Rakensivatko mormoni­kirkon lähetys­saarnaajat Savonlinnaan Suomen korkeimman lumiukon? ”Tehkää pidempi, jos uskallatte”

Yhdysvalloista ja Tanskasta tulleet nuoret lähetyssaarnaajat rakensivat iloa koronakurimuksen keskelle.

Lumiukon rakentamiseen miehiltä kului aikaa kolmisen tuntia.

Tanskalainen Martin Fredberg, 26, ja Oregonista Yhdysvalloista kotoisin oleva Spencer Jeffries, 20, rakensivat tammikuun alussa Savonlinnaan lumiukon, jolla oli pituutta peräti 12 jalkaa.

– Tämä on meidän panoksemme. Tehkää pidempi lumiukko jos uskallatte, miehet haastavat suomalaiset mukaan kilpailuun pisimmästä lumiukosta Facebookiin tekemässään päivityksessä.

Nuoret miehet ovat mormonikirkon lähetyssaarnaajina Suomessa.

Fredberg tuli Suomeen viime vuoden keväällä, Jeffries vasta vuoden lopulla. Molemmat ovat ensi kertaa Suomessa, mutta ovat ennättäneet jo ihastua maahamme, sen luontoon ja ihmisiin.

– Täällä on puita, jotka ovat vihreitä talvellakin, kertoo Fredberg havainnoistaan.

Jeffries puolestaan on ihastunut Suomen järviluontoon, vaikka ei ole ennättänytkään nähdä sitä vielä kesäisessä loistossaan.

Mormonikirkon lähetyssaarnaajat ovat pääasiassa nuoria miehiä. Heidät tunnistaa siisteistä tummista puvuistaan, valkoisista paidoistaan, kravateistaan ja kohteliaasta käytöksestään.

Lähetystyötä he tekevät ovelta ovelle ja tapaamalla ihmisiä siellä missä liikkuvatkin. Lähetyssaarnaajien työ on kokoaikaista, varsinaista vapaata heillä ei ole.

Korona-aika on pannut heidänkin työnsä uusiksi. Ihmisten kohtaamisessa ja kokoontumisissa noudatetaan tarkasti viranomaisten koronaohjeistuksia. Lähetystyötä tehdään nyt verkossa, muun muassa Facebookissa.

Mutta se lumiukko. Miten se liittyy lähetyssaarnaajan työhön? Onko se tehty työajalla vai sittenkin vapaalla ollessa?

– Paitsi että kerromme lähetystyössä evankeliumin sanomaa, haluamme auttaa ihmisiä ja tuoda heille iloa. Lumiukko oli nimenomaan tarkoitettu ihmisille iloksi. Tätä ilosanomaa sanoin, kuin evankeliumin ilosanomaa, haluamme välittää ihmisille Facebookin välityksellä.

Lumiukon rakentamiseen miehiltä kului aikaa kolmisen tuntia. Työtä he kuvastivat melko raskaaksi, ja sitä raskaammaksi se kävi, mitä korkeammalle edettiin.

– Jeffries on meistä pitempi, ja kun hänkään ei enää ylettynyt, avuksi otettiin tikapuut, kertoi Fredberg rakennusprojektista.

12 jalan eli yli 3,6 metrin korkuisella lumiukolla oli nenänään porkkana ja palttoon nappeinaan hiilet, mutta päähineeksi se sai silinterihatun asemesta kultaisen kruunun. Kuvassa toinen sen tekijöistä Spencer Jeffries.

Vielä puolipitkänäkin Martin Fredbergin (vas.) ja Spencer Jeffriesin viikko sitten tekemä lumiukko oli rakentajiaan pitempi.

Vaikka lumiukon tekijät eivät ole suomalaisia, ihka aidon suomalaisen lumiukon he osasivat rakentaa.

Lumiukossa on seitsemän palloa päällekkäin, puvun nappeina on aidot hiilet ja nenänä porkkana, niin kuin kuuluu ollakin.

Mustaa silinterihattua he eivät seurakuntansa kirkolta löytäneet, ja niinpä lumiukon koristeeksi laitettiin kultapaperista tehty kruunu.

Kruunun alkuperää he eivät tienneet, eivätkä osanneet siitä enempää kertoa. Kruunu lienee kuitenkin peräisin itämaan tietäjiltä, joiden muistoksi loppiaista keskiviikkona Suomessa vietettiin – ja myös Myöhempien aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen kirkossa.

Suojakeli oli jo tehnyt tuhojaan ja kaatanut Spencer Jeffriesin (vas.) ja Martin Fredbergin viikko sitten rakentaman kaksitoista jalkaa korkean lumiukon. Loppiaisena he yrittivät koota sitä uudelleen, mutta huonolla menestyksellä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?