Wilma Ruohiston kolumni: Mikä yhdistää heisimatoja, amfetamiinia, sometähteä ja Beyoncéa? - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Wilma Ruohiston kolumni: Mikä yhdistää heisi­matoja, amfetamiinia, some­tähteä ja Beyoncéa? Yli 4 000 000 000 000 euron bisnes, jonka kohde olet sinä

Loiseläimiä tai kovia huumeita ei ehkä enää markkinoida ihmedieettinä, mutta henkilövetoisten tarinoiden vaarallinen viehätysvoima hyvinvointialalla ei laimene.

8.1. 8:00

Oletko koskaan kuullut lordi Byronista?

Todennäköisesti, sillä 1700- ja 1800-lukujen taitteessa elänyt runoilija vaikutti teoksillaan kokonaisen sukupolven kirjalliseen tuotantoon.

Lordi pelkäsi myös kuollakseen lihomista ja eli käytännössä etikalla, soodavedellä ja kekseillä. Maneereihin kuului myös muun muassa liikkua paksuissa villavaatteissa kilojen karistamiseksi.

Runoilijan valtavan suosion myötä ihailijat ryhtyivät kopioimaan hänen elintapojaan näyttääkseen yhtä kalpealta ja hoikalta.

Oikeastaan Byron antoi kenties ensimmäiset kasvot järjettömille julkkisdieeteille. Vielä 1900-luvun alkupuolella ihanteellista ulkonäköä tavoiteltiin muun muassa heisimadoilla ja amfetamiinilla, myöhemmin muun muassa tupakkatuotteilla.

Loiseläimiä tai kovia huumeita ei ehkä enää markkinoida osana kokonaisvaltaista hyvinvointia, mutta moni asia on edelleen samoin.

Jos lordi Byron eläisi nyt, hän olisi varmaankin jo kirjoittanut elintavoistaan self help -kirjan. Tai kauppaisi Instagramissa faneilleen omaan kokemukseensa perustuvia kolmen viikon nettivalmennuksia, joiden avulla kuka vain voisi näyttää samalta.

Tai vielä parempi, elää samanlaista elämää.

2000-luvulla hyvän tarinan hyödyntämiselle ei ole immuuni edes Beyoncé, joka lanseerasi vuonna 2019 valmentajansa kanssa 22 päivän vegaanidieetin. Tarkkaan suunniteltuun (kalliiseen) ruokavalioon ja treeniin perustuvan dieetin kesto perustuu käsitykseen (myyttiin) siitä, että ihminen oppii uuden rutiinin 21 päivässä.

Beyoncé kertoi ohjelman avulla ponnahtaneensa 44 päivässä takaisin jumalaiseen vartaloonsa tilanteestaan, joka oli raskauden jälkeen ollut (suora sitaatti) ”jokaisen naisen painajainen”.

En tiedä teistä, mutta itselle tulee mieleen pahempiakin kauhuskenaarioita kuin 79,4 kilon elopaino kaksosten synnytyksen jälkeen.

Tarinat ovat ihmisille luontainen tapa antaa asioille merkityksiä ja muokata maailmasta ymmärrettävämpää paikkaa elää. Hyvän tarinan ongelma on kuitenkin se, että se kertoo harvoin koko totuuden.

Esimerkiksi Beyoncén ah-niin-inspiroivan-elämänmuutoksen kanssa samaan aikaan kuvatussa Homecoming-dokumentissa nähtiin nälkää valittanut ja ”liian pitkälle itseään puskenut tähti, joka ei aio enää koskaan suorittaa yli voimavarojensa”.

Lordi Byronin tarinaa puolestaan varjostaa hieman se, että hän kuoli 36-vuotiaana.

Ei kuulosta enää kovin inspiroivalta.

Kaupallistetun elämäntarinan tunnistaa ehdottomuudesta. Ratkaisu ongelmaan on erikoinen, tarkkaan rajattu ja yksinkertainen, eikä sitä kannata kyseenalaistaa.

Jos se ei toimi, olet tehnyt jotain väärin. Tai sinulla on vain väärä asenne.

Suomessa laki velvoittaa terveydenhuollon ammattilaisia, kuten lääkäreitä ja ravitsemusterapeutteja toimimaan virallisten terveyssuositusten mukaan. Viralliset ohjeistukset eivät ole koskaan täysin ehdottomia, sillä ne ovat tutkittuun tietoon perustuvia suuntaviivoja.

Sen sijaan esimerkiksi personal trainer tai ravintoterapeutti eivät ole suojattuja ammattinimikkeitä. Se tarkoittaa sitä, että kuka vain voi julistautua valmentajaguruksi, kehittää oman tarinansa ja kaupallistaa sen.

 Hyvinvointibisnes on maailmanlaajuisesti yli neljän biljoonan euron arvoinen. Sitä kannattaa miettiä, kun ensi kerran ryhtyy hyvän tarinan innoittamana elämänmuutokseen.

Parinkympin nettivalmennus Inspiroivalta Tyypiltä™ on helppo (ja halpa) keino luoda itselleen tunne siitä, että nyt muutetaan ja tehdään jotain. Ja jos Kaiken Mullistavasta Elämänmuutosvalmennuksesta™ jää käteen vain uupumus ja ummetus, voi itseään lohduttaa sillä, ettei ainakaan käyttänyt satoja euroja lisensoidun ammattilaisen konsultaatioon.

Kaikista pahintahan olisi, jos saisi henkilökohtaista, pitkäjänteistä ja tutkimukseen perustuvaa tietoa oman terveytensä edistämiseksi. Ei pääsisi enää karkuun sitä totuutta, että tässä ovat nyt parhaat mahdolliset, mutta karmean yllätyksettömät työkalut muutokseen. Ja että kestävät tulokset vaativat työtä pitkällä aikavälillä.

Sillä oikeasti hyvinvointia edistävä ja kestävä muutos ei tapahdu kolmessa viikossa: Tutkimusten mukaan uuden tavan automatisoimisen keskiarvo ei ole 21 päivää vaan 66 päivää. Käytännössä rutiinin luominen voi kestää 18 päivästä jopa 254 päivään.

Tai vielä kauemmin, sillä ihminen on yksilö, eikä kaikkien tapojen muuttaminen ole yhtä helppoa.

Toistaiseksi hyvinvointialan hähmäistä puolta suojelee perustuslaki. Se johtuu siitä, että sen toimijoiden liiketoiminta ei ole terveydenhuoltoa, vaan elinkeinovapauden mahdollistamaa bisnestä.

Tuo bisnes on maailmanlaajuisesti yli neljän biljoonan (eli 4 000 000 000 000) euron arvoinen.

Sitä kannattaa miettiä, kun ensi kerran ryhtyy hyvän tarinan innoittamana elämänmuutokseen.

Kirjoittaja on fiilispohjaisiin faktoihin kyllästynyt toimittaja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?