Tutkimus: Korona saattaa lisätä dementia­riskiä – asiantuntijat avaavat, miten infektio voi vaikuttaa aivoihin

Vakavan covid-19-taudin sairastaneilla on havaittu tajunnan häiriöihin ja jopa kuolemiin johtaneita verenvuotoja.

Jotkut pitkäaikaiseen koronavirustautiin sairastuneista potilaista ovat kärsineet normaalia elämää vaikeuttavasta ”covid-sumusta”.

9.1.2021 6:59

Kansainvälinen tutkijaryhmä on aloittanut laajan selvityksen koronaviruksen lyhyt- ja pitkäaikaisista vaikutuksista keskushermostoon. Tutkijoiden mukaan kasvanut tutkimustieto aihepiiristä on nostanut pinnalle tärkeitä kysymyksiä, kuten mahdollisen yhteyden virustartunnan ja korkeamman dementiariskin välillä.

– On mahdollista, sanoisin jopa todennäköistä, että covid-19-tauti kasvattaa dementiariskiä, tutkijaryhmään kuuluva neurologi Gabriel de Erausquin Texasin yliopistolta kommentoi yli 50-vuotiaita amerikkalaisia edustavalle etujärjestölle AARP:lle.

Asiasta uutisoi Suomessa ensin MTV Uutiset.

Neuropatologi Liisa Myllykangas Helsingin yliopistolta kertoo Ilta-Sanomille, että pandemian aikana monien tutkijoiden uteliaisuutta on ruokkinut 1900-luvun alun aivotulehdustautiin liittynyt aivorappeumasairaus.

– Potilaiden aivoissa näkyi sellaisia tau-kertymiä, jotka olivat vähän samansukuisia kuin Alzheimerin taudissa. Vaikutukset tulivat vasta myöhemmin esiin, Myllykangas sanoo.

Neuropatologi Liisa Myllykangas on tutkinut muutoksia covid-19-tautiin menehtyneiden potilaiden aivoissa.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) infektioylilääkäri Asko Järvinen kertoi joulukuun infotilaisuudessa koronaviruspotilailla esiintyneistä neurologisista oireista. Järvinen viittasi Yhdysvaltain ja Britannian tutkimuksiin, joissa potilailla oli havaittu muun muassa muisti- ja keskittymisvaikeuksia.

Esimerkiksi London Imperial Collegen tutkijat havaitsivat lokakuussa julkistetussa tutkimuksessaan, että osalla vakavasti koronaan sairastuneista taudin aiheuttama kognitiivinen heikentymä vastasi aivojen vanhenemista kymmenellä vuodella.

Koronavirustautiin menehtyneiden aivoja tutkinut Myllykangas korostaa, että toistaiseksi kerääntynyt tutkimustieto ei ole kiistatta osoittanut koronaviruksen kulkeutuvan suoraan aivoihin. On hänen mukaansa luultavampaa, että covid-19-taudin yhteydessä laukeavalla tulehdustilalla on aivoihin epäsuoria vaikutuksia.

– Olettaisin, että menee vuosia, ennen kuin tästä aiheesta voidaan tehdä kunnollista tutkimusta ja selvittää esimerkiksi todellista dementiariskiä.

Myllykangas kertoo koronapotilailla havaitsemiensa aivomuunnosten poikkeavan muiden virusten aiheuttamista. Keskeisessä asemassa ovat verisuonimuutokset, joita löytyy noin 20 prosentilla ruumiinavaukseen päätyvistä koronavainajista.

– Potilailla nähdään paljon pieniä verenvuotoja, jotka saattavat johtaa tajunnan häiriöihin ja jopa kuolemaan. Tehohoidossa olleilla potilailla voi olla kaikenlaisia kognitiivisia ongelmia.

Joillakin potilailla on esiintynyt myös suurempia verisuoniongelmia, kuten aivoverenvuotoja ja aivoinfarkteja.

Anatomian professori Seppo Parkkila kertoo kognitiivisten oireiden piinaavan useimmiten ”pitkän covidin” sairastaneita potilaita. Pitkä covid kestää muutamasta viikosta muutamaan kuukauteen.

Tampereen yliopiston anatomian professori Seppo Parkkila pitää monikansallista tutkimusta koronaviruksen neurologisista vaikutuksista toivottavana.

– Covid ei ole pelkästään hengityselinten tauti vaan joillakin potilailla laajempi monielinsairaus. Oireita voi tulla eri puolilta elimistöä ja aivot ovat yksi elin, jossa ongelmia voi ilmaantua, Parkkila sanoo.

Parkkilan mukaan osa tutkijoista uskoo viruksen voivan kulkeutua aivoihin, koska potilaiden yleisiin oireisiin kuuluu haju- ja makuaistin katoaminen.

– Hajuhermothan lähtevät nenäontelon yläosasta, ja sillä alueella on virusreseptoria. Infektio voi tapahtua nenän ja nielun alueella. Sieltä on hyvin suora reitti nenäontelon katon läpi, josta hajuhermot kulkeutuvat suoraan aivoihin.

Yhdysvaltalainen terveyteen ja lääketieteeseen erikoistunut verkkosivusto STAT kertoi elokuussa tutkimustuloksista, joiden mukaan neurologisia tai psykologisia oireita esiintyi jopa kolmasosalla koronapotilaista. Sivuston mukaan jotkut potilaat ovat raportoineet kärsivänsä normaalia elämää vaikeuttavasta ”covid-sumusta”.

Potilailla on ollut vaikeuksia muodostaa sanoja tai he ovat kokeneet masennuksen, ahdistuksen tai traumaperäisen stressihäiriön kaltaisia oireita.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?