STM:n Varhila: Suomi tavoittelee muutaman EU-maan kanssa ylijäämärokotteita – ”Tarkkoja tietoja hankinnoista ei julkaista” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

STM:n Varhila: Suomi tavoittelee muutaman EU-maan kanssa ylijäämä­rokotteita – ”Tarkkoja tietoja hankinnoista ei julkaista”

Ylijäämärokotteiden ensimmäisten erien on luvattu saapuvan Suomeen vielä kevään aikana.

9.1. 23:32

Suomen käytössä olevien koronarokotteiden määrä kasvaa merkittävästi, kun lisätoimitukset lääkevalmistaja Pfizerilta käynnistyvät.

Suomi saa aikaisemmin jo sovittujen EU:n yhteishankintaerien kautta tulevien rokote-erien päälle yhteensä neljä miljoonaa annosta Pfizerin ja Biontechin RNA-rokotetta.

Kyse on ainakin osin niin sanotuista ylijäämärokotteista eli rokotteista, jotka ovat vapautuneet EU:n yhteishankinnassa. Näin voi tapahtua, jos jotkut maat ovat jättäneet lunastamatta niiden väestöön perustuvan alkuperäisen rokoteosuutensa.

– Näiden saatavien lisärokotteiden määrä on olennainen, varsinkin jos muiden rokotteiden tutkimukset ja myyntiluvat viivästyvät, sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila totesi Ilta-Sanomille tekstiviestissä.

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila STM:n ja THL:n tilannekatsauksessa koronavirustilanteesta valtioneuvoston tiedotustilassa 26. marraskuuta 2020.

Alunperin Suomen väestöosuus EU:n yhteishankinnan ensimmäisessä erässä oli 2,43 miljoonaa annosta Pfizerin rokotetta.

– Silloin yritimme saada 6,6 miljoonaa annosta, mutta saimme 2,6 miljoonaa eli vain pienen määrän lisää.

Sen päälle tulee tällä viikolla myyntiluvan EU:ssa saanut yhdysvaltaisen Modernan rokote. Sitä Suomi tavoittelee EU:n yhteishankintamekanismin mukaan väestöosuutensa mukaisen määrän eli miljoona annosta.

Lisäksi Suomi on ilmoittanut halukkuutensa saman suuruiseen optioerään Modernan rokotetta EU:n kautta.

Alkuun Suomeen saapuu Modernan rokotetta vain vähäisiä määriä.

– Muutaman tuhannen rokoteannoksen toimitukset alkavat tammikuussa, Varhila sanoo.

EU:n yhteishankintojen lisäksi Suomi on pyrkinyt muutamien muiden EU-maiden, kuten Tanskan, Saksan ja Ranskan, tavoin pääsemään jaolle niin sanotuista EU:n ylijäämärokotteista ja on onnistunutkin siinä. Tätä kautta saatavia rokotemääriä ei kuitenkaan avoimesti kerrota.

– EU edellyttää, että tarkkoja tietoja näistä hankinnoista ei julkaista.

Joka tapauksessa kevään ja loppukesän aikana Suomeen tulee yhteensä neljä miljoonaa annosta Pfizerin rokotetta aikaisempien EU:n yhteishankintasopimuksen kautta hankittujen päälle.

– Osa niistä on normaalia ja osa ylijäämää, Varhila sanoo.

Kun vanhat ja lisähankinnat lasketaan yhteen, Pfizerin rokotetta saadaan tammi-helmikuussa Suomeen tahdilla 50 000 annosta viikossa.

– Sen pidemmälle aikataulua ei ole. Osa lisärokotteista on luvattu vuoden toisen neljänneksen aikana ja loput sitten kolmannella ja viimeisellä vuosineljänneksellä.

Rokotteiden tulevaan saatavuuteen ja aikataulutukseen vaikuttaa keskeisesti se, miten sujuvasti Euroopassa olevien tuotantolaitosten toimiluvat läpäisevät lupaviranomaisena toimivan Euroopan lääkeviraston EMA:n prosessit.

– Näiden rokotteiden tuotannon suhteen toivoisin ripeää aikataulua, jotta niitä saataisiin maahan nopeammin, Varhila sanoo.

Aiheesta kirjoitti ensin Iltalehti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?