:ssä.

Väärennösten mukaan mies olisi kuollut 17.12.2017 rekisterikilvettömässä Nissan Navarassa olleiden henkilöiden ampumana. Edelleen väärennöksissä kerrottiin, että rikospaikalta olisi löydetty neljä hylsyä ja että vainajan isä olisi käynyt tunnistamassa ruumiin ruumishuoneella.

Kuulustelukertomusten perusteella väärennökset tehtiin Irakissa ja ne maksoivat 200 dollaria – noin 160 euroa – asiakirjalta. Tyttären mukaan muu perhe hoiti väärennösten tilaamisen.

– Perheeni tuntee jonkun Irakissa, joka työskentelee jossain virastossa ja pystyy teettämään näitä asiakirjoja. Itse en tunne tätä henkilöä.

Tytär myönsi poliisin kuulusteluissa kuoleman lavastamisen motiiviksi sen, että hän lapsineen saisi Suomesta oleskeluluvan eikä hänen tarvitsisi palata Irakiin. Hän ei kertomansa mukaan arvannut, kuinka iso juttu keksitystä tarinasta paisuisi.

– Vasta kun tulitte pidättämään tajusin, miten vakavan asian edessä olen, nainen sanoi poliisille.

Hän kiistää, että olisi tavoitellut huijauksella rahaa. Hän sai tietää mahdollisuudesta viedä asia EIT:een juristiltaan.

– Asianajajani sanoi, että voidaan saada tästä pientä korvausta. Kuvittelin että se olisi pari tonnia. Kun päätös tuli ja asianajaja kertoi, mikä oli korvauksen summa, olin sokissa. -- Olin sekaisin, minulla oli janoa elämälle ja vapaudelle. Mutta tiedän kuitenkin, että tein väärin.

Syyttäjä vaatii valekuolleen tyttärelle ja tämän entiselle vävylle ehdottomia vankeusrangaistuksia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?